son dakika hamlesi | " /> son dakika hamlesi | "/>

En Sıcak Konular

HSYK'nın son dakika hamlesi

29 Temmuz 2009 08:09 tsi
HSYK'nın son dakika hamlesi 
Ergenekon ve KCK savcılarının yerinin değiştirilmesini isteyen HSYK üyeleri, son gün ilginç bir girişimde bulundu.

Savcıların değiş-tirilmesi girişiminden vazgeçilirken Ergenekon'a eş başsavcı atanması için oylama istendi. Yeni Başsavcı Vekili Olcay Seç-kin'in emekliliğine 1,5 yıl kaldığı belirtildi. 164 kişiyi kapsayan kararnamedeki atama kararları genel olarak oybirliğiyle alındı.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda 14 gün süren kriz, önceki gün yapılan kritik toplantının ardından çözüldü. HSYK üyeleri, 11 yargı mensubunun yerlerinin değiştirilmesi konusundaki ısrarını, sayıyı 3'e indirerek sürdürdü. Ergenekon, KCK ve faili meçhul soruşturmalarını yürüten Başsavcı Aykut Cengiz Engin, Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, savcılar Zekeriya Öz, Fikret Seçen, Mehmet Ali Pekgüzel, kaos planının altında imzası yer alan Albay Dursun Çiçek'i tutuklayan hâkimler Rüstem Eryılmaz, Resul Çakır, eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun evini aratan İdris Asan, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde görevli bir hâkim, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Er ve İzmir Savcısı Murat Gök hedefteki isimler oldu. Süreç içerisinde liste esnetildi. Ancak Ergenekon soruşturmasında görevli 2 savcı ile Diyarbakır'da görevli bir hâkimin alınması isteğinden son ana kadar vazgeçilmedi. Görüşmeler kilitlenmek üzereyken ara formül bulundu. Üyelerin bakanlığın Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili şikâyetlerin gereğini yapmadığı yönündeki eleştirilerinin karşılanabileceği, şikâyetlerde somut delile rastlanması halinde gereğinin yapılacağı ve soruşturma açılacağı fikri benimsendi. Bunun üzerine Ergenekon soruşturmasıyla ilgili şikâyet ve suç duyuruları hakkında işlem yapılması kararı verileceği açıklamaya konuldu.

Ergenekon savcılarının görevden alınma ısrarından vazgeçen üyeler, bu sefer soruşturmaya müdahil olmak için Başsavcı Vekili Olcay Seçkin'in özel yetkili olarak görevlendirilmesi için oylama yapılmasını istedi. Bakan Sadullah Ergin ve Müsteşar Ahmet Kahraman'ın, Başsavcı Vekili Çolakkadı'nın görevini yasalara uygun olarak yaptığını belirttiği, yeni bir ismin atanmasının yetki karmaşasına yol açacağı uyarısında bulunduğu, ancak yetkilendirme konusundaki oylamaya engel olamadıkları öğrenildi. Çolakkadı'nın yanına atanan Seçkin'in emekliliğine 1,5 yıl kadar bir zaman kaldığı belirtildi. 164 kişiyi kapsayan kararnamedeki atamalar, 1-2 isim dışında oybirliğiyle yapıldı.

Kurul'un bu kararının 'Ergenekon savcıları hakkında soruşturma açılacak, HSYK meslekten men cezası verebilecek' şeklinde yorumlanmasının yanlış olduğu kaydediliyor. Kurul'da şikâyet ve suç duyurularının müfettişler tarafından inceleneceği, somut delillerin bulunması halinde Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün talebiyle işlem yapılması ve bakan izni ile soruşturma aşamasına geçilmesi kararı verilebileceğini ifade ettiği vurgulanıyor. Kurul'un bu kararının ardından Ankara 4. İdare Mahkemesi'ndeki davanın konusuz kalabileceği belirtiliyor. Adalet Bakanlığı'nın benzer nitelikteki şikâyetleri yeniden incelemesiyle dava konusu önceki kararın ortadan kalkacağı belirtiliyor. Ergenekon sanıklarının şikâyetleri üzerine Adalet Bakanlığı inceleme başlatmış ve 'işlem yapılmasına gerek yok' kararı verilmişti. Adalet Bakanlığı'nın kararının kaldırılması için Ergenekon sanık ve avukatları idare mahkemesine dava açmıştı. 

zaman



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,473 µs