En Sıcak Konular

Eski savcıdan HSYK ile ilgili çarpıcı uyarı

28 Temmuz 2009 12:32 tsi
Eski savcıdan HSYK ile ilgili çarpıcı uyarı 
HSYK'nın Ergenekon savcılarını görevden alma beklentisi 'güz'e kaldı.

Adli yargı ünvanlı hakim ve savcıların atanması konusunda kriz çıkaran Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeleri, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile yaptıkları görüşme neticesinde geri adım attı.

Ergenekon ve KCK soruşturması hakim ve savcı değişikliği konusunda istediğini yaptıramayan HSYK'nın bekleme moduna geçmesiyle ilgili değerlendirmede bulunan eski Savcı Gültekin Avcı, tehlikenin şimdilik geçtiği yorumunda bulundu.

HSYK üyelerinin Ergenekon savcılarını görevden alma amaçlarından vazgeçmeyeceklerine dikkat çeken Avcı, bunu güz kararnamesinde gerçekleştirmeye çalışacaklarını vurguladı.

Adalet Bakanlığı'nda yapılan görüşmelerde bakanlık ile HSYK üyeleri arasında ciddi pazarlıkların yapıldığını söyleyen Avcı, "Adli yargıda yaz ve güz kararnameleri vardır. Yaz kararnamesinde Adalet Bakanı Ergin'in HYSK üyelerini ikna ettiği görülüyor. Ergenekon savcılarını görevden almak isteyen HSYK'nın bu talebi, güz kararnamesine kaldı. Zaten HSYK üyeleri da toplumdan gelen eleştiri ve kurulun yıpranması nedeniyle bu özel yetkili Ergenekon savcılarının görevden alınmasını istemiyordu. Yani tehlike şimdilik geçti. Amaçlarından vazgeçmeyip kendilerini beklemeye aldılar. Güz kararnamesinde HYSK, Ergenekon savcılarını görevden almak için elinden geleni yapmaya çalışacak." dedi.

HSYK'nın Ergenekon savcıları konusunda tedirgin olup endişe duymasının demokrasi adına güzel bir gelişme olduğunu söyleyen Avcı, tarihi bir soruşturma yapan Ergenekon savcılarının en azından soruşturma bitene kadar atanmamaları gerektiğinin altını çizdi.

Adalet Bakanı'nın da kurulda yer almasının önemine değinen Avcı, adli yargı atama kararnamesine yansımayan başsavcı vekili konusunda HSYK'nın bir diretmesinin olabileceğini bildirdi.

Gültekin Avcı, "Başsavcı vekili, özel yetkili soruşturmaları yürüten savcıların başıdır. Aynı görevi icra edecek ikinci bir başsavcı vekilinin olmasını istemek çok garip. Tabi HSYK'nın talebi ve diretmesiyle olduğu görülüyor. Böyle bir talebin hangi ihtiyaçtan doğduğu, ikinci başsavcı vekilinin ne iş yapacağı bilinmiyor. Bu doğal olarak Ergenekon soruşturmasının sağlıklı yürütülmesine dair endişe uyandırıyor. Bir ilde 2 vali olamayacağı gibi kritik soruşturmaları yürütecek savcıların başında da iki başsavcı vekili olamaz. Ben böyle bir şey görmedim." şeklinde konuştu.

Atama kararnamesiyle İzmir Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün Samsun Cumhuriyet Savcılığı'na atanmasına ilişkin de görüşlerini söyleyen İzmir-Bayındır Eski Cumhuriyet Savcısı Gültekin Avcı, "Pazarlıklar her zaman olur. Bu normaldir. Kurul üyeleri, bazı kişileri terfi ettirmek ister. Murat Gök, son zamanlarda göz dolduran savcılardan birisi. Yaptığı başarılı operasyonlarla ve açıklamalarıyla adından sıkça söz ettirdi. Adalet Bakanlığı da kendisine birçok soruşturma açtı. Soruşturma sonucunda belki ceza almayacak ama atama baskısı yapan HSYK, tayin edilmesini sağladı. İzmir önemli bir yer. Samsun'a atanmasını biraz ağır buluyorum." ifadelerini kullandı.

cihan



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,432 µs