En Sıcak Konular

Çin, Rabia Kadir'in ziyaretine itiraz etti

29 Temmuz 2009 08:06 tsi
Çin'in, Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Rabia Kadir'in Avustralya'ya yapacağı ziyarete itiraz ederek, Avustralya hükümeti nezdinde şikayette bulunduğu bildirildi.

Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığından bir sözcü, ismi gizli kalmak koşuluyla basına yaptığı açıklamada, "Çin Büyükelçiliğinin burada, Canberra'da itirazda bulunduğunu teyit edebilirim. Şu an için tüm söyleyebileceğim bundan ibaret" dedi.

Sözcü, Çin Büyükelçiğinin Avustralya hükümetiyle ne zaman görüşmede bulunduğuna, Çin'in neyi talep ettiğine, Avustralya hükümetinin buna ne karşılık verdiği konularına ise açıklık getirmedi.

Melbourne kentinde 8 Ağustosta düzenlenecek, Melbourne Uluslararası Film Festivali'ne katılmak üzere Avustralya'ya gidecek olan 62 yaşındaki Kadir, burada  kendi hayatını anlatan "Sevginin 10 Şartı" adlı filmin ilk gösteriminde hazır bulunacak.

Çin, sürgündeki Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Kadir'i, bu ay içinde Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde meydana gelen, yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiği şiddet olaylarında etnik isyanı teşvik etmekle suçluyor. Kadir ise söz konusu iddiaları reddediyor.

Kadir'in katılacağı film festivalinin direktörü Richard Moore daha önce yaptığı açıklamada, Çin'in Melbourne Konsolosluğundan bir yetkilinin 3 hafta önce kendisini ziyaret ederek, Kadir'in hayatını anlatan filmi festivalden geri çekmesini istediğini,  kendisinin bu isteği reddettiğini belirtti. Olayın ardından festivalin resmi internet sitesinin internet korsanlarınca çökertildiğini kaydeden Moore, söz konusu saldırının, Kadir'in filmini festivalden çekmeyi veya ziyaretini iptal etmeyi reddetmesi nedeniyle yapıldığına inandığını açıkladı.

Çinli 2 film yönetmeni de protesto amacıyla festivalden filmlerini çektiklerini duyurdu.

aa



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,334 µs