En Sıcak Konular

Sırlarıyla öldü

27 Temmuz 2009 12:25 tsi
Türkiye'nin en kritik dönemlerinde kilit görevlerde bulunmuş emekli orgeneral Yamak vefat etti

Kemal Yamak Kıbrıs Barış Harekatı öncesi gizli operasyonları yönetmiş, Körfez Savaşı zamanı Özal'ın danışmanlığını yapmıştı. Son olarak 2006'da yayınlanan "Gölgede Kalan İzler ve Gölgeleşen Bizler" isimli kitabında TBMM'de farklı partilerde pek çok özel harpçi olduğunu açıklayarak gündeme damgasını vurmuştu.

Yamak, Kıbrıslı Türkleri, Rumlardan korumak için gizli görevlerin gerçekleştirildiği dönemin Özel Harp Dairesi Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Özal döneminde Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği görevlerinde bulunmuştu.

ECEVİT'E KONTGERİLLA YANITI
Yamak "Gölgede Kalan İzler ve Gölgeleşen Bizler" ismiyle Doğan Kitap’tan piyasaya çıkan anılarında dönemin Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit’in "kontrgerilla" iddialarına yanıt vermiş ve bazı CHP milletvekillerinin de Özel Harpçi olduğunu açıklamıştı.

Ecevit, doğudaki bir ilçede MHP'li Başkanın özel harpçi olduğunu bizzat bir generalin ağzından öğrenmiş ve bunu "Kontrgerilla var" diye açıklamıştı.

ÖNEMLİ VE SIR GÖREVLERDE BULUNDU
Yamak, 1924 yılında Amasya’nın Merzifon ilçesinde doğdu. 1945’te Topçu Asteğmen rütbesi ile Harp Okulu’ndan mezun oldu. 1971’de Tuğgeneral, 1975’te Tümgeneral, 1979’da Korgeneral ve 1984’te Orgeneralliğe yükseldi.  12 Eylül’den önce ve sonra 7. Kolordu ve Sıkıyönetim komutanı olarak Diyarbakır’da görev yaptı. Diyarbakır Cezaevi'nde gerçekleşen işkencelerin tümünden haberdardı. Cezaevi komutanı Esat Oktay Yıldıran'a işkence talimatları veren Yamak, aynı zamanda Tuğgeneral rütbesi ile 1971-74 döneminde Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığı yaptı. 24 Temmuz 1987 tarihinde atandığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan, 1 Eylül 1989 tarihinde yaş haddi nedeniyle emekli oldu. Turgut Özal’ın ölümüne kadar Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği yaptı.
Yamak için ilk tören yarın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda düzenlenecek. Kemal Yamak'ın cenazesi, Kocatepe Camisi'nde öğleyin kılınacak cenaze namazı sonrasında Cebeci Askeri Şehitliği'nde toprağa verilecek.

Gazeteport



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,172 µs