En Sıcak Konular

Kredi kartıyla kaç milyar TL harcadık?

28 Temmuz 2009 14:09 tsi
Türkiye'de 2009 yılının ilk 6 aylık döneminde, yerli ve yabancı kredi kartlarıyla yurt içinde yapılan işlemlerin cirosu 98 milyar lira oldu.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), yılın ilk altı aylık dönemine ilişkin kredi kartı ve banka kartı kullanım verilerini açıkladı.

2009 yılının ilk altı ayındaki veriler, geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, kredi kartıyla yapılan işlemlerin cirosunda yüzde 12 artış yaşandığı gözlendi.

1 Ocak-30 Haziran 2009 tarihlerini kapsayan dönemde, yerli ve yabancı banka kartlarının yurt içi kullanımı cirosu, 89 milyar lira olurken, geçen yılın aynı dönemine göre işlem adedinde yüzde 15, ciroda yüzde 21 artış kaydedildi.

Yılın ilk altı aylık döneminde banka ve kredi kartlarıyla yapılan işlemlerin tutarı 187 milyar lira oldu. Daha çok nakit çekim aracı olarak kullanılan banka kartının alışverişlerde kullanım adedi, yılın ilk altı ayında, bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında arttı. Banka kartıyla yapılan alışveriş cirosundaki artış yüzde 34'ü buldu.

İlk altı ayda kredi kartıyla yapılan harcamalarda cirodan en büyük pay yüzde 16,1 ile marketler ve alışveriş merkezlerinin oldu. İkinci sırayı yüzde 13 ile benzin ve yakıt istasyonları, üçüncü sırayı, yüzde 9 ile giyim ve aksesuar sektörüyle başa baş giden telekomünikasyon sektörü aldı.

Aynı dönemde, yabancılara ait kredi ve banka kartlarıyla yaptığı harcamalarla Türkiye'ye toplam 2 milyar 22 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. Bunun, 1 milyar 260 milyon dolarını yabancıların yaptığı alışverişler, 762 milyon dolarını nakit avans çekimi oluşturdu.

2009 haziran sonu itibariyle, kredi kartı sayısı 44 milyon 24 bin 68 adet, banka kartı sayısı 61 milyon 169 bin 356 adet, otomatik vezne makinesi (ATM) sayısı 22 bin 714 adet, satış noktası terminali (POS) sayısı 1 milyon 707 bin 974 adet olarak kaydedildi.

Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,858 µs