Silahlar sussun! | " /> Silahlar sussun! | "/>

En Sıcak Konular

Kürt Çalıştayı: Silahlar sussun!

27 Temmuz 2009 10:20 tsi
Kürt Çalıştayı: Silahlar sussun! 
Diyarbakır’da farklı kesimlerden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen Kürt Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı: Silahlar sussun, PKK eylemsizlik halini sürdürsün, Kürtler muhatap alınsın... Bildirge İmralı’ya da gidecek.

Çalıştay'ın sonuç bildirgesini Eski DEP milletvekili Hatip Dicle açıkladı.
 
Hükümet, Kürt sorunun çözümü için yeni açılım arayışındayken, farklı kesimlerden temsilciler Diyarbakır'da bir Çalıştay'da buluştu. Çalıştay'dan çıkan sonuç bildirgesinde, silahların susması çağrısı çıktı.

Çağrıda PKK'dan 15 Ağustos'ta süresi dolacak eylemsizlik halini sürdürmesi talep edildi.

90 TEMSİLCİ KATILDI
Çoğu Demokratik Toplum Partisi'nden olmak üzere değişik kesimlerden 90 temsilcinin katıldığı 'Kürt Sorununda Birlik ve Çözüme Doğru' çalıştayında yoğun tartışmalar yaşandı.

Eski DEP milletvekili Hatip Dicle tarafından okunan sonuç bildirgesinde, PKK'nın 15 Ağustos'a kadar uygulamak üzere aldığı eylemsizlik kararının süresini uzatmasını istendi:

"Çalıştay, PKK'nın çözüm sürecine katkı sunmak amacıyla başlattığı eylemsizlik kararının devam etmesi ve devletin güvenlik güçlerinin de askeri operasyonlarını durdurması gerektiğini belirtmiş, PKK ve diğer siyasi aktörlerin siyaseti katılması önündeki engellerin kaldırılmasını istemiştir."

KÜRTLER MUHATAP ALINSIN!
Bildirgede ayrıca, Kürt sorununun çözümü için Kürtleri muhatap almayan hükümetin yaklaşımı eleştirildi:

"Çalıştay, Kürtleri muhatap almayan, bu çerçevede Abdullah Öcalan, PKK, DTP diğer siyasal parti ve demokratik örgütleri sürecin dışında tutan yaklaşımın, gerçek çözüm üretemeyeciğini belirler."

Çalıştayı izleyen Abdullah Öcalan'ın avukatları, sonuç bildirgesini İmralı'ya gönderecek.

RUŞEN ÇAKIR: 4 KOLDAN BİR AÇILIM SÖZKONUSU
NTV canlı yayınında Kürt Çalıştayı'nın bildirgesini değerlendiren NTV Siyaset Danışmanı Ruşen Çakır şunları söyledi: "Kürt Açılımı sadece AK Parti'nin politikası değil. Bu bir devlet politikası olarak görünüyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün de büyük rolü var. TSK da dahil olmuş durumda. Hazırlıklar tamamlanmış durumda. Çok geçmeden birçok şeyin aynı anda gündeme getirileceğini göreceğiz.

Detayların sızmaması için çok dikkatli davranıyorlar. Etkisinin azalmasını istemiyorlar. Çok tartışılacak düşünceler olduğu söyleniyor. 4 koldan bir çalışma, bir açılım sözkonusu. Konunun tüm boyutlarıyla ilgili bir takım önlemler, yeni düzenlemeler, açılımlar var. Kültürel ve sosyal projeler, PKK sorununu çözmeye yönelik adımlar. kapsamlı bir hazırlık sözkonusu. Çok gecikmeden gelecek."

KAPLAN: MECLİS'TE BUNUN KONUŞULMASI LAZIM
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da NTV canlı yayınında Kürt açılımı hazırlıkmları konusunda şöyle konuştu: "Devlet politikası olarak bir çalışma var. Devletin ilgili kurumları var, ABD ve Bağdat var. Açıklama yapacağız' dediler. Biz DTP olarak farklı bir yöntem izliyoruz. Biz çoğulcu katılımcı, şeffaf bir çalışma yürütüyoruz. Diyarbakır'daki çalıştay bunun önemli bir parçasıydı. Farklı kesimler katıldı. Bir anayasa çalıştayımız var süren. Biz partilerle, aydınlarla, STK'larla iş çevreleriyle  meslek örgütleriyle farklı bir çalışma yapıyoruz. Kürtlerin ve temsilcilerinin yer almaması çalışmanın eksik yanları olacaktır. Sağlıklı sonuca götürmeyecektir. Biz çok dikkatli davranıyouz. Yol haritası ön açıcı olacaktır. Kürtleri muhatap olmayan hiç bir çözüm, çözüm olamaz. 

Konunun mecliste konuşulması lazım. Bu sadece AK Parti'nin sorunu değil ki. Bu tüm siyasi partilerin sorunudur. Bunun doğru yöntemi AK Parti hükümetinin bir çözüm projesini ortaya koyup tartışmaya açmasıdır. Bu noktada bizim de söyleyeceklerimiz olacaktır. Anayasal güvenceleri olmayan bir demokrasi, dimokrasi olmaz"

Kaplan PKK ile temas konhusunda ise "Güney Afrika'da siyahlarla beyazlar  arasında olmuştu. İRA'da, ETA'da olmuştu. Filistin- İsrail'de olmuştu. Direk endirekt görüşmeler oluyor. Yapılması gerekenler var, yapılmaması gerekenler var. Türkiyle'nin geleceğini konuşuyoruz. Bu soruna kamuoyunu ikna ederek çözüm bulmak durumundayız. Türkiye'nin bütünlyüğü içindi bir çözüm arıyoruz." diye konuştu.

ÖCALAN ESKİ ÖNERİLERİNİ TEKRARLAR
Araştırmacı Yazar Enver Sezgin ise "Öcalan'ın 15 Ağustos'taki bildirisinin detaylarını bilmiyorum ama Öcalan'ın avukatlarıyla yaptığı görüşmeleri tekrar okudum. Bazı önerileri vardır ama yeni bir şey önermeyeceğini, çoğunlukla eski önerilerini tekrarlayacağını düşünüyorum. Olan biten budur.

Geçmişte Öcalan'la dolaylı diyaloğun olduğunu biliyoruz. Ama bugün var mı bilmiyorum. Olursa bu kötü bir şey değil. Dağda insan kalmaması için onları dağa çıkaranla diyaloğun iyi olacağını düşünüyorum." dedi.

ntv



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,738 µs