'Çavuş'lar 'bey' oluyor | " /> 'Çavuş'lar 'bey' oluyor | "/>

En Sıcak Konular

'Çavuş'lar 'bey' oluyor

26 Temmuz 2009 10:19 tsi
'Çavuş'lar 'bey' oluyor Astsubay Konsept 2010 adlı bir çalışma yürüten Genelkurmay Başkanlığı, astsubay çavuşların rütbelerinin isimlerini, "Erbey, üstbey" şeklinde değiştiriyor. İşte yeni rütbeler ve süreleri:

Değişiklik kararı astsubayların eğitim seviyelerinin yükselmesi üzerine alındı. Rütbe isimleri, internet üzerinde tartışıldıktan sonra belirlendi.

GENELKURMAY Başkanlığı, "Astsubay Konsept 2010" adlı astsubaylarla ilgili kapsamlı çalışmada, son aşamaya yaklaştı. Henüz imzaları tamamlanmayan, ancak ana esasları belli olan çalışma ile astsubayların unvanları ve rütbe işaretleri başta olmak üzere pek çok değişiklik planlandı.

Astsubayların eğitim seviyesinin yükselmesi Genelkurmay’ın dikkatini çekti. Muvazzaf astsubayların yüzde 90’ının ön lisans ve lisanslarını tamamladığı, bazı astsubayların yüksek lisans hatta doktora öğrenimlerini yaptıkları belirlendi. Astsubayların eğitim seviyesine uygun rütbe işareti ve kadro görevlerini karşılaması gerektiği üzerinde duruldu. İsim ve rütbelerin değiştirilmesi aşamasında "herkes fikrini söylesin" diye rütbe isimleri internet ortamında tartışıldı. Sonuçlara göre rütbelerin ismi yeniden belirlendi. Sonuçta 6 rütbede bulunan "çavuş" kalkarken yerine "bey" geldi.

Astsubay ifadesi kalktı

Astsubaylığın bir statü olmasından yola çıkılarak her rütbenin önünde bulunması uygulamasından da vazgeçildi. Subayların durumu bu uygulamaya örnek oldu. Teğmen için subay denilmemesinden yola çıkılarak çavuş için astsubay çavuş denilmemesi formülü benimsendi. Astsubayların rütbe işaretlerinin uzman jandarma, uzman erbaş ve erbaşlar ile karıştırılması üzerine yerinin değişmesi de gündeme geldi. Subaylara benzer şekilde astsubaylara apolet takılması uygulamasının dünyadaki benzerlerine dikkat çekildi. Ancak bu aşamada işaretlerin yeri konusunda henüz fikir birliği sağlanamadı.

Emeklilik süreleri uzuyor

Ortalama ömür süresinin uzaması ve uzmanlığın öneminin artması nedeniyle terfi ve çalışma süresinin de uzaması öngörülüyor. Bunun sonucunda emeklilik yaşının kademeli olarak artırılması ve 2048 yılında kadın ve erkeklerde 65 olarak eşitlenmesi düşünülüyor. Bu uygulamayla önceden 20 yılda emekliliğine hak kazanan astsubaylar kademeli olarak en az 30 ve daha fazla hizmet süresini tamamlamak zorunda kalacak.

Yüzde 15’i subaylığa geçecek

Astsubayların yaş ve kıdemlerine bakılarak subaylık sınavına girmesine izin verilirken, 35 yaşından küçük ama doktora eğitimi almış olanların yalnız sözlü sınava alınmasına izin veriliyor. Bu durumda doktora yapanlar, subaylık seçme yazılı sınavından muaf olacak. Yapılan çalışmalarla ordunun subay ihtiyacının yüzde 15’i astsubaylardan karşılanacak.

Yeni rütbeler ve süre

Erbey: 3 yıl

Astsubay Çavuş yerine Teğmen Yardımcısı anlamında.

Üstbey: 6 yıl

Astsubay Kıdemli Çavuş yerine Üsteğmen Yardımcısı anlamında.

Olbey: 6 yıl

Astsubay Üstçavuş yerine Yüzbaşı Yardımcısı anlamında.

Akbey: 5 yıl

Astsubay Kıdemli Üstçavuş yerine Binbaşı Yardımcısı anlamında.

Sanbey: 3 yıl

Astsubay Başçavuş yerine Yarbay Yardımcısı anlamında.

Serbey: 5 yıl

Astsubay Kıdemli Başçavuş yerine Albay Yardımcısı anlamında. 


hurriyet



Bu haber 693 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,280 µs