2 kritik karar | " /> 2 kritik karar | "/>

En Sıcak Konular

HSYK kararnamesindeki 2 kritik karar

28 Temmuz 2009 08:07 tsi
HSYK kararnamesindeki 2 kritik karar 
Nerede ve nasıl hazırlandığı belli olmayan alternatif kararname nedeniyle kilitlenen HSYK'da kriz sona erdi.

Ergenekon, KCK ve faili meçhul soruşturmaları yürüten savcılar ile davaya bakan mahkemenin hâkimleri yerlerini korudu. Kritik Ergenekon davasına ise ikinci bir başsavcı vekili atandı.
 
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) yaklaşık iki haftadır süren 'yaz kararnamesi'yle ilgili kriz dün mutabakatla sonuçlandı. Nerede ve nasıl hazırlandığı belli olmayan ancak Kurul üyesi Ali Suat Ertosun'un gündeme getirdiği 'korsan kararname' kabul edilmedi. Ergenekon, terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması (KCK) ve faili meçhul cinayetlere bakan hâkim ve savcılar yerlerinde kaldı. Kararnamede istediği değişiklikleri gerçekleştiremeyen HSYK üyeleri, 8,5 saat süren toplantıda iki kritik karara imza attı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Olcay Seçkin, Turan Çolakkadı ile birlikte Ergenekon soruşturmasını da kapsayan CMK 250. madde kapsamındaki suçları bakmakla yetkilendirildi. Ayrıca "Ergenekon'' soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili şikâyet ve suç duyuruları için Adalet Bakanlığı'nın işlem yapması kararlaştırıldı. 164 unvanlı hâkim ve savcının yerinin değiştiği kararnameye göre; özel yetkili İzmir Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, Samsun'a düz savcı olarak atandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yargılanmasını isteyen Sincan Hakimi Osman Kaçmaz ise yerinde kaldı.

Sabah başlayan toplantı, 19.30'da sona erdi. Uzlaşma haberini Adalet Bakanı Sadullah Ergin verdi. Toplantı çıkışı gazetecilere konuşan Ergin, "Kurul çalışmalarını tamamlamıştır. Hakim ve savcılarımızın unvanlarıyla ilgili bölümler bu akşam itibarıyla yayınlanmış olacaktır." dedi. Bu açıklamanın ardından hareketli saatler yaşandı. Kararnamede istediği değişiklikleri gerçekleştiremeyen HSYK üyeleri, buna karşılık iki kritik karara imza attı. Bunlardan birincisi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Olcay Seçkin'in, Ergenekon soruşturmasını da kapsayan CMK 250. madde kapsamındaki suçlara bakmakla görevli bir diğer Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'nın yanına verilmesi oldu. İkinci olarak, Adalet Bakanlığı'nın Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılarla ilgili şikâyet ve suç duyurularının gereğini yapması kararlaştırıldı. Kurul'un da çıkacak bu sonuca göre işlem yapması karara bağlandı. Adalet Bakanlığı daha önce Ergenekon savcıları hakkındaki suç duyurularına 'işlem yapılmasına yer olmadığı' kararını vermişti. Alınan bu yeni karara göre, bakanlık Ergenekon savcılarıyla ilgili suç duyurularını yeniden inceleyecek ve karara bağlayacak. Adalet Bakanı ve müsteşar her iki karara muhalefet etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Turan Çolakkadı ile Ergenekon soruşturmasında görevli Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Murat Yönder, Kasım İlimoğlu, Nihat Taşkın, Fikret Seçen, Ercan Şafak ve Mehmet Ali Pekgüzel yerlerini korudu. 'HSYK üyelerinin teklifindeki isimlerden sadece özel yetkili İzmir Cumhuriyet Savcısı Murat Gök ile Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Er'in görev yeri değiştirildi. Gök, Samsun'a atanırken, Er, Aydın Başsavcılığı'na kaydırıldı. 'İstanbul hakimi' olarak görev yapan Recai Akgün ve Ertuğrul Kubilay, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na asaleten atandı. Bu hakimlerin Ergenekon davasında görevlendirilip görevlendirilmeyeceği önümüzdeki günlerde belirlenecek. Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ahmet Kalpak da faili meçhul cinayetleri araştıran Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'nda görevlendirildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak ile Ergün Tokgöz, Faili meçhul cinayetler soruşturmasına bakan İsmail Aksoy yerinde kaldı. 29 Mart yerel seçimlerinden önce 'buzdolabı' dağıtımı iddialarıyla ilgili incelemeyi yapan Tunceli Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Bayazıt Gemlik Cumhuriyet Başsavcılığı'na, Şemdinli soruşturması ve Dağlıca baskını soruşturmasında görev yapan Van Cumhuriyet Başsavcısı Yahya Akçadırcı, Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'na atandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında Kayıp Trilyon Davası'nda verilen takipsizlik kararını kaldıran Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz'ın görev yeri değişmedi. Kaçmaz'ın adı, Ergenekon için Ankara'da kurulması teklif edilen özel yetkili mahkemenin başkanlığı için de geçmişti.

zaman



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    23,589 µs