viral enfeksiyon | " /> viral enfeksiyon | "/>

En Sıcak Konular

Medyada viral enfeksiyon

27 Temmuz 2009 11:01 tsi
Medyada viral enfeksiyon
Viral kampanya gerçek sanılınca, onbinlerce kişi internette sanal kahramana destek mesajları yazdı; kurmaca senaryo, Show TV'de haber oldu ve gazetelerde yer aldı. Yoksa siz, “Viral reklâm” diye bir şey duymadınız mı?

Konvansiyonel medya nasıl yeni medya araçlarıyla büyük bir dönüşüm içerisindeyse, reklâm ve pazarlamada da büyük bir dönüşüm sözkonusu. Yeni Şafak'ın araştırmasına göre, gazete, dergi, TV ve radyolarda reklâm yayınlatmanın yanında, artık genç hedef kitlenin saatler harcadığı internet mecrası da reklâmcılar tarafından etkin bir şekilde kullanılıyor. İnternette reklâm denilince akla hemen, sitelerden gördüğümüz 'banner' denilen reklâmlar akla gelmesin. Yeni medya konusunda uzmanlaşmış dijital medya ajansları bugün her ürün için ayrı ayrı eğlenceli siteler açıyor, ödüllü yarışmalar düzenliyor, bloglar aracılığıyla kampanyalar yapıyor, hatta Live Messenger üzerinden reklâm kampanyaları organize eden ajanslar bile var.

SEVGİLİ MEDYA OLTAYA GELME

Bu arada ortaya çıkan yeni reklâm kavramları, klasik medya tarafından bilinmeyince de ortaya ilginç manzaralar çıkıyor. Bunun son örneği geçtiğimiz günlerde internette hızla yayılan “Eski Sevgilime Kapak Olsun!” adlı videoydu. Fulya Timur adlı sanal bir karakter, güya eski sevgilisinden intikam için çektiği bu videoda, içinde bazı özel fotoğraflar bulunan fotoğraf makinesini, milli takım oyuncularının imzaladığı bir futbol topunu ve bir de geceliği Gittigidiyor.com'dan 1 TL'ye sattığını söylüyordu.


GAZETE VE TV'LERDE HABER OLDU

Gittigidiyor.com'un “viral reklâm”ı olan bu videoyu gerçek sanan onbinlerce kişi, internette arkadaşlarıyla paylaştı, destek ya da tepki yorumları yazdı. İşin garibi bu “viral reklâm”ı, Pazar günü ANKA haber ajansı abonelerine geçti. Senaryo, aynı gün internet haber sitelerinde, akşam da Show TV ana haberde yer aldı. Bir çok gazete de ertesi gün, sanal karakterin “viral reklâm” oyununu, gerçekmiş gibi üçüncü sayfa haberi olarak yayınladı. Bunun Gittigidiyor.com'un adını onbinlere tekrar tekrar duyuran, kendi alanında başarılı bir “viral reklâm” olduğunu kabul ediyorum, ancak bu kurguyu gerçek sanıp da olaya üzülen, sevinen, sanal kahramanlara, destek ya da eleştiri mesajı yazan yurdum insanının da saflığına bir o kadar üzülüyorum!


Bu videoda uyanmanız gereken noktalar

“Eski Sevgilime Kapak Olsun!” adlı videodaki oyuncu oldukça başarılı. Hiç teklemiyor, ezberlediği senaryoyu takır takır okuyor. Çekimler çok profesyonel, kadraj iyi ayarlamış, çekimlerde ışık mükemmel, başarılı bir stüdyo ışıklandırması kullanılmış, görüntü çok temiz, evde çekilen bir videodan bu kadar 'temiz iş' beklenmemeli. Oyuncak ayıcık gibi kızlar için olmazsa olmaz aksesuar unutulmamış. Gittigidiyor.com'dan satılan ürünler içinse ilgi çekmek için 1 TL gibi oldukça düşük bir değer biçilmiş.


Viral marketing nedir?

'Virütik pazarlama", 'Viral reklâm' ya da 'viral marketing' olarak kullanılan metodu, 41? 29! Ajans Başkanı Alemşah Öztürk, "Geleneksel olmayan kanallarda, kullanıcıların birbirleriyle etkileşimini yayılma platformu olarak kullanan pazarlama fikirleri" olarak tanımlıyor. Kulaktan kulağa, virüs gibi hızla yayılan, bireyler arasında gerçekleşen bir iletim sözkonusu 'viral pazarlama'da. Bunun için de internet kullanıcılarının gerçek gibi algılayacağı ve etkilenip hızlı bir şekilde başkalarıyla paylaşmak isteyeceği konular kurgulanıyor. Bugüne kadar, Ah Anam Lahanam, Bana kitap al, Sütü seven kamyoncu, Gülsuna Korur gibi örnekleri hatırlayacaksınız. 'Viral pazarlama'nın yükselen pazarlama değeri olmasının en önemli nedeni, pazarlama ortamlarının yüksek maliyetlere ulaşması ve kârlılıkların bu ticari ortamda, geleneksel pazarlama maliyetlerini karşılayamaması olarak değerlendiriliyor.

Melih Bayram Dede - Yeni Şafak



Bu haber 860 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,990 µs