En Sıcak Konular

Uçak kazası davası başladı

28 Temmuz 2009 17:57 tsi
ISPARTA'da, 30 Kasım 2007´de 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili açılan kamu davasının ilk duruşması Isparta Ağır Ceza Mahkemesi´nde başladı. Davada Atlas Jet seferini yapan World Focus Hava Yollarında görev yapan üst düzey ve teknik per

Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Suat Yürekli, World Focus Hava Yolları Eğitim Müdürü kaptan pilot Faruk Çağımnı´ya ``Uçağın yere yaklaştığını gösteren ve arızalı olduğu saptanan cihaz çalışsaydı bu uçak düşer miydi?'' diye sordu. Çağımnı, ``Böyle düşmezdi" dedi.

Isparta´da meydana gelen ve 7´si mürettebat 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasının ardından açılan davanın ilk duruşması, Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Davada World Focus Hava Yolları Genel Müdürü Aydın Kızıltan, Eğitim Müdürü Faruk Çağımnı, Teknik Başkan İsmail Taşdelen, pilot ve teknik personelden Yavuz Yaşar, Sinan Sevinç, Fikri Zafer Dinçer, Şahin Tufan, Reşat Atalay, Fevzi Yavuz ve Necati Küçük, ``taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme'' suçundan cezalandırılmaları talebiyle yargılanıyor.

İlk duruşmaya 86 müştekiden 41'i katıldı. Davacıları savunan 10 avukat ile kazanın olduğu tarihte World Focus Hava Yolları´nda görev yapan 10 sanıktan 4'ünü 2 avukat savundu. Sanık olarak duruşmaya sadece şirketin Eğitim Müdürü kaptan pilot Faruk Çağımnı katıldı.

12 AVUKAT, 41 MÜŞTEKİ, 1 SANIK

Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya yolcu yakınları adına avukatlar Hasan Kaşıkara, Mehmet Açıkel, Şehnaz Yüzer, Hasan Serdar Mermur, Yaşar Öztürk, Şule Doğan, Hatice Mutludoğan, Mustafa Cem Anadolu, Ergin Kulaçoğlu ve Tuncay Kuluç katıldı. World Focus Hava Yolları´nda görev yapan İsmail Taşdelen, Sinan Sevinç ve Fevzi Yavuz'u Avukat Ebru Erginbay, duruşmaya kendisi de katılan şirketin Eğitim Müdürü Faruk Çağımnı'yı da Avukat Mustafa Murat Bilgin savundu.

21 SAYFALIK İDDİANAME OKUNDU

Isparta Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki duruşma, katılan 41 müştekinin kimlik tespitinin yapılmasıyla başladı. Ardından Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Suat Yürekli, 21 sayfadan oluşan iddianameyi okudu. İddianamenin okunmasının ardından sanık Faruk Çağımnı'dan savunması istendi.

GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLDİM

Kazada hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyip aynı acı, üzüntü ve kızgınlığı taşıdığını belirterek savunmasına başlayan kaptan pilot Faruk Çağımnı, World Focus Hava Yolları'nda eğitici bir vasfının bulunmadığını açıkladı. Kendisinin günah keçisi ilan edildiğini söyleyen Çağımnı, mahkemeye şu savunmayı yaptı:
``Benim bu davayla herhangi bir sorumluluğum yoktur. Ben bu şirkette kaptan pilot olarak görev yapıyorum. Genel Müdür Aydın Kızıltan beni Eğitim Müdürü yapmak istediğini söyleyerek müdür adayı gösterdi. 22 Nisan 2007 tarihinde şirket Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne resmi olarak başvuru yaptı ancak bu bazı şartların yerine getirilmediği gerekçesiyle onaylanmadı. Doğal olarak ben hala kaptan pilot olarak görev yapıyorum. Kazanın olduğu sırada Sofya'da tip eğitim vermekteydim. Kazadaki pilotların eğitimleriyle ilgili herhangi bir imzam yoktur. Bunu Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden de resmi olarak öğrenebilirsiniz.''

Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Suat Yürekli, iddianamede Eğitim Müdürü olarak adı geçen ancak müdür olmadığını, kaptan pilot olduğunu söyleyen Faruk Çağımnı'ya kazayla ilgili bazı sorular yöneltti. Çağımnı'dan ``Uçağın yere yaklaştığını gösteren ve arızalı olduğu saptanan cihaz çalışsaydı bu uçak düşer miydi?'' diye sordu. Çağımnı, ``Böyle düşmezdi. Yüzlerce bin dolarlık bir cihazdan bahsediyoruz. Bu cihaz 2 dakika önce kaptanı uyarır. `Dikkat önünde dağ var' diye alarm verir. Ve bu uçak o 2 dakikalık zaman diliminde 9 bin fit yükselebilirdi. 9 bin saatten fazla uçuş tecrübesi olan bir pilot bu uyarıyı mutlaka dikkate alır. Ve uçağın kaptan pilotu da böyle bir tecrübede pilottu'' yanıtını verdi. Faruk Çağımnı'nın avukatı Mustafa Murat Bilgin, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden World Focus Hava Yolları'nın kaza günü yöneticilerin isimlerinin yer aldığı işletme ruhsatının mahkemece istenmesini talep etti. Avukat Bilgin, Faruk Çağımnı'nın diğer duruşmalardan muaf tutulmasını da istedi.

Daha sonra Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, duruşmaya öğle yemeği arası verdi. Duruşmaya öğleden sonra devam edecek.

Atlasjet firmasının, World Focus Hava Yolları´ndan kiraladığı MD-83 tipi yolcu uçağı 30 Kasım 2007 tarihinde sabaha karşı Isparta´nın Keçiborlu ilçesi yakınlarındaki Türbetepe mevkisinde düşmüş, kazada 7´si mürettebat 57 kişi hayatını kaybetmişti.



Bu haber 794 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,939 µs