Tarihi sorumluluğumuz var | " /> Tarihi sorumluluğumuz var | "/>

En Sıcak Konular

Davutoğlu: Tarihi sorumluluğumuz var

24 Temmuz 2009 21:10 tsi
Davutoğlu: Tarihi sorumluluğumuz var 

Sırbistan'da temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile kültürel bağları bulunan Balkanlar'daki halklarla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin, Balkanların tümüne ve özellikle de Türkiye ile kültürel bağlarını sürdüren halklara karşı tarihi bir sorumluluğu olduğunu, bu sorumluluğun gereğini yapacaklarını söyledi.

Yenipazar'da AA'nın sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Sırbistan'ın Türkiye ile stratejik ortak olma isteğine karşı Türkiye'nin yaklaşımına dair bir soru üzerine, buna olumlu baktıklarını, tüm Orta Doğu, Kafkaslar gibi Balkanlar'da da bölgesel bir bilincin, ortak kader bilincinin oluşmasında büyük fayda gördüklerini söyledi.

Bu bölgenin 1990'lı yıllarda büyük acılar yaşadığını hatırlatan Davutoğlu, "O acıların tekrar yaşanmaması için, aynen yine Orta Doğu ve Kafkaslar'da söylediğimiz gibi, bu bölgenin güvenlik, özgürlük, barış, istikrar ve refah alanı haline dönüşmesi lazım" dedi.

Davutoğlu, Türkiye'nin Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği platformunun başkanı olduğunu da hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin bu bölgelere, Balkanların tümüne, burada yaşayan halkların hepsine ayrı ayrı, özellikle Türkiye ile kültürel bağlarını sürdüren halklara karşı tarihi bir sorumluluğu var. Biz bu sorumluluğun gereğini yapacağız. Bu sorumluluğun gereği de tüm ülkeleri birbirine yakınlaştırmak, Balkanlarda kalıcı bir istikrarı sağlamak, asırlarca bir arada yaşamış bu halklar arasında ekilen fitne, ayrılık tohumlarını minimize etmek ve geleceği birlikte inşa etmek."

Davutoğlu, bu noktada Sırbistan yönetiminde başta Cumhurbaşkanı Boris Tadiç olmak üzere çok ciddi bir anlayış birliği gördüklerini, bundan da memnun olduklarını ifade ederek, Türkiye'nin bu tür olumlu açılımlara her zaman olumlu cevap verdiğini belirtti.

Kosova gibi bazı konularda farklı düşündükleri alanların olduğunu, bunları da tespit ettiklerini söyleyen Davutoğlu, Bosna-Hersek'in geleceği açısından birlikte yapılabilecek çok şeyin olduğunu, Bosna Hersek'in sınır bütünlüğü ve istikrarının kendileri için büyük önem taşıdığını kaydetti.

-"SANCAK'TA ÇOK BÜYÜK PROJELER TEKLİF ETTİLER"-

Tüm bu konuları çok açık ve dürüst şekilde konuştuklarını ifade eden Davutoğlu, "İkili ilişkiler bağlamında da çok büyük imkan var. Onlar da Türkiye'nin diğer ülkelere yaptığı yatırımların benzerlerini Sırbistan'da görmek istediklerini söylediler. Ve özellikle de Sancak'ta çok büyük projeler teklif ettiler" diye konuştu.

Davutoğlu, ayrıca Sırp tarafının, başkent Belgrad'da Türkiye-Sırbistan işbirliğiyle bir İslam kültür merkezini birlikte kurma teklifinde bulunduğunu, kendilerinin de bu teklifi memnuniyetle kabul ettiğini bildirdi.

Böylece kültürel ilişkilerin gittikçe yoğunlaşacağını, ekonomik ilişkilerin pekişeceğini söyleyen Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Ve ümit ederiz bu, Balkanlar'a kalıcı bir istikrar ve barış ortamının sağlanması için bir katkı niteliği taşıyacak. Tüm bu açılardan çok tarihi bir ziyaret oldu. Özellikle Sancak ayağı; yıllar sonra, belki bir asrı aşkın süreden sonra ilk defa bir Türk bakan Sancak'a gelmiş oldu ve çok büyük muhabbetle karşılandık. Gerek Cuma namazındaki görüntüler, gerek daha sonra halkla çarşı içinde yaptığımız gezi esnasında ortaya çıkan görüntüler, gerek siyasi liderlerle yaptığımız toplantıdaki intibalar, buranın halkının hala ne kadar Türkiye'ye bağlı olduğunu gösteren bir işaret. Biz de onların refahı ve mutluluğu için her şeyi yapacağız. Sırbistan ile bu konuda kurduğumuz işbirliği örnek bir işbirliğidir. İnşallah Sancak, Balkanlar'ın yükselen bir bölgesi olacak."

-"TARİHİ BİR DÖNEMEÇ..."-

Davutoğlu, Sancak'ı ziyaretinin önemine ilişkin bir soru üzerine de, Türkiye- Sırbistan ilişkileri ve Sancak'ın Sırbistan içindeki konumu bağlamında tarihi bir dönemeç diyebileceklerini belirterek, "Çünkü belki de tarihte ilk defa bir Türk Dışişleri Bakanı Sancak'a geldi ve yanında Sırp Dışişleri Bakanıyla birlikte" ifadesini kullandı.

Bunun taşıdığı anlamın çok büyük olduğunu vurgulayan Davutoğlu, dün Belgrad'da son derece verimli görüşmeler yaptıklarını, siyasi, ekonomik, kültürel ilişkilerin bundan sonra nasıl seyir göstereceği konusunda önemli adımlar attıklarını söyledi.

Tüm bu ilişkilerde Sancak'ın iki ülke arasında hem bir dostluk köprüsü hem de birçok işbirliği için fırsat alanı olduğuna karar verdiklerini kaydeden Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Sancak ziyaretimizin birkaç boyutu var. Bir, Türkiye-Sırbistan ilişkileri bağlamında Sancak'ın rolü. İkincisi, Sancak bizim bu bölgedeki en son terk ettiğimiz topraklardan birisi ve hala Türkiye'ye büyük aidiyet hissiyle bağlı olan bir halk yaşıyor burada, Türkiye'de akrabaları var. Onların Türk Dışişleri Bakanı olarak benim şahsımda Türk halkını bu kadar uzun aradan sonra yanlarında görmüş olmaları ciddi heyecan uyandırdı. Benim için de çok duygulandırıcı bir seyahatti."

-"BUNDAN SONRA SANCAK'TA SİYASİ BİRLİK OLUŞACAK"-

Ziyaretinin üçüncü boyutu olarak da, Sancak'ta iki önemli Boşnak parti ve iki önemli liderin, Rasim Ljajic ve Süleyman Ugljanin'in olduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Bunlar neredeyse 10 yılı aşkın çok ciddi rekabet içindeydiler ve bu Sancak'taki siyasetin bölünmüşlüğünü doğuruyordu. Geçen sene bu konuda bizim de çabalarımızla her ikisi, (Cumhurbaşkanı Boris) Tadiç'in kurduğu hükümete girdiler ve Sancak, Sırbistan tarihinde ilk defa iki bakanla temsil edildi. Bugün burada ilk defa yine bu iki lideri birlikte buluşturduk. Ortak olarak çalışmaları konusunda telkinde bulunduk, kabul ettiler ve bundan sonra Sancak'ta bu anlamda bir siyasi birlik oluşacak" diye konuştu.

 Davutoğlu, ayrıca hem iki Boşnak lider hem de Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç'le basın toplantısı yaptıklarını hatırlatarak, bunun Sancak halkı için çok sembolik önem taşıdığını söyledi.

"Türkiye'nin katkılarıyla Sancak'taki bu farklı düşünen grupların birleştirilmiş olması, hem Sancak halkının geleceği ve ortak tavır bakımından önemli hem de Sancak'ın Sırbistan içindeki konumunu güçlendiren, Sırbistan'ın istikrarına katkı yapan bir süreç" diyen Davutoğlu, bu konuda Jeremiç'in kendilerine teşekkürlerini sunduğunu, kendisinin de her iki lidere ve Jeremiç'e ziyarete gösterdikleri anlayış, işbirliği ve misafirperverlikleri için teşekkür ettiğini aktardı.

Davutoğlu, "Bu anlamda birçok açıdan tarihi bir ziyaret oldu. Ümit ederiz bundan sonra burada Türk kültürünün izleri ebediyen yaşar ve Sancak, Türkiye ile Sırbistan arasında dostluk köprüsü olma rolünü sürdürür" diye konuştu.

Davutoğlu, temaslarını tamamlamasının ardından helikopterle Belgrad'a hareket etti.

Davutoğlu Belgrad'dan Karadağ'a geçecek.

aa



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,372 µs