En Sıcak Konular

Ankara'daki zirve bitti

28 Temmuz 2009 13:15 tsi
Ankara'daki zirve bitti      
Türkiye, Irak ve ABD arasında terör örgütü PKK'ya karşı işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla kurulan üçlü mekanizmanın ilk toplantısı bugün Ankara'da yapıldı. Toplantının ardından bir açıklama yapıldı.

İşte İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın açıklamasından satıbaşları:

Faaliyetlerine son verilmesi amacıyla yürütülmekte olan üçlü mekanizma zirvesini gerçekleştirdik.

ABD tarafına şu anda General Hummer başkanlık yaptı. Bu toplantı mekanizma çerçevesinde Ankara’da düzenlenen ilk toplantıdır.

Ben bu durumda Irak ve ABD heyetlerini Ankara’da ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Bu toplantıda üçlü mekanizmaya, her üç tarafında verdiği önem konusundaki kararlılık ortaya konulmuştur ve bugünkü toplantıda terörle mücadele ve Irak topraklarında PKK’nın faaliyetlerine son verilmesi konusundaki işbirliğimizi daha ileri götürme değerlendirmelerde bulunduk.

Önümüzdeki dönemlerde atılacak adımları değerlendirdik.

SOMUT SONUÇLAR PEŞİNDEYİZ

Konunun bütün boyutları ele alındı. Türkiye’ye dönük Irak topraklarındaki terör faaliyetlerinin tamamı bu toplantının konusudur. Zaten üçlü mekanizmanın oluşturulmasının sebebi de bu terör faaliyetlerinin önlenmesidir.

Biz 3 ayda bir toplanıyoruz ancak alt komite haftada bir toplanıyor. Her üç ülkenin de orada temsilcisi var. O komitede güvenlik alanında ve diplomatik alanda temsilimiz güçlü seviyede.

Biz Türkiye tarafı olarak daima daha somut sonuçlar peşindeyiz. O dileklerimizi de ifade ettik.

Ayrıca güvenlik alanındaki işbirliğimiz alanındaki somut bazı noktaları görüştük.

Eğitim amaçlı işbirliği konusu var. Bizim güvenlik birimlerimizin, Irak’ın güvenlik birimlerine eğitim vermesini görüştük.

Üçlü mekanizmanın ortak hedefleri konusunda, daha somut sonuçlar vereceğimize inanıyoruz. Bundan sonraki toplantımızı da Ekim ayında Bağdat’ta yapacağız.

Üçlü mekanizma çerçevesinde biz çok ciddi çalışmalar yapıyoruz ve işbirliği ruhu hakim. Irak açısından şunu altını çizerek ifade edebilirim. Biz bu konuya ağırlığımızı koyuyor ve ciddi şekilde çalışmaları idame ettiriyoruz.

Irak Anayasası'na göre, Irak topraklarının herhangi bir ülkeye karşı komşu ülkelere  tehlike arz edecek bir durum için kullanamayacağı açıktır.

Irak’ın tüm makamları tarafından özenle takip edilmektedir. Biz kardeş ülke Türkiye’yle tarihin derinliklerine dönen bağlarımız ilişkilerimiz ve işbirliğimiz bulunmaktadır. Irak olarak ve Iraklılar olarak onur duyuyoruz.

Terör nerede olursa olsun, hem Türkiye için tehlike teşkil etmekte, ayrıca sözü edilen terör örgütlerinin varlığı Irak için de tehlike arz etmektedir.

Birlikte çalışmamız devam ettiği sürece, diyalog kapıları açık olduğu sürece, sorunlara çözüm yolları aramaya devam ettiğimiz sürece ve bu üçlü mekanizmanın çalışmalarının devam edilmesiyle arzu edilen sonuçlara ulaşacağımıza inanıyorum.

 
hurriyet




Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,766 µs