En Sıcak Konular

AB'den İzlanda'ya ayrıcalıklı uygulama

27 Temmuz 2009 19:15 tsi
Arnavutluk'un 28 Nisanda yaptığı resmi üyelik başvurusunu 3 aydır bekleten AB, İzlanda'nın 23 Temmuzda sunduğu başvuru mektubunu 4 günde işleme koydu.

Brüksel'de toplanan AB dışişleri bakanları, AB Komisyonunu İzlanda'nın başvurusunu değerlendirerek müzakerelere başlanması konusunda tavsiyede bulunmakla görevlendirdi.

AB'nin genişleme komiseri Olli Rehn, dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış ilişkiler Konseyi toplantısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Avrupa'nın en eski demokrasilerinden biri olan İzlanda"nın AB'de yerinin hazır olduğunu söyledi.

İzlanda'nın üyeliğini hızlandıracakları yönündeki iddialarını reddeden Rehn, "Kitaba uygun davranacağız, kestirme yol yok" dedi.

Rehn, Avrupa ortak pazarına ve Schengen alanına dahil olan İzlanda'nın hali hazırda AB müktesebatının "yaklaşık 3'te 2'sine uyum sağladığını" belirtti.

Bu arada, İzlanda'nın başvurusunu işleme koyan AB dışişleri bakanları, aylardır beklettikleri Balkan ülkelerini kızdırmamak için genişlemeye ilişkin kararlara Arnavutluk'u da dahil etti.

AB Konseyi kararlarında, "Batı Balkanlar'ın AB perspektifine tam destek verildiği" vurgulanarak Arnavutluk'taki seçim süreci tamamlandığında bu ülkenin 3 ay önce yaptığı üyelik başvurusunun da değerlendirilmeye alınacağı kaydedildi.

Bugüne dek bir aday ülke hakkında en hızlı değerlendirme raporunu 14 ayda tamamlayan AB Komisyonunun hali hazırda yüzde 70 oranda AB müktesebatına uyumlu, 320 bin nüfuslu ada devleti İzlanda hakkında çok daha kısa sürede raporunu tamamlaması bekleniyor.

AB müzakerelerinde en fazla balıkçılık konusunda zorlanması beklenen İzlanda'nın üyelik için batan bankalarda mevduatı bulunan Hollanda gibi ülkelerle yaşadığı anlaşmazlıkları da çözmesi gerekiyor.

Küresel ısınmayla birlikte önem kazanan Kuzey Kutbu'nun paylaşımında elini güçlendirmek isteyen AB'nin ihtiyaç duyduğu İzlanda'ya en erken 2011 yılında olmak üzere hızlı üyelik yolunu açacağı tahmin ediliyor.

aa



Bu haber 569 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,476 µs