En Sıcak Konular

KKTC'ye Ecevit'in heykeli dikilecek

24 Temmuz 2009 23:45 tsi
KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Lefkoşa Bölge Müdürlüğü Binası önündeki alana yaptırılan ''Milli Egemenlik Anıtı'', bu akşam düzenlenen törenle açıldı.

Anıtın açılış törenine, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan Derviş Eroğlu, KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, diğer komutanlar, bakanlar, milletvekilleri, diğer davetliler ve kalabalık bir halk topluluğu katıldı.

Tören, anıtın açılması, saygı duruşu ve İstikal Marşı'nın okunması ile başladı.

Törende ilk konuşmayı yapan, KKTC Sivil Savunma Teşkilat Başkanı Ömer Faruk Bozdemir, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı görevini devraldığı tarihten itibaren istişare içinde bulunduğu Lefke'den Karpaz'a, Girne'den Gazimağusa'ya kadar her yerdeki halktan böyle bir anıt yapılması isteğini aldığını söyledi.

Nasıl bir anıt yapılacağına karar verirken, KKTC'ye "özel ve örneği olmayan bir anıt yapmayı düşündüklerini'' kaydeden Bozdemir, böyle bir anıtın yapılması fikrinin Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı'nın tüm personeline ait olduğunu belirtti.

Anıtın mimari projesinin Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Müdürlerinden Yüksek İnşaat Mühendisi Tankut Rıfkı ile Yüksek Mimar Pınar Öktem Doğan'a ait olduğunu kaydeden Bozdemir, anıt içerisindeki Büyük Önder Atatürk'ün at üzerindeki heykelinin ise ''Türkiye Cumhuriyeti'nin ve dünyanın gelmiş geçmiş en büyük heykeltıraşlarından'' merhum Prof. Dr. Tankut Öktem'e ait olduğunu söyledi.

-ANITIN SİMGELEDİKLERİ-

Anıttaki ögelerin neyi simgelediği hakkında da bilgiler veren Bozdemir, ''Milli Egemenlik Anıtı'nın bir bütün olarak yerleştirildiğini, adanın Kıbrıs Adası'nı; adanın içerisinden doğan ay ve yıldızın 1571 yılında adanın Türkler tarafından fethedilmesi ile adaya vurulan Türklük mührünü; ay ve yıldızın Güney'den Kuzey'e doğru yükselişinin her türlü baskı ve zulme rağmen adada Türklük bilincinin artarak yükselişini ve 15 Kasım 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu simgelediğini'' vurguladı.

''Ay ve yıldız etrafına yerleştirilen çiçeklerin yeşil ada Kıbrıs'ı, bayrağın renginin aziz şehitler ile gazilerin döktüğü kanı temsil ettiğini'' ifade eden Bozdemir, ''yıldız içerisinde yükselen kaidenin; adada Rumların gerçekleştirdiği baskı, yıldırma ve soykırım girişimlerine karşı Kıbrıs Türklerinin gösterdiği varoluş mücadelesi ile Atatürk ilkelerine bağlılığının ve inançlı duruşunun ifadesi olduğunu'' kaydetti.

''Anıtın ay arkasında sağ ve sol bölümünde yer alan ve her biri bir diğerinden kademeli olarak biraz daha yükselen 16 bayrağın, tarihte kurulmuş 16 Bağımsız Büyük Türk Devletini ve şanlı Türk tarihini simgelediğini'' dile getiren Bozdemir, ''tüm anıt ile uyumlu olarak Lefkoşa Bölge Müdürlüğü önüne yerleştirilen iki bayraktan birincisinin Türkiye Cumhuriyeti'ni diğerinin ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni temsil ettiğini ve Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin el ele gönül birliği içerisinde sonsuza dek birlikteliğini simgelediğini'' söyledi.

-BULUTOĞLULARI: ''KKTC'NİN OLAN HER TOPRAĞA DİLEDİĞİMİZİ DİKECEĞİZ''-

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Cemal Bulutoğluları da, ''Bu topraklar kanla ve canla alındı. Eğer siz beni seçtiyseniz KKTC'nin olan her toprağa dilediğimizi dikeceğiz'' dedi.

Cemal Bulutoğluları, 15 Ağustos'ta, anıtın inşa edildiği yerin ilerisindeki alana da Bülent Ecevit'in heykelini inşa edeceklerini açıkladı.

Anıt inşaatı başladıktan sonra anıtın inşasına karşı çıkan ve o alana anıt inşa edilmesinin tehlike yaratacağını söyleyenleri ''çatlak ses'' olarak nitelendiren Bulutoğluları, bu itirazlara karşın gidip alanda uzman gözüyle ve altyapı konusundaki tecrübeleri ışığında bir değerlendirme yaptığını, ancak bir tehlike görmediğini kaydetti.


aa



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,246 µs