En Sıcak Konular

Kayıt parası internetten isteniyor

28 Temmuz 2009 20:24 tsi
YETKİLİLERİN ‘alınmayacak’ demesine rağmen kayıt parası, gereken belgeler arasında girdi.

İzmir Kız Anadolu Lisesi ile İzmir Fatma Saygın Adanolu Lisesi web sayfalarında, kayıt için gerekli belgeler bölümünde 200 ve 300 TL'lik kayıt parasını zorunlu kılıyor. Türk Eğitim- Sen 1 No'lu Şube Başkanı Sami Özdemir, alınan paranın yasal olmadığını belirterek, “Veli isterse gönlünden ne kadar geçerse okula bağışta bulunabilir. Ancak belli bir rakam belirleyerek bunu resmi web sitesinde kayıt için zorunlu kılmak suçtur” dedi.

Her eğitim döneminde sıkıntıya neden olan kayıt parasını okullar bu kez resmi web sitelerinde kayıt için gerekli belgeler arasında zorunlu kılıyor. İzmir Kız Anadolu Lisesi'nin web sayfasında, ‘kayıt için gerekli belgeler’ bölümünde yer alan, şu ifade dikkat çekti:
“Okul Aile Birliği Kararı ile 2009- 2010 Öğretim Yılı, Veli Üye Aidatı yıllık, 200 TL'dir. Veli Yıllık Üye Aidatı Kayıt günü öncesinden İş Bankası Karataş Şubesi'nin 181531 nolu okul aile birliği hesabına yatırılabilir.

NOT: Kayıttan vazgeçilmesi veya nakil halinde Okul Aile Birliği Kararınca Veli Yıllık Üye Aidatı iade edilmez. Veli üye Aidatı dışında yapılacak diğer gönüllü bağışlarınızın her biri için, mutlaka ayrı dekont veya makbuz alınız. Kayıt günü bağış yapmak zorunlu değildir” ifadesi yer aldı.

İzmir Fatma Saygın Anadolu Lisesi'nin resmi web sitesinde de aynı ifade farklı banka ve hesap numası verilerek veliden 300 TL talebiyle yer alıyor.

MÜDÜR OLMAK TATLI CADI OLMAK DEĞİL Kİ

İzmir Kız Anadolu Lisesi Müdürü Pervin Töre, istenilen bu paranın zorunlu olmadığını öne sürerek, maddi sıkıntı içinde olduklarını anlattı. Töre, “Anadolu Lisesi olduğumuz için yıl içinde öğrencilere yayın dağıtıyorum, fotokopi giderleri var, ortak ÖSS yapıyorum. Okulun temizlik ve güvenlik giderleri var. Bu parayı aldıktan sonra yıl içinde öğrencimden 1 TL bile talep etmiyorum. Okuldaki işleyişi kolaylaştırmak, kaliteyi artırmak için buna mecburum. Okul müdürü olmak tatlı cadı olmak değil ki. Eğer bu para veliyi rahatsız ediyorsa almıyoruz. Bu parayı vermeyenleri kayıt etmeme lüksümüz yok. Çünkü öğrenciler bu okulu kazanarak geliyorlar” dedi.

OKULUN AYLIK GİDERİ 6 BİN TL

İzmir Fatma Saygın Anadolu Lisesi Müdürü Fehmi Yılmaz, bu paranın Okul Aile Birliği'nin kararıyla yasal olarak alındığını ileri sürdü. Yılmaz, “Okula öğrencisini kaydeden her veli, Okul Aile Birliği'in doğal üyesi oluyor. Bunun da bir bedeli var. Okulun sadece temizliği için ayda 3 bin TL ödüyorum. Aylık su parası 2 bin TL. Beş personel çalışıyor. Ayda 6 bin TL sabit gider var. Ayda sadece okul kantinden 300 TL kira geliri var. Okulu 10 bin TL borçla kapattım. Ben bu parayı nereden bulayım” dedi.

HÜKÜMET PERVASIZCA HARCIYOR, OKULLARA ÖDENEK VERMİYOR

Türk Eğitim- Sen 1 No'lu Şube Başkanı Sami Özdemir, alınan paranın yasal olmadığını belirterek, “Veli isterse gönlünden ne kadar geçerse okula bağışta bulunabilir. Ancak belli bir rakam belirleyerek bunu resmi web sitesinde kayıt için zorunlu kılmak suçtur. Bu zaten bağış değil kayıt parasıdır. Etik olmayan bir davranıştır. Okulların maddi sıkıntı içinde olduklarını biliyoruz. Ancak burası sosyal hukuk devleti. Başbakan, Milli Eğitim Bakanı, her yıl siyasi kimliklerini kullanarak, kesinlikle kayıt parası alınmayacağını söylüyor, genelge tamim yayınlıyor. Kayıt parası alan arkadaşlarımız soruşturma geçiriyor, cezalandırılıyor. Hükümet, birçok konuda pervasızca para harcarken, devletin okullarına güvenlik, temizlik, kırtasiye için ayırdığı ödenekte kısıtlamaya gitmesi suçtur” diye konuştu.

İNTERNETTEN KALDIRILDI

Türk Eğitim- Sen 1 No'lu Şube Başkanı Sami Özdemir'in gündeme getirdiği konuyu DHA'nın duyurmasıyla haber gazetelerin internet sayfalarında yeraldı.

Öğleden sonra iki okulun web sitesinde alınacak kayıt parasıyla ilgili bölümler çıkarıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün konuyu internet haberlerinden öğrenip okulları uyarmasının bunda etkili olduğu öne sürüldü.

Hürriyet



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,316 µs