En Sıcak Konular

Tarihi eserler 98 yıl sonra yurda getirildi

27 Temmuz 2009 21:28 tsi
1911 yılındaki kazılar sırasında çıkarılan ve Harvard'ta okuyan bir öğrenci tarafından yurt dışına kaçırılan tarihi eserler bir turist rehberi sayesinde yurda getirildi.

Amerikalı cerrah Robert Stephens, koleksiyonunda sakladığı 98 yıl önce Sardis Antik Kenti'nde yapılan kazılar sırasında ortaya çıkarılan Roma döneminden kalma 13 parça tarihi eseri, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine teslim etti.

Turist Rehberleri Birliği'nden (TUREB) yapılan açıklamaya göre, Stephens'in tarihi eserleri Türkiye'ye iade etmesi dolayısıyla Arkeoloji Müzesi'nde tören düzenlendi.

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şenay Başer, Stephens'in, uzun yıllardır koleksiyonunda sakladığı eserleri Türkiye'ye teslim etmesinin, dünya kültür mirasının korunması adına örnek bir davranış olduğunu belirtti.

Başer, pek çok kültürel varlığın Anadolu'dan yurt dışına kaçırıldığını dile getirerek, 'tarihi eserlerin bulundukları topraklarda sergilenmesi gerektiği' görüşünün tüm dünyaca kabul edildiğini vurguladı.

Yurt dışında bulunduğunu tespit ettikleri pek çok tarihi eserin Türkiye'ye iade edilmesi için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Başer, şunları kaydetti:

''2008 yılında, bin 669 tarihi eser topraklarımıza geri döndü. Tarihi eserlerin yurt dışındaki yasadışı trafiğinin engellenmesi için bütün ülkelerin aynı duyarlılığı göstermesi gerekir. Uluslararası kurumların yanı sıra, kişiler de bu konuda hassasiyet göstermelidir. Robert Stephens, bu konuda en iyi örnektir.''

-''ESERLER AİT OLDUĞU TOPRAKLARA GERİ DÖNDÜ''-

Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanı Melik Ayaz da Türkiye'de bu yıl yabancıların katıldığı 48 adet kazı yapıldığını belirtti.

Ayaz, bu kazılara katılan yabancı arkeologlardan, Türkiye'den kendi ülkelerine kaçırılan tarihi eserlerin iadesi konusunda yardım istediklerini ifade etti.

Amerikalı cerrah Robert Stephens da koleksiyonundaki eserleri, muayenehanesinin duvarında sergilediğini dile getirdi.

Bu eserleri Türkiye'ye iade etmesine turist rehberi Şenol Kul'un aracı olduğunu anlatan Stephens, koleksiyonundaki eserler ait olduğu topraklara geri döndüğü için çok mutlu olduğunu belirtti.

TUREB Başkanı Şerif Yenen de meslektaşının bu örnek davranışının, rehberlerin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Törende daha sonra Başer, Robert Stephens'a hassasiyetli davranışından dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığı adına plaket verdi.

-KOLEKSİYONDAKİ ESERLER-

Sardis Antik Kenti'nde 1911 yılında yapılan kazılar sırasında ortaya çıkarılan 13 parça tıp aleti, Harvard Üniversitesi'nde okuyan bir öğrenci tarafından ABD'ye kaçırıldı.

Amerikalı cerrah Robert Stephens, 35 yıl önce o öğrenciden bu tarihi eserleri satın aldı.

Artık Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek olan Roma dönemi eserleri, 3 adet bronz bisturi sapı, bir adet bronz cerrahi alet kutusu, bir adet bronz dişli penset, bir adet bronz delici-spatül, bir adet bronz spatül-sonda, bir adet bronz küret, bir adet bronz küret delici, iki adet bronz kaşık-sonda, bir adet bronz iğne, bir adet ahşap sarkaçtan oluşuyor. 

aa



Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,723 µs