Ferhat Sarıkaya travması | " /> Ferhat Sarıkaya travması | "/>

En Sıcak Konular

Yargıda Ferhat Sarıkaya travması

27 Temmuz 2009 08:34 tsi
Yargıda Ferhat Sarıkaya travması  
Demokratikleşme sürecinde hakimler ve savcılar, kendilerine yani yargı kurumuna nasıl bakıyor?

TESEV Ankara, İstanbul, Diyarbakır ve Trabzon'da toplam 51 savcı ve hakim ile adliyelerde yaptığı araştırmada bu sorunun cevabını ortaya koymuştu. HSYK'da alınan kararların savcı ve hakimler üzerindeki etkisini görmek isteyenler, bu rapora yeniden bakmalılar.

Raporda, hazırladığı bir iddianame nedeniyle Yüksek Kurul tarafından avukatlık bile yapamayacak hale getirilen Ferhat Sarıkaya'nın, yargı üzerinde bıraktığı etki şöyle analiz ediliyor: "Sarıkaya'nın meslekten ihracının yarattığı travma, her görüşmede gölge gibi varlığını hissettirdi. Savcılar, mesleklerini yaparlarken eğer 'dengelere' dikkat etmezlerse, başlarına her tür şeyin gelebileceğini ima ediyorlardı." Bu analiz bir savcının açıklamasından sonra yapılıyor. İşte o savcının sözleri: "14 yıllık savcıyım, bugüne kadar yaptığım işlerden dolayı şahsen hiçbir baskı hissetmedim, hiçbir baskı görmedim. Bir de şöyle bir cümle kullanayım, 28 Şubat sürecinde ben çalıştığım yerlerde şahsen bir baskı hissetmedim, görmedim. Ama belki benim baktığım işlerden dolayı bana gelmemiş olabilir. Ama oluyor. En basitinden Ferhat Sarıkaya arkadaşımız. Meslekten ihraç edilmesi, son derece yanlış bir karardır. Olmaması gereken bir karardır. Bir kişi yazdığı bir iddianameden dolayı meslekten atılamaz. Hukuki bir gerekçesi olamaz. Bir kişinin, hayatını söndürecek şekilde meslekten ihraç edilmesi doğru değil."

Bakılan bir dava sebebiyle yaşanan tayin ve nakil, hakim ve savcılar için 'kâbus' kelimesiyle ifade ediliyor. Araştırma sürecinde görüşülen yargı mensuplarının çok büyük bir kısmı, yer ve görev değişikliği ile ilgili uygulamaların 'yargı bağımsızlığı ilkesiyle bağdaşmadığını ve bu yüzden rahatsızlık ve huzursuzluk duyduklarını' belirtiyorlar. Bir hakim bunu şöyle ifade ediyor: "Valla yargı bağımsızlığı, hakimlerin tayin olmama korkusuyla olmalı; yani verdiği karardan dolayı acaba yetkim değişir mi, tayinim çıkar mı, birilerinin güvencesi çok önemli, çünkü bunu yaşıyoruz, yani verdiğim karar sonucu birileri ayağımı kaydırır mı diye düşünce oluşuyor."

TESEV'in 'algı ve zihniyet yapıları' araştırmasına göre, Yüksek Kurul'un hakim ve savcılar tarafından çekilen fotoğrafı hiç de iyi gözükmüyor. Ki kurul bugüne kadar hiç bu kadar tartışılmamıştı. Soruşturmayı yürüten hakim ve savcıları hedef alan HSYK üyesi, Ergenekon sanığı ile neden görüşür? Artık bu sorular yüksek sesle soruluyor. Kamuoyu hâlâ cevap alabilmiş değil. Bir Sarıkaya'nın etkisi 'travma'yla ifade ediliyorsa; Yüksek Kurul'un bazı üyelerinin son teklifleri gerçekleşirse yankısı ne olur? İyi düşünmek lazım.

Ali Akkuş - Zaman



Bu haber 834 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,522 µs