En Sıcak Konular

Gökçek: "Yeni amblem getireceğiz"

28 Temmuz 2009 17:57 tsi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara 12. İdare Mahkemesi'nin, Akay Kavşağı'nın bariyer konularak kapatılmasına ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi kararının yürütmesini durdurmasını değerlendirirken, “Yürütmenin durdurulm

Gökçek, “İnşallah yeni bir amblem getireceğiz. Belki bu ay, belki gelecek ay. Bir takım çalışmalar yaptırıyoruz. Çalışmaların neticesini alalım. Sizin huzurunuza yeni amblemi getireceğiz” diye konuştu.

Gökçek, belediye binasında düzenlediği basın toplantısında, Ankara 12. İdare Mahkemesi'nin, “uygulanması halinde telafisi zor zararlar doğacağı” gerekçesiyle Akay Kavşağı'nın kapatılmasının yürütmesini durdurduğunu hatırlattı.

“Dava açan vatandaşımıza tüm Ankaralılar adına teşekkür ediyorum, kararı alan mahkemeye de teşekkür ediyorum” diyen Gökçek, Ankaralıların çok ciddi bir sıkıntıdan kurtulduğunu belirtti.

Gökçek, karardan dolayı çok mutlu olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
“Ankara çok ciddi bir sıkışıklıktan bu kararla kurtulmuş oldu. Biz bu kararı keyfi olarak uygulamıyorduk. İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 28. maddenin gereğini yerine getirmek için Akay alt geçidini kapatmak zorundaydık ama mahkeme telafisi güç zararlar doğurabileceğine karar verdi. Bundan dolayı yürütmeyi durdurdu. Keşke ilk mahkeme de 12. İdare Mahkemesi'nin düşündüğünü düşünüp, böyle bir işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğini göz önünde bulundurarak böyle bir karar vermeseydi.”

Akay alt geçidinin inşasına başladıklarında herhangi bir mahkeme kararının bulunmadığını vurgulayan Gökçek, inşaata ilişkin planın 2005 yılında iptal edildiğini, 2007 yılında da son kararın alındığını anlattı.

Gökçek, “Kavşak inşaatı 2,5 yıl sürdü. Bu süre içinde rahatlıkla yürütmeyi durdurma ve iptal kararı gelebilirdi. Kararın kesinleşmesi 2007'yi buldu. Bu kadar sene karar verilmemesi pek doğru değil” diye konuştu.

Kararla Ankara'nın, çok ciddi bir sıkıntıdan kurtulduğunu vurgulayan Gökçek, “Yürütmenin durdurulması bizlere nefes aldırmıştır. Dava açan vatandaşımıza tüm Ankaralılar adın teşekkür ediyorum. Çankaya Belediyesinin ve Başkanı'nın, CHP'li milletvekillerinin ve bunlarda birlikte hareket eden sivil toplum örgütlerinin bu karar karşısında bundan sonra daha duyarlı olabileceklerini düşünmek istiyorum” dedi.

“HUKUK OYUNCAK DEĞİL”

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gökçek, bir gazetecinin davayı açan Avukat Sedat Vural'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde de dava açtığını belirtmesi üzerine Gökçek, “Kendi bileceği iş. Herkes herkese dava açıyor” diye konuştu.

Şehir Plancıları Odası yöneticileri ve Çankaya Belediye Başkanı'nın Akay Kavşağı'nı kapatması halinde kendisi hakkında dava açacaklarını bildirdiklerini kaydeden Gökçek, Türk Ceza Kanunu'na göre, “herhangi bir devlet memuruna suç olmadığını bildiği halde suç yüklemenin suç olduğunu” ifade etti.

Gökçek, “Belediye başkanı görevini yaptığı için bununla ilgili suç duyurusunda bulunursa ben bunun takipsizlik kararını aldıktan sonra karşı davayı rahatlıkla açabilirim. Bundan sonra da Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak kesinlikle kararlıyız. Bizimle ilgili lüzumsuz yerde suç duyurusunda bulunan kim varsa takipsizlik kararını aldıktan sonra haklarında biz de suç duyurusunda bulunacağız. Hukuk oyuncak değil” şeklinde konuştu.

Bundan sonraki yargısal sürecin sorulması üzerine Gökçek, Ankara 3. İdare Mahkemesi'nin, Akay Kavşağı'nın yapımına olanak tanıyan nazım imar ve uygulama planlarının iptal kararıyla ilgili Danıştay'a müracaat ettiklerini anlattı.

Danıştay'dan olumlu karar çıkmasını umduğunu dile getiren Gökçek, Çankaya Belediyesinin, davadan vazgeçtiğine ilişkin Danıştay'a dilekçe sunması halinde sorunun kökünden hallolacağını kaydetti.

Gökçek, “Çankaya Belediyesi dilekçe verecek olursa, dava konusuz kalır ve otomatikman düşer. Ama dava devam ederse eninde sonunda akıbet yine kapatma istikametinde olacaktır” dedi.

ANKARA'NIN AMBLEMİ

Bir başka gazetecinin, Danıştay'ın, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin amblemiyle ilgili 2008 yılında verdiği iptal kararının ne zaman uygulanacağını sorması üzerine de Gökçek, Danıştay'ın, Ankara Büyükşehir Belediyesinin mevcut amblemi kullanamayacağı kararını verdiğini, o zamandan beri amblemi kullanmadıklarını söyledi.

Gökçek, “İnşallah yeni bir amblem getireceğiz. Belki bu ay, belki gelecek ay. Bir takım çalışmalar yaptırıyoruz. Çalışmaların neticesini alalım. Sizin huzurunuza yeni amblemi getireceğiz” diye konuştu.

Danıştay'ın kararında, Hitit güneşini sembolize eden eski amblemin kullanılması gibi bir zorunluluk bulunmadığını belirten Gökçek, Danıştay'ın, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı yeni ambleme ilişkin kararı iptal ettiğine işaret etti.

Yeni bir amblem hazırlanacağını kaydeden Gökçek, Belediye Meclisi'nin kabul etmesi halinde yeni amblemin kullanılmaya başlanacağını bildirdi.

Gökçek, “Amblemle ilgili Danıştay kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götüreceğiz. Çünkü bu konu tamamen idari mahkemelerin yetkisi dışında kalıyor. Bu çok net, çok açık” dedi.

İdari Yargılama Usulü Kanunu'ndaki, idare mahkemelerinin görev ve yetkilerine ilişkin maddeyi okuyan Gökçek, Belediye Meclisi'nin amblemle ilgili aldığı kararın idari olduğunu belirtti. Gökçek, “Bu idari karar üzerine yargı, bunu iptal karar veremez. Çünkü yetkisi yok. Ama verdi. Biz de mecburen uyguluyoruz. Mahkeme kararı yasalara uygun olmadığı halde mahkeme kararı olduğu için uygulamak zorundayız. Tek çözümümüz karar kesinleştikten sonra AİHM'e gitmek. Bundan dolayı da gerçekten üzüntü duyuyorum. Yargı kararlarını AİHM'e götürmeyi içime sindiremiyorum. Çok üzülüyorum ama yapacağım hiçbir şey yok” diye konuştu.

A.A.



Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,373 µs