En Sıcak Konular

Bağdat, ABD ve Türkiye'den hesap sordu

24 Temmuz 2009 14:25 tsi
Bağdat, ABD ve Türkiye'den hesap sordu ABD'li bir yetkilinin, Irak'taki Sünni direnişçileri temsil eden bir grupla mart ve mayıs aylarında İstanbul'da görüşüp bir protokol imzaladığını öğrenen Bağdat yönetimi ateş püskürdü

Irak hükümeti, ABD ve Türkiye'den mart ayında Amerikalı bir yetkili ve Iraklı Sünni direnişçilerin temsilcisi bir grupla İstanbul'da taraflar arasında müzakerelerin başlamasına bir adım olarak protokol imzalanması hakkında konusunda açıklama istedi.

Bağdat'tan yapılan açıklamada, İstanbul'da imzalanan protokolün 'Irak'ın içişlerine müdahale' olduğu belirtilirken, Bağdat'taki elçiliklerde görevli Amerikalı ve Türk yetkililerden 'net açıklama beklendiği' ifade edildi.

Tartışma 15 Temmuz'da Irak Direnişi Siyasi Konseyi Genel Sekreteri Ali El Cuburi'nin El Cezire televizyonuna veridiği demecin ardından patlak verdi,.

Cuburi, 15 Sünni direniş grubunu temsil eden konseyin Mart ayında İstanbul'da ABD hükümetinden temsilcilerle bir araya geldiğini ve taraflar arasındaki müzakerelerin ileride nasıl idare edileceğine dair bir protokolün imzalandığını söyledi.

Cuburi, ikinci bir görüşmenin de mayıs ayında gercekleştiğini, ancak Amerikan tarafının konseyin taleplerini yerine getirme konusundaki 'ciddiyetsizlik göstermesi' üzerine görüşmelerin sona erdiğini aktardı. Cuburi, direnişcilerin talepleri arasında Amerikan hükümetinin 2003 Irak işgalinden dolayı özür dilemesi, Irak halkına verilen tüm zararın tazmini ve tüm tutukluların serbest bırakılması olduğunu söyledi.
Cuburi, asıl müzakereler hiç başlamamış olsa da, protokolün kendisinin Irak direnişinin meşruluğunun Amerikalılar tarfafından 'kabulü' anlamında bir 'kazanım' olduğunu belirtti.

Irak hükümetinden yapılan açıklamaya göre, Bağdat yönetimi, bu röportajdan sonra protokolden haberdar oldu.

Bağdat yönetiminden üst düzey bir yetkili ABD ve direnişçiler arasında Türkiye'nin de dahil olduğu bu tür görüşmelerin daha önce gerçekleştiğini, fakat Irak hükümetinin Irak Direnişi Siyasi Konseyi ile bu özel görüşmelerden haberdar olmadığını kaydetti.

Washington ve Ankara'dan henüz konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Gazeteport



Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,017 µs