ağır suçlama | " /> ağır suçlama | "/>

En Sıcak Konular

Almanya'dan MİT ve CIA'ya ağır suçlama

27 Temmuz 2009 08:04 tsi
Almanya'dan MİT ve CIA'ya ağır suçlama Almanya'daki Amerikan hedeflerine yönelik saldırı planladıkları gerekçesiyle Eylül 2007'de yakalanan sanıkların MİT ve CIA ile irtibatlı oldukları öne sürüldü.

Almanya'daki Amerikan hedeflerine yönelik saldırı planladıkları gerekçesiyle Eylül 2007'de yakalanan sanıkların, Türk Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Amerika Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) ile irtibat haline oldukları iddia edildi. Sanıklardan Atilla S., kendilerini yönlendiren kişinin Mevlüt K. isimli biri olduğunu ve bu kişinin de MİT ve CIA ile ilişkisi olduğunu öne sürdü.

Almanya'da Ramstein ABD askeri üssü ve Frankfurt Havalimanı'na saldırı planladıkları gerekçesiyle Eylül 2007'de; biri Adem Y. isimli Türk, diğerleri ise Fritz G. ve Daniel S. isimli İslam'a geçmiş iki Alman tutuklandı. Kasım 2008'de de bu grupla irtibatı olan ve Türkiye'ye kaçan Atilla S. isimli bir Türk daha Konya'da yakalandı ve Almanya'ya teslim edildi.

Almanya'yı ayağı kaldıran olay, Alman basınında "İslamcı terör saldırısı" ve "Almanya'nın 11 Eylül'ü" gibi ifadelerle aylarca işlendi. "İslami Cihat Birliği" adında bir terör örgütüne üye oldukları iddia edilen ve "Sauerland Grubu" olarak adlandırılan şüpheliler, Nisan 2009'da Duesseldorf Eyalet Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkartıldılar.

Yaklaşık 4 aydır süren davada ilginç bir gelişme yaşandı. Sanıklardan Atilla S., grubu yönlendiren kişinin Mevlüt K., isimli biri olduğunu ve bu şahsın da Türk ve Amerikan gizli servisleriyle irtibatlı olduğunu öne sürdü.

Almanya'da yayınlanan haftalık haber dergilerinden Der Spigel ve Focus, dünkü haberlerinde "Atilla S.'nin verdiği bu ifadeyle gizli servisleri zor durumda bıraktığını" yazdı.

Dergilerin haberlerine göre, terör zanlısı Atilla S., "Saurland Grubu" ile CIA ve MİT arasında bağlantıyı Müvlüt K.'nın kurduğunu iddia etti.

Zanlı Atilla S., ifadesinde Mevlüt K.'nın grup üzerindeki etkisi ve MİT ve CIA ile bağlantısına ilişkin geniş bilgilere yer verdi. S., Almanya'da yapacakları saldırının İstanbul'da planlandığını; planlama aşamasında Mevlüt K.'nın bulunduğunu ve K.'nın grubu patlayıcı maddeleri temin eden kişi olduğunu da söyledi.

Yüz sayfalık ifadesinde Atilla S., ayrıca, "Mevlüt K., saldırı planıyla ilgili toplantılara bazen ara verip dışa çıkıyor ve geri dönüyordu. Bir toplantıdan sonra Alman polisinin İslamcı bir terör grubunu takip ettiğini anlattı ve aranan kişilerin isimlerini söyledi. Bu isimler arasında ben de vardım ve isimleri nasıl bulduğunu sordum. O ise, isimleri gizli servisten çaldığını söyledi." şeklinde konuştu.

Der Spiegel'e göre; Alman yetkililer, Almanya'nın Lüdwigshafen şehrinde doğan ve büyüyen Mevlüt K.'nın 2002'den beri Türk ve Amerikan servisleriyle irtibatlı olduğunu tahmin ediyor.

Terör zanlısı Atilla S.'nın bu ifadelerine rağmen Alman Federal Savcılığı'nın Mevlüt K., hakkında tutuklama emri çıkaramadığını ifade eden Der Spiegel Dergisi, savcılığın Türkiye ile Almanya arasında diplomatik kriz çıkmasından çekindiğini yazdı. Dergiye göre, Mevlüt K., halen Türkiye'de saklanıyor.

Bild Gazetesi ise, aynı konu için "Gizli servis bu işin ne kadar derininde?" başlığını kullandı. Bild'e göre, Mevlüt K.'nın faaliyetleri, Alman emniyet birimleri tarafından uzun süredir biliniyor. K.'nın daha önce Lübnan tarafından arandığı da Alman basınına yansıyan bilgiler arasında.

Federal Savcılık konuya ilişkin Alman Haber Ajansı'na (DPA) yaptığı açıklamada, "Savcılık kararlarını kanunlar çerçevesinde verir ve somut suç şüpheleri üzerinden hareket eder. demekle yetindi.

Focus'a göre ise, Federal Savcılık Mevlüt K., hakkında bir tutuklama emri çıkarmaya hazırlanıyor.

Öte yandan, yaz tatili nedeniyle ara verilen duruşmaya 10 Ağustos'ta yeniden başlanacak. Duesseldorf Eyalet Mahkemesi'nde görülen davada sanıkların savunmaları devam edecek.

cihan



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,849 µs