En Sıcak Konular

Rusya'da işsizler ordusu rekor kırdı

26 Temmuz 2009 13:48 tsi
Rusya küresel mali krizin etkisinden kurtulmaya çalışırken, reel sektörde işler beklendiği gibi gitmiyor.

Rusya'da son mali krizin dalgasıyla büyüyen işsizler ordusu rekor kırdı.Uzmanlar ikinci kriz dalgasının atlatıldığını; ancak krizin 2010'da da devam edeceği uyarısında bulunuyor. Gelecek yıl bütçenin üçte biri açık verecek Rusya, dışarıdan 10 milyar dolar borç almaya hazırlanıyor. Tünelin ucunun henüz net olarak görülememiş olması, istihdama olumsuz yansıyor. Haziran ayında işini kaybeden 200 bin kişi ile birlikte Rusya'da işsiz ordusu da 6,5 milyona ulaştı. Bu da çalışan nüfusun yüzde 8,5'ine denk geliyor.

Rusya Sağlık ve Sosyal Bakan Yardımcısı Maksim Topilin, Ekho Moskvı radyosuna yaptığı açıklamada, Uluslararası İşçi Örgütü'nün hesaplama yöntemlerine göre işsiz sayısının, Ağustos 2008'den bu yana 2 milyon artarak 6,5 milyona ulaştığını söyledi. Rusya Parlamentosu üst kanadı Federal Konsey Başkanı Sergey Miranov ise yetkilileri işsizliği anlamamakla suçladı ve sayının 8 milyonu geçtiğini iddia etti. Rusya ana muhalefeti Komünist Parti Başkanı Gennadi Zyuganov'a göre de, yıl sonunda rakam 10 milyonu bulacak.

Yetkililer işsizliğe gerekçe olarak, petrol varil fiyatlarının düşmesi, iç ve dış taleplerin azalması ve küresel mali krizi gösteriyor. Topilin, Mayıs ve Haziran aylarının başında durumun iyiye doğru gittiğini; ancak yeniden işsiz sayısında bir artışın oluşmaya başladığını kaydetti. Resmi kayıtlı işsiz sayısı ise 2 milyon 150 bine ulaştı.

Bakanlığın açıkladığı rakamları doğru bulmayan Miranov, "Gerçek rakam 8 milyonu aşmış durumda. Sonbaharla birlikte insanlar bahçelerinden, daçyalarından dönmeye başlayacak. O zaman bu rakam daha net görülecek. Sağlık ve Sosyal Bakanlığı'nın yaz mevsimini iyi değerlendirerek, bölgelerde istihdam konusunda çalışmalar yürütmesi gerekiyor. Federal yetkililer rakamlarla hokkabazlık yapmak yerine, istihdam programlarına nasıl destek vereceklerine baksınlar." uyarısında bulundu.

Türkiye'de 1,4 milyar dolarlık turizm yatırımı ile gündeme gelen Telman İsmailov'a ait Çerkizovski pazarının kapatılması da işsiz sayısını 100 bin artıracağı iddia ediliyor. Pazara mal veren 5 bin Türk firması da olaydan etkilenirken, önceki gün gelen Çinli yetkililer de bir sonuç alamadı. Moskova belediye başkanı Yuri Lujov, "Çinlilerin işlerini kaybetmeleri benim sorumluluğumda değil." yanıtını verdi.

cihan



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,884 µs