En Sıcak Konular

Ejder'in kızıl nefesi

26 Temmuz 2009 08:57 tsi
Ejder'in kızıl nefesi

Sincan’da çıkan olayların ardından Çin Orta Doğu’ya uzanan stratejik bir adım atıyor. Bu adım kimilerince küresel propaganda savaşının başlangıcı olarak değerlendirilirken Pekin-Ankara arasında yaşanan gerilime de ışık tutacak nitelikte.

Doğu Türkistan’da geçtiğimiz haftalarda yaşanan olaylar Çin için bir milat olmalı. Çünkü Çin batı medyasının kendisiyle ilgili dünyaya duyurduğu “çarpıtılmış” görüşleri önleme amacıyla yeni bir televizyon kanalını hayata geçiriyor. 24 saat yayın yapacak olan yeni kanalın yayın dili Arapça. Çin, Doğu Türkistan’daki Müslüman Türklere yönelik tutumunun Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da “yanlış anlaşılmaması” ve gelecekteki yanlış anlamaları da engellemek için bu adımı attığını belirtiyor. Çin sözkonusu Arapça haber kanalıyla 22 ülkede 300 milyon insana ulaşmayı amaçlıyor.

Küresel propaganda savaşı

Çin’in neden Orta Doğu konusunda bu kadar hassas olduğu kendi açıklamalarından anlaşılıyor. Hong Kong Üniversitesi gazetecilik merkezi direktörü Ying Chan Çin’in kanalı uluslar arası medyada Pekin’le ilgili ortaya konan “haksız” algıyla mücadele için kurduğunu belirtiyor. Bu öncelikle artık dünyanın küresel bir propaganda savaşına hazırlandığını gösteriyor. 2000’li yıllardan bu yana gelişen iletişim kanalları yerküre üzerindeki “batı” ağırlığını kırdığını vurgulayan uzmanlar özellikle El Cezire televizyonunun CNN ve BBC gibi batı medya kuruluşlarının haber üzerindeki tekelini kırdığını belirtiyor. Irak savaşı sırasında El Cezire televizyonu yaptığı haberlerle ABD’nin tepkisini çekmiş, kanalın Bağdat’taki ofisi Amerikan füzelerinin hedefi olmuştu. Çin’in de Arapça kanal açarak dünyadaki propaganda savaşında yerini aldığı belirtiliyor.

Orta Doğu stratejik alan

Öte yandan Çin’in Arapça kanal açmasının farklı sebepleri de bulunuyor. Yine Ying Chan’ın sözlerinden aktaralım: “Orta Doğu’nun çok stratejik bir bölge olduğu ortada. Çin kendi sesinin de o bölgede duyulmasını istiyor.” Bu sözlerin açılımı şu: Çin, Başkan Bush döneminde ABD’ye bakışı olumsuzlaşan Orta Doğu’da uzun bir süredir kendisine yer arıyor. Sadece Orta Doğu’nun enerji sahasına girmeye çalışmıyor, ayrıca Kuzey Afrika ülkeleriyle girdiği ekonomik ve kimi zaman askeri ilişkilerle ABD’ye alternatif olmaya, en azından Orta Doğu-Kuzey Afrika pastasından pay almaya çalışıyor. Bush döneminde Çin’in Orta Doğu’yla alışverişi oldukça güçlüydü. Ancak ABD Başkanı Barack Obama’nın Orta Doğu ve İslam dünyasına yönelik izlediği yeni strateji, Doğu Türkistan’da Çin yönetiminin Müslüman Türklere karşı işlediği suçlarla birleşince Pekin zor durumda kaldı.

Türkiye bu yüzden önemli

Bu arada Doğu Türkistan’da yaşanan olaylar sonrasında Türkiye’nin ortaya koyduğu sert tepki, “Çin ilişkileri koparacak” endişesine yol açmıştı. Ancak Çin’in sözkonusu adımı, Pekin yönetiminin bölge ülkeleri ve halklarını karşısına almak gibi bir lüksü bulunmadığını ortaya koyuyor. Çünkü Pekin, Türkiye başta olmak üzere bölge ülkelerine karşı dikkatli bir dil kurmak zorunda olduğu gerçeğini biliyor. Zaten Çin, Türkiye gibi bölge ülkeleri ve halkları üzerinde etkisi olan bir ülkeyle Doğu Türkistan’daki olaylar üzerinden açıkça tartışmaktan kaçınmıştı. Pekin yönetimine en sert tepki Ankara’dan gelmiş olmasına karşın, Çin “batı” medyası ve hükümetlerini suçladığı kadar Ankara’yı eleştirmemişti.

İyibilgi.com



Bu haber 1,357 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,837 µs