En Sıcak Konular

TÜSİAD'dan yıl sonu için kötümser tablo

28 Temmuz 2009 15:18 tsi
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği, 2009 yılı daralma tahminini yüzde 5.2 olarak revize etti.

Nisan ayı Konjonktür Raporu’nda yüzde 4.1’lik bir daralma öngören TÜSİAD, IMF anlaşmasının sonuçlandırılmaması ve Maliye politikalarında bütüncül bir çizgi izlenememesi nedeniyle yıl sonu daralma tahminini 1.1 puan artırdı.

Ekonominin toparlanma sürecinin yavaş olacağını açıklayan TÜSİAD, bütçe açığının GSYH’ya oranının yüzde 6 olacağını vurguladı.

TÜSİAD üç ayda bir yayınladığı Konjonktür Değerlendirme Raporu’nu açıkladı. TÜSİAD Başekonomisti Dr. Ümit İzmen’in koordinasyonunda, Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan raporda, 2009 yılı tahminleri güncellendi. Buna göre, 2009 yılında ekonomi yüzde 5.2 daralacağı tahmininde bulunuldu. TÜSİAD, Nisan ayı Konjonktür Raporunda, 2009 yılında ekonominin yüzde 4.1 daralacağı tahminine yer vermişti. Raporda ayrıca, yerel seçimlerin geride bırakılmış olmasının ve Mart ayında açıklanmış olan önlem paketlerinin, Nisan ayından sonra ekonomideki olumsuz gidişatın derinleşmesini engelleyeceği belirtilmişti. IMF ile anlaşmanın da önümüzdeki dönemde tamamlanacağı varsayımı altında, ikinci çeyrekten itibaren ekonomideki daralmanın şiddetinin azalacağı öngörülmüştü. Ekonominin yılın son çeyreğinde büyümeye geçse de toparlanmanın yavaş olacağı ve yılın bütünü için baktığımızda ekonominin yüzde 4.1 küçüleceğini tahmin etmişti.

NİSAN AYINDAN BU YANA TAHMİNLERİ ETKİLEYEN GELİŞMELER YAŞANDI
Bu değerlendirmelerin yapıldığı Nisan ayından bu yana geçen süre içinde, tahminleri etkileyen bazı gelişmeler meydana geldiğine dikkat çekilen TÜSİAD raporunda, şöyle denildi: “IMF anlaşmasının sonuçlandırılmamış olması büyüme perspektiflerini sınırlamaktadır. Maliye politikasında bütüncül bir çizgi izlenmiyor olması, bütçe performansının giderek bozulmasına yol açmaktadır. Enerji fiyatlarında son aylarda görülen düşüşler ve Türkiye’nin başlıca ihracat pazarı olan AB ekonomisinde beklenen toparlanmanın gecikmesi, cari açıktaki toparlanmayı beklentilerin altına çekmektedir. Bu gelişmeler üzerine 2009 yılı temel büyüklükleri aşağı yönlü revize edilmiştir. 2009 yılı Temmuz ayı itibariyle elde olan son verilere göre yapılan güncellemeler ekonomideki daralmanın daha şiddetli olacağına işaret etmektedir. 2009 yılının ilk çeyreğinde yüzde 22 gerileyen sanayi üretimi, Nisan ve Mayıs aylarında da yüzde 18.5 ve yüzde 17.4 gerilemiştir. Böylece 2009’un ilk çeyreğinde yüzde 13.8 daralan ekonominin, ikinci çeyrekte de 8.4 gerileyeceği tahmin edilmektedir.”

TOPARLANMA SÜRECİ YAVAŞ OLACAK
Tüketici ve reel kesim güveninin toparlanıyor olması, stokların mevsim normallerinin altına inmiş olduğuna ilişkin göstergeler ve bazı Avrupa ülkelerinde ekonominin toparlanma sürecine girdiğine ilişkin verilere dikkat çekilen raporda, yılın ikinci yarısında ekonominin yavaş bir toparlanma sürecine girebileceğine işaret edildi. Bu durumda ekonomideki daralmanın şiddetinin ikinci çeyrekten itibaren azalacağı ve son çeyrekte pozitif büyüme hızı elde edilebileceği düşünüldüğü belirtilen raporda, son çeyrekte yüzde 3.7 olarak hesaplanan büyüme hızına rağmen, yılın bütünü için ekonominin yüzde 5.2 küçüleceği tahmininde bulunuldu.

BÜTÇE AÇIĞININ GSYH’YA ORANI YÜZDE 6 OLACAK
TÜSİAD’ın raporunda enflasyonun, Merkez Bankası öngörüleri doğrultusunda şekilleneceği belirtildi. Sene sonunda TÜFE enflasyonunun yüzde 5.5’e gerileyeceği tahmininde bulunulan raporda, “Krize karşı alınan maliye politikası önlemleri, bütçe harcamalarında artışa yol açmışken, ekonominin daralması, vergi gelirlerini azaltmaktadır. Bu durumun bütçe üzerinde baskı yaratacağı ve bütçe açığının yüzde 6’ya ulaşacağı, faiz dışı bütçe dengesinin ise yüzde 1 açık vereceği tahmin edilmektedir" denildi.

DARALMA DIŞ TİCARET AÇIĞINI DÜZELTİCİ ETKİ YARATACAK
Rapor, ekonomideki daralmanın, dış ticaret açığını düzeltici etki yapacağına dikkat çekti. Yılın ilk yarısında çok düşük yurtdışı ve yurtiçi talebe bağlı olarak hem ihracat hem ithalatın hızla daraldığına değinilen raporda, ikinci yarıda ise, yurtiçi talebin kıpırdanacağı ve stok erimesi nedeniyle ithalatın tekrar hızlanacağı beklentisi dile getirildi. Kurlarda ilk çeyrekte görülen değer kaybının yılın kalanı için söz konusu olmayacağının ifade edildiği raporda, “Yıl sonuna kadar reel kurun mevcut seviyesini koruyacağı beklenmektedir. Yıl sonu dolar kuru tahmini 1.55 TL civarındadır.

Merkez Bankasının faiz indirim politikası piyasa faizlerinde de düşüşe yol açmaktadır. Ancak bozulan mali disiplin ve artan kamu borç yükü dikkate alındığında, yılın kalanında dengeleyici önlemler alınmaması ve Orta Vadeli Program ile kredibilitesi yüksek bir ekonomik çerçeve ortaya konulmaması durumunda faizlerin yıl sonuna doğru artma eğilimine girmesi riski vardır” ifadelerine yer verildi.



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,337 µs