En Sıcak Konular

Farklı güç odaklarının pençesinde miyiz?

25 Temmuz 2009 08:25 tsi
Farklı güç odaklarının pençesinde miyiz? Mahir Kaynak, çok önemli bir soru sordu.

Mahir Kaynak / Star

Yakışmıyor!Yakışmıyor!

Kürt sorunundan Ergenekon’a tüm sorunlara ortak bir açıdan bakmayı deneyeceğim. Önce kanunsuz bir emri yerine getirenlerin yaptıklarının cezasını çekmeleri gerektiğine inandığımı söylemeliyim. Ancak onlara bakış açımızın doğru olmadığını düşünüyorum. Yargılanan kişilerin bir bölümü Güneydoğu’daki görevleri sırasında yaptıkları nedeniyle sanık durumundalar. Acaba bu kişisel inisiyatiflerinin sonucu muydu yoksa devlet politikasının bu suçlara göz yumduğu ya da görmezden geldiği söylenebilir mi?

Ülkeyi yönetenler olayları sadece kanunsuz olarak görmekle kalmadılar kendi güçlerine bir meydan okuma saydılar. Yapılanlar terörü engellemek yanında öç alma, gücünü kanıtlama amacını taşıyordu. Kanunsuzlukla suçlananların yaptıkları her şey bilinmesine rağmen bunlara göz yumuluyor hatta bu eylemleri gerçekleştirenler kahraman sayılıyordu. Suçlanan kişiler bir ikilemi yaşadılar: Ya ülke için savaşan kahramanlar olacak ya da pısırıklıkları nedeniyle bir kenara atılacaklardı. Bölgede görev yapanlar kırk katırla kırk satır arasında tercih yapmak zorundaydılar. Ben geçmişte iktidara yönelik bir darbe teşebbüsünü ortaya çıkarırken devlet adına ve tüm kanun ve kurallara uyarak hareket etmiştim ama sonuç her kesim tarafından dışlanmam oldu. Bazı kimseler ise mesleklerinde daha iyi konuma gelmek için kanunsuzluklar yapmıştı. Şimdi şu soruya cevap vermeliyiz. Bu ve benzeri hizmetleri ifa ederken kanuna uymak mı yoksa uymamak mı doğrudur? Bence geleceklerini feda edip suç işlemenin ağırlığı altında ezilmeselerdi daha doğru olurdu.

Geçmişte ülkeyi yönetenler Kürt sorunu için bir politika belirlemediler. Sadece elinde silah tutanları bertaraf etmeyi düşündüler, bunu gören aktörler bir sürü silahlı grup yarattılar, birbiriyle tutarlı olmayan eylemler yaptılar ve hepsinin üzerine PKK damgasını vurdular. Kürt sorunu büyük güçler tarafından yönlendirildi, bizi de figüran olarak kullandılar.

Biz insanları içinde bulundukları şartlardan soyutlayıp onlar hakkında hüküm verdik. Mesela geçmişte Öcalan’ı en olumsuz sıfatlarla anarken şimdi problemin çözümünde katkısının olup olmayacağını sorguluyoruz.

Devletle olan ilişkilerden şunu öğrendim: Kahraman ya da önemsiz olmak kişilerin elinde değildir. Aynı eylem sizi kahraman da yapabilir rezil de edebilir. Şu soruya cevap aradım: Acaba ülkeyi farklı güç odakları yönetiyor ve kendi aralarında mücadele mi ediyor. Biz devlete hizmet ettiğimizi düşünürken bu güçlerin birinin safında yer almış mı oluyoruz?

Bir ülkede kim iktidar olursa olsun değişmemesi gereken şeyler vardır. Kanunlara uyanlar, beğenmeseniz bile, haksızlığa uğramamalıdır. Devlet görevlileri sadece kanuna uymakla yükseleceğini bilmelidir. Yani iktidarın değil devletin görevlisi olmalıdır ama bu iktidar karşıtı olmak değildir. İktidarları aşan bir devlet yapısı olmalıdır. Suç işleyen cezalandırılmalı ama haysiyetiyle oynanmamalıdır. Devlete yücelik yakışır.



Bu haber 1,256 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,687 µs