En Sıcak Konular

Bakan Ergün'den devletçi ekonomi itirafı

27 Temmuz 2009 09:29 tsi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, devletçi bir ekonomik politika ile Türkiye'yi kalkındırmanın mümkün olmadığını belirterek kalkınmanın nasıl olacağını açıkladı.

Bakan Ergün, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nı (SATSO) ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin gelişimini özel sektörün temin edeceğini söyledi.

Türkiye'nin özel sektörünün son 10 yılda çok mesafe aldığını kaydeden Ergün, Türk özel sektörünün önemli tecrübeler ve dayanıklılık kazanarak dünyada güçlü özel söktörlerden birisi haline geldiğini vurguladı.

Türk özel sektörüne güvendiklerinin altını çizen Ergün, şöyle konuştu; "Türkiye kalkınacaksa özel sektör eliyle kalkınacaktır. Türkiyenin gelişmesini özel sektör temin edecektir. Bizim bu gücümüz bu potansiyelimiz vardır. Bunu ispat ettik. Türk özel sektörü çok mesafe aldı. Dünyaya açıldı ve dünyayı tanıdı. Dünyada çok önemli krizler karşısında büyük bir dayanıklılık ve tecrübe elde etti. 2001 krizi yaşandı. Bugün yaşanan global mali krizin etkilerini yakından gördü ve hissetti. Önemli tecrübeler önemli bir dayanıklılık kazanarak dünyada güçlü özel sektörlerden birisi haline geldi. Artık bir takım işleri yaparken daha cesaretli, cesur ve bilinçli olacak. Özel sektörümüze güveniyoruz. Türkiye'yi o kalkındıracak. Bizim yapacağımız tek bir şey var. Alt yapıyı hazırlamak. Önünü açmak. Destek ve güç vermek."

"Devletçi bir ekonomik politika ile Türkiye'yi kalkındırmak mümkün değil." diyen Ergün, "Üretimi siz yapacaksınız. İstihdamı siz yapacaksınız. İhracatı siz yapacaksınız. Biz size destek vereceğiz. Bu yola girmiş Türkiye. Bu geri dönüşü mümkün olmayan bir yol. Bundan geri dönüş yok. Zenginlik meydana getirecekse böyle getirecek. Başka türlü kalıcı zenginlik meydana gelmez. Bizim zenginliğimiz sadece çalışmakla mümkün olabilir. O zaman müteşebbüs güç önem kazanıyor.Türkiyenin rekabet gücünü arttıracak yeni teknolojilere yönelme burada önem kazanıyor. Biz böyle zengin olabiliriz. Kalıcı zenginliği böyle sağlayabiliriz." diye konuştu.

"KARASU LİMANI İSTANBUL BOĞAZI'NIN YÜKÜNÜ HAFİFLETECEK"

Yapımında çok büyük mesafeler katedilen Karasu Limanı'nın son hamleyle bitirilecek noktaya ulaştığını ifade eden Bakan Ergün, Karasu Limanı ve bölgedeki endüstriyel alanların işlevsel hale getirilmesi durumunda İstanbul Boğazı'nın Karadeniz üzerinden iç bölgelere gelen yükününde önemli oranda hafifletilmiş olacağını kaydetti.

Ergün, şunları belirtti; "Sakarya'nın Karadeniz kıyılarında kuzey aksında bazı önemli gelişmeleri hep beraber yaşayabiliriz. Yeni endüstri bölgesi, daha gelişmiş bir sanayi bölgesi ve bir takım özel sektörler ile seçilmiş sektörlerin bu bölgede kümelenmesi gibi bazı çalışmalar var. Bunlarla ilgili önemli alt yapı çalışmaları var.

Şimdiye kadar Sakarya ve Kocaeli olarak İstanbul'un hemen yakınında olmak gibi bir dezavantajı konuşuyorduk. Biz şimdi bunu dezavantaj olarak değil bir avantaja dönüştürmek noktasındayız. İstanbul yüklerini taşıyamaz hale geldi. Bu yüklerin bir kısmını bir yere boşaltmak mecburiyetinde. Biz bunların uygun olanlarını kendi şehirlerimizin yapılarına uygun olanları ve taşıyabileceklerimizi kendimiz adına bir avantaja dönüştürerek alabiliriz.

Bugün İstanbul Boğazı'nın gemi trafiği yükü çok açık bir şekilde ortada. Eğer Karasu Limanı'nı arzu ettiğimiz boyutlarda işlevsel hale getirebilirsek o bölgedeki endüstriyel alanları işlevsel hale getirebilirsek istanbul Boğazı'nın Karadeniz üzerinden iç bölgelere gelen yüküde önemli oranda hafiflemiş olacak. Bu Türkiye'ye yeni fırsat demektir."

"ANADOLU'DA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ÇÖPLÜĞÜ VAR"

Organize Sanayi Bölgelerini (OSB) yeni dönemde biraz daha farklı ele aldıklarını dile getiren Ergün, karışık organize sanayi bölgelerinden iktisat organize sanayilerine doğru yöneldiklerini söyledi.

Anadolu'nun birçok yerinde atıl, bir çivi bile çakılmamış OSB çöplüklerinin bulunduğuna dikkat çeken Ergün, "Bir kere patır patır Organize Sanayi Bölgesi devri bitti. Şu anda Anadolu'nun birçok yerinde atıl, hiç çivi çakılmamış, bir tane bile atölye kurulmamış, bir ya da iki tane kurulup kalmış ciddi manada Organize Sanayi Bölgesi çöplüğü var. Buna daha fazla yönelemeyiz. İş görecek organize sanayi bölgelerine ihtiyacımız var. OSB'de yer tahsis ettiğimiz zaman 'Şu kadar sürede yaptın yaptın. Başladın başladın. Başlamadın tahsisin iptal kardeşim'. Anadolu'da bazı sanayi bölgelerinde tapuları vermişler satmışlar. Adamlar yok ortada. Satın alanlar arsa yatırımı için almışlar. Sanayi yatırımı için değil. Yoklar ortada. Şimdi satmıyorlar. 'Biraz daha bekleyelim belki değerlenir diyorlar'. Biz buraya sanayi kurulsun diye yaptık. Adam fabrika yapacak. Arsa satmıyorlar. Ya da çok yüksek meblağlar isteniyor. Bunları yeniden revize etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

cihan




Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,988 µs