En Sıcak Konular

İsveç Büyükelçisi: AB kapıları açmalı

27 Temmuz 2009 22:15 tsi
İsveç Ankara Büyükelçisi Christer Asp, AB'nin Türkiye'ye kapıları açması gerektiğini söyledi. Büyükelçi Asp, kapıları kapatmanın tutarsızlık getireceğini savundu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziantep'e davet edilen Asp, Ömer Asım Aksoy Kültür Merkezi'nde, Türkiye'nin AB'ye üyeliği hakkında konuştu. Türkiye'nin AB'ye girmesini desteklediğini belirten Asp, Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını ve üzerine düşen görevi yapmaya çalıştığını ifade etti.

AB'nin kucaklayıcı olması gerektiğini vurgulayan Asp, aday ülkelere zorluk çıkarmanın AB'ye güveni zayıflatacağını dile getirdi. Birçok ülkeden eleştiri aldıklarını belirten Asp, ekonomik ihtişamı ile büyük bir birlik olan AB'nin, siyasi olarak güven vermediğini dile getirdi.

 Asp, "Bir çok ülke, 'ekonomik olarak devsiniz ancak siyasi olarak paçavrasınız' diyor. AB'nin Türkiye'ye sonsuz ihtiyacı var. Çünkü Türkiye, Orta Asya ülkelerini inandırıcı olduğumuzu gösterecek. Türkiye, AB'nin Amerika'dan sonra ikinci büyük stratejik ortaklığı kazanmış bir ülke. AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var. AB, üye ilk 6 ülke ile sınırlı kalsaydı; bugünkü imajı veremeyecekti. Genişleme politikası diğer faktörlerden daha etkin olacaktır" dedi.

Fransa'nın 10 yıl boyunca İngiltere'nin birliğe girmemesi için direndiğini hatırlatan Asp, AB'yi girişte zorlanan tek ülkenin Türkiye olmadığını söyledi. İsveç'in de birliğe girmede zorluk yaşadığını anımsatan Asp, "Bizi engellemek isteyen ağızları dinlemedik. İşimize baktık; Türkiye de aynısını yapmalıdır. Türkiye, AB'ye girmek için diğer ülkelerle sıkı bir şekilde mücadele etmeli. Türkiye'nin AB'ye girişi İngiltere ve Malta kadar kolay olmayacaktır. Girdiğinde de en büyük üye olacaktır" diye konuştu. Sıkıntıların aday ülkelerin yüzüne kapı kapatmakla çözülmeyeceğine dikkat çeken Asp, Türkiye'nin son yıllarda önemli değişikliklere imza attığını ifade etti. Türkiye'deki değişiklikleri sessiz ihtilal olarak tanımlayan Asp, "Türkiye 2005 yılının ekim ayında AB yolunda önemli bir kaldırım taşı döşedi. Ancak o yıllardan sonra gelişme biraz yavaşladı. İsveç olarak hükümetin bu yolda önemli adımlar atacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise 1 Temmuz 2009'da AB dönem başkanlığını alan İsveç'in Ankara Büyükelçisini Gaziantep'e davet ettiklerini belirterek, İsveç'in Türkiye'nin AB üyeliğine bakış açısını paylaşmak istediklerini dile getirdi. Güzelbey, Gaziantep'in tarihi hakkında bilgiler vererek, Türkiye'nin AB'ye gireceğine inandığını kaydetti.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Mehmet Aslan, Türkiye'nin AB'ye yolculuğunu, evliliğe benzetti. Aslan, "Biz erkek tarafı olarak bir takım isteklerle karşılaştık. Üzerimize düşeni yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Ancak bu kadar çabaya rağmen kız isteksiz denilirse bu olmaz. Bu yolculukta kimsenin karşısına çıkartılmayan konularla muhatap oluyoruz. Biz AB'ye girmeyi kendimize hedef koyduk. Girmek için de vazifelerimize dikkat ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, Türkiye'nin AB yolunda samimi adımlar attığını hatırlattı. "Sonuç ne olursa olsun Türkiye kendi insanının hayat şartlarını AB standartlarına yükseltmek için çalışmasını sürdürecek" diyen Koçer, şehir olarak AB'ye giriş sürecinde Gaziantep'i bu sürece en iyi şekilde hazırlamaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Programa, AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, İsveç Büyükelçisi Christer Asp, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer, Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

cihan



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,049 µs