Rusya çilesi | " /> Rusya çilesi | "/>

En Sıcak Konular

Türk işadamlarının Rusya çilesi

27 Temmuz 2009 15:39 tsi
Türk işadamlarının Rusya çilesi Türk işadamlarının Rusya'da mallarına el konuldu

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Azeri kökenli Rus iş adamı Telman İsmailov'un işlettiği ve Rus makamlarınca kapatılan Çerkez Pazarı'nda bazı Türk iş adamlarının da ürünlerine el konulduğunu kaydederek, sorunun çözümü için gerekli girişimlere başladıklarını bildirdi.

 Bakan Çağlayan, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Moskova Ticaret Başmüşavirliği'nce Rusya'daki Türk iş adamı dernek ve kuruluşlarıyla bir araya gelindiğini ve iş adamlarının görüşlerinin alındığını, konunun Ağustos ayında Türkiye'yi ziyaret edecek olan Rusya Başbakanı Putin ile görüşme masasına taşınacağını belirtti.

Çerkez Pazarı'ndaki 2 bini aşkın satış yerinden 200'ünün Türk iş adamlarına ait olduğunu ve burada satılan Türk ürünlerinin oranının da yüzde 10 civarında olduğunu ifade eden Çağlayan, Türkiye'deki ve Rusya'daki iş adamı kuruluşlarıyla temasa geçildiğini ve diğer tedbirlerin yanı sıra bu pazarın kapalı kalma ihtimaline karşı alternatif pazar arayışı için de çalışma başlattıklarını kaydetti. Çağlayan, şöyle devam etti:

“Rus makamları tarafından, söz konusu pazarın, sağlık kurallarına uyulmadığı, yangına karşı yeterli önlem alınmadığı ve vergi kaybına neden olduğu gerekçeleriyle kapatıldığı belirtilmiştir.

Bu pazarın kapatılması direkt olarak Türkiye ya da Türk mallarıyla ilgili bir konu değildir. Ancak pazarda Türk ürünleri satıldığı için bizi de ilgilendiren bir boyut kazanmıştır.

Konuyla ilgili bilgi sahibi olur olmaz, bakanlığım bünyesinde Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda bir çalışma ekibi oluşturduk ve hem Türkiye'deki hem de Rusya'daki iş adamlarıyla temasa geçtik. İş adamı örgütleriyle konuyu masaya yatırdık, sorunun boyutlarını ve çözüm yollarını tartıştık.

Ayrıca, Moskova Ticaret Başmüşavirliğimize, firmalarımızın Çerkez Pazarı'na alternatif pazarlara yönlendirilmesi konusunda Moskova'da bulunan Türk iş adamları dernek ve birlikleriyle ortak bir çalışma yürütülmesi talimatı verdim. Buna yönelik çalışmalar, 26 Temmuz 2009 tarihi itibariyle başlatılmıştır. Bu konuda, uluslararası kurallar ve yasalar çerçevesinde gerekenler yapılacaktır. Rus hükümeti nezdinde girişimlere başlanmıştır.”

Bakan Çağlayan, söz konusu görüşmelerde Rus makamları nezdinde, vergi kaybına yol açan ve yasalara uygun olmayan ticaretin önlenmesinde Rus makamlarının mücadelesinin anlayışla karşılandığı, bununla birlikte, Türk mallarının Rusya'ya girişlerini zorlaştıran Rus gümrüklerindeki tam tespit uygulamasının ihracatçıları çok zorladığı ve alternatif arayışlara sevk ettiğinin iletildiğini ifade etti.

Bu çerçevede, Türkiye'den yapılan ithalata zorlaştırıcı prosedür uygulanmamasıyla Rusya'nın gümrük kazançlarının önemli oranda artacağının, pazarda el konulan Türk ürünlerinin durumlarının netleştirilerek, mal sahiplerinin haklarının nasıl korunacağının Türk tarafına bildirilmesinin iletildiğini kaydeden Çağlayan, Türk ihracatçılara kapatılan bu pazarın dışında alternatif pazar önerilerinin getirilmesi gerektiği hususlarının vurgulandığını da belirtti.

Hürriyet



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,736 µs