En Sıcak Konular

İstanbul'un bütçe açığı tüm illerin toplamını geçti

25 Temmuz 2009 10:01 tsi
2008 yılının Ocak-Mart döneminde bütçeleri 128.1 milyon TL fazla veren belediyeler, seçime giderken açık verdi

Belediyeler, 29 Mart yerel seçimlerine 807.7 milyon TL'lik bütçe açığıyla girdi. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği açık tüm belediyeleri geride bıraktı. İstanbul Belediyesi, 2009 yılının ocak-mart döneminde 815.4 milyon TL'lik açık verdi. Yani tüm belediyeleri bu açıkla geride bıraktı.
  
2009 yılının Ocak-Mart döneminde 10.8 milyar TL harcama yapılırken, 10 milyar TL'lik de gelir elde eden belediyelerin en büyük harcama kalemi 3.3 milyar TL ile sermaye gideri (yatırımlar) oldu. Yatırım harcamalarını 3 milyar TL ile mal ve hizmet alımları izledi. Geçen yıl 2008 yılının ilk üç ayında belediyeler 7.7 milyar TL'lik harcama yapmıştı. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, bu yılın ilk üç aylık döneminde belediyeler cari transferlere 1 milyar, personele de 2.2 milyar TL'lik harcama yaptılar. Yılın ilk üç ayında gelirleri içinde en büyük pay da faizler ve paylardan gelen 5 milyar TL oldu. Maliye yetkilileri, vergi gelirlerine orantılı olarak verilen belediye paylarında vergi gelirlerindeki düşüş nedeniyle bir azalış olduğuna dikkat çekerek, "Belediyelere vergi gelirlerinin belli oranında pay veriliyor. Ancak küresel kriz nedeniyle vergi gelirleri düşüyor. Doğal olarak belediyelerin payı da buna paralel olarak geriliyor. Açık da bundan kaynaklanıyor" dediler.
  
29 Mart yerel seçimleri öncesinde İstanbul Belediyesi rekor açık verdi. Tüm belediyeler 807.7 milyon TL açık verirken, İstanbul Belediyesi tek başına 815.6 milyon TL açık verdi. Bu belediyenin bütçe gelirleri yılın üç ayında 2.5 milyar TL olurken harcamaları 3.3 milyon TL olarak gerçekleşti. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin de bütçe açığı 325.8 milyon TL oldu.
Ankara Belediyesi'nin gelirleri 839.6 milyon TL olurken seçim öncesinde harcaması 1.16 milyar TL olarak gerçekleşti. Antalya da yine bütçesi açık veren iller arasında yer aldı ve 138.8 milyon TL açık gerçekleşti. İstanbul, Ankara gibi illerin açıklarına rağmen tüm belediyelerin açığını düşüren ise Kocaeli ve İzmir belediyelerinin bütçeleri oldu. Kocaeli Belediyesi seçim öncesinde 547.2 milyon TL, İzmir ise 182.4 milyon TL bütçe fazlası verdi.

Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,060 µs