En Sıcak Konular

Yazın kazaların artmasının ilginç nedeni

27 Temmuz 2009 11:21 tsi
Yaz mevsimindeki trafik kazalarını mercek altına alan Emniyet Genel Müdürlüğü, çarpıcı gerçekleri ortaya koydu. İşte sürücülerin en fazla kaza yapma gerekçeleri:

Emniyet, yaz kazalarıyla ilgili çarpıcı bir rapor hazırladı. Yazın ikiye katlanan kazaların en önemli sebebi, tatil heyecanıyla aşırı hız yapılması. Sürücüyle yolcular arasındaki tartışmalar da kazalara davetiye çıkarıyor.

Yaz mevsimindeki trafik kazalarını mercek altına alan Emniyet Genel Müdürlüğü, çarpıcı gerçekleri ortaya koydu. Çok sayıda kişinin ölüm ve yaralanmasına sebep olan kazaların en önemli sebebinin varılmak istenen yere bir an önce gitme isteği olduğu belirtildi. Emniyet'in raporuna göre, tatil yerine daha çabuk varma heyecanıyla gaza basan sürücüler, acı sonlara davetiye çıkarıyor. Uzmanların bir diğer tespiti ise hayli ilginç: Kazaların önemli bir kısmı tartışmalardan çıkıyor. Yetkililer bu durumu şöyle anlatıyor: Birçok kazanın temelinde maalesef sürücü ile yanında oturan yolcunun tartışması olduğunu gördük. Tartışma esnasında sürücünün dikkati dağılıyor. Bu da sürücünün araç kont- rolünü kaybetmesine neden oluyor. Ayrıca sıcak hava rehaveti artırarak dikkati dağıtıyor.

İstatistiklere göre 2008'de tatil dönemi olan mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarında Akdeniz, Ege ve İç Anadolu'da kaza sayısı ikiye katlanarak, yaklaşık 9 binden 14 bine çıktı. 2008 yaz döneminde meydana gelen kazalardaki ölü sayısı geçmiş yıllara göre ortalama 20'lerden 55'e, yaralı sayısı ise 900'lerden 1.400'e yükseldi. Trafik uzmanlarının kazalar ve denetimlerden edindikleri tespitlere göre sürücüler, alternatif güzergâhları kullanmıyor. Daha çabuk varılmasını sağlayacak kestirme yolları tercih ediyor. Trafik yoğunluğunu artıran bu durum, şoförlerin psikolojisini olumsuz etkiliyor ve aşırı hıza yönelmeyle birlikte facialar yaşanıyor. Emniyet'in raporundaki bir diğer trafik kazası sebebi mola vermemek. Her 100 km veya 1,5�2 saatte bir 10�15 dakika molaya sadece 10 sürücüden 2'si uyuyor. Asla ihmal edilmemesi gereken ve kan dolaşımını artıracak fizikî hareketler ise 'ihtiyacım yok' denilerek es geçiliyor.

Rapordaki bir başka kaza nedeni ise dikkatsiz beslenme: Sürücülerin büyük bir kısmı yola çıkmadan önce ağır ve yağlı yiyecekleri tercih ediyor. Halbuki yazın hafif yiyeceklere özel önem verilmesi gerekiyor. Mideyi rahatsız eden ve ağırlık veren gıdalar, rehaveti artırıyor. Dikkati dağılan sürücü, kaza riskiyle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar şoförlere, kahvaltı etmeden yola çıkmamalarını tavsiye ediyor. Yağlı ve hamur işi gibi ağır yemekler yerine sebze-meyvelerin tercih edilmesini istiyor. Molalarda ise bol sıvı, uyku açıcı çay ve kahve gibi içeceklerin tüketilmesini öneriyor.

aa



Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,930 µs