10 inceleme | " /> 10 inceleme | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon savcı ve hakimlerine 10 inceleme

28 Temmuz 2009 14:46 tsi
Ergenekon savcı ve hakimlerine 10 inceleme Türkiye'yi terleten HSYK krizi dün akşam sona erdi mi? Yoksa kriz, sadece başka bir tarihe mi ertelendi?

Adalet Bakanlığı, ''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcıları ve bu soruşturmada işlemleri bulunan hakimlerle ilgili olarak 38 şikayet dosyası açıldığını bildirdi. Bunlardan 28'i hakkında soruşturma başlatılmasına gerek görülmediği, 10 dosya kapsamındaki şikayetlere ilişkin incelemelerin ise sürdüğü belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında, ''bir soruşturmayla ilgili olarak Cumhuriyet savcıları hakkında yapılan şikayet başvurularının Adalet Bakanlığınca işleme konulmadığı'' yönünde gerçeği yansıtmayan haberlere yer verildiği ifade edildi. Anayasa'nın 144. maddesi ile Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 82. maddesi uyarınca hakimler ve savcılar hakkında inceleme ve soruşturma yapılmasının Adalet Bakanlığının iznine bağlı olduğu hatırlatılan açıklamada, Adalet Bakanının bu inceleme ve soruşturmaları, adalet müfettişleri veya hakkında soruşturma yapılacak olandan daha kıdemli veya savcılar aracılığıyla yaptırdığı ifade edildi.

YILDA 5 BİNE YAKIN İHBAR OLUYOR
Bu kapsamda, genel olarak hakim ve cumhuriyet savcıları hakkında bakanlığa yılda ortalama 5 bin kadar ihbar ve şikayet geldiği kaydedilen açıklamada, tüm bu ihbar ve şikayetlerin titizlikle incelendiği, yeterli delil bulunanlar hakkında soruşturma başlatıldığı bildirildi. Bu işlemlerin, Hakimler ve Savcılar Kanunu'ndaki düzenlemeler ile Anayasa'nın 138. maddesinde yer alan yargı bağımsızlığı ilkeleri göz önünde bulundurularak gerçekleştirildiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

''Bakanlığımızın 2007 ve 2008 yılı istatistikleri değerlendirildiğinde, hakim ve savcılar hakkında  yılda ortalama 5 bin şikayetten 4 bin kadarının sonuçlandırıldığı görülmektedir. Bu dosyalardan sadece yüzde 3 veya 4 gibi az bir bölümü disiplin işlemleri için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na sevk edilmiştir.Haberlerde sözü geçen soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcıları  ve bu soruşturmada işlemleri bulunan hakimlerle ilgili olarak da aynı mahiyette olan ihbar ve şikayetlerin birleştirilmesi suretiyle toplam 38 şikayet dosyası açılmıştır.

28 DOSYADA SORUŞTURMAYA GEREK GÖRÜLMEDİ
Bunlardan 28 dosya kapsamındaki şikayetler hakkında inceleme yapılmış ve yeterli delil bulunmaması nedeniyle soruşturma başlatılmasına gerek görülmemiştir. Şikayetlerin büyük bir bölümünün öncekilerin tekrarı ve benzeri mahiyette olması nedeniyle bunlar hakkında aynı işlem uygulanmıştır. 10 dosya kapsamındaki şikayetlere ilişkin incelemeler ise devam etmektedir.

Görüldüğü gibi 'Cumhuriyet savcıları ve hakimler hakkındaki ihbar ve şikayetlerin işleme konulmadığı' iddiası kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Bakanlığımız tarafından bu güne kadar bütün ihbar ve şikayetlerle ilgili olarak yasal işlem yapıldığı gibi bundan sonra da gerekli işlemler, mevzuat çerçevesinde, yargı bağımsızlığı ilkeleri göz önünde bulundurularak sürdürülecektir.'

A.A.



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,921 µs