En Sıcak Konular

'Büyük finans sorunlar yaşayabilirsiniz'

25 Temmuz 2009 09:00 tsi
Rusya'nın Belarus ürünlerine gümrüklerde uyguladığı sınırlama, Minsk'in Moskova konusundaki düşüncelerinin değişmesine neden oldu.

Washington'ın 'Avrupa'nın son diktatörü' olarak tanımladığı Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, Rusya ile yürütülen 'birlik devleti' projesini tamamlanmamış bir çalışma olarak niteledi. Lukaşenko, ABD ile ticari-ekonomik alanda işbirliğini artırmayı hedeflediklerini açıklarken, gençlerden de Avrupa'da eğitim almalarını istedi.

Kommersant gazetesi, Lukaşenko'nun diplomatlara yönelik konuşmasını hatırlatarak birlik devletinin yıkılmak üzere olduğu yorumunu yaptı. Lukaşenko, Belarus'un dış politika önceliklerini sıralarken, Avrupa Birliği'nin eski Sovyet ülkeleri (Belarus, Ukrayna, Moldova, Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan) ile oluşturduğu 'Doğu Ortaklığı' programı olduğunu söyledi. Lukaşenko, Minsk ve Washington arasında bölge güvenliği açısından ortak çabaların söz konusu olduğunu ifade etti.

Vremya Novostey gazetesine göre ise Moskova ve Minsk arasında tarihin en büyük krizi yaşanıyor. Gazeteye göre, taraflar birbirlerine karşı ihracat yasağı veya boru hatlarının kapatmakla sınırlı kalmıyor, aynı zamanda jeopolitik darbeler de vuruyor. Haberde, "Minsk, fiiliyatta Moskova için çok önemli olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) çerçevesindeki askeri girişimi alt üst etti. Haziran ayında Lukaşenko KGAÖ zirvesine aldırmadı ve örgüte ait hızlı askeri birliğin oluşturulmasını öngören anlaşmayı imzalamadı. Ayrıca Belarus Rusya'nın ardından Abhazya ve Güney Osetya'yı tanımayı reddetti. Moskova Minsk'ten bu yönde adım atmasını beklediğini defalarca ima etmişti. Belarus parlamentosunun konuyu ilk yaz döneminde ele alacağı tahmin ediliyordu. Bu dönem ise 30 Haziran'da sona erdi. Ama konuyu gündeme alamadılar. Resmi kaynaklara göre, milletvekilleri konuyla ilgili ortak tutum oluşturamadı." denildi.

Kremlin Lukaşenko'yu uyardı: Büyük finans sorunlar yaşayabilirsiniz

Belarus Dışişleri Bakanlığı'nın, Abhazya ve Güney Osetya'yı Gürcistan'ın ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerini ima eden bir açıklama yapması Kremlin'i daha da kızdırdı. Kommersant'a konuşan Kremlin'den bir kaynak, Minsk'in mali konuda sıkıntı çekeceğini iddia etti. Kaynak, "Lukaşenko'nun nereden para bulacağı bir bilmece. Özellikle maaş ve emekli paralarının ödenmesiyle ilgili ne yapacaklar bilmiyoruz." dedi.

Belarus, Rusya'dan aldığı 2 milyar dolarlık kredinin son çeyreğinin ruble olarak ödenmesi önerisine karşı çıkarak kredi almayı reddetmişti. Minsk'le Moskova arasında son dönemde ilişkilerin gergin olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko'nun son gayri resmi Bağımsız Devletler Topluluğu zirvesine de katılmadığını hatırlatıyor.

Zaman



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,008 µs