En Sıcak Konular

Barzani çanları duyuyor mu?

24 Temmuz 2009 14:01 tsi
Barzani çanları duyuyor mu? Kuzey Irak seçimlerinden 1 şey çıkar! iyibilgi Ankara

25 Temmuz, yani yarın 2.5 milyon seçmen Kuzey Irak’ta sandığa gidiyor. Bu 3’üncü seçim. 3’üncü seçimin özelliği salt istatistiksel veri olmayabilir; Seçimler yeni bir sürecin başlangıcı olabilir!

Bölgede ilk seçimler 1992'de, ikincisi 2005'de yapılmıştı. Her iki seçimde de KDP ve KYP, yani Barzani ile Talabani iktidarı bölüşmüştü.

Bu seçimin farkı ise işte bu dağılımın değişmesine yönelik olabilir. Çünkü hem bu iki partiye muhalif geniş bir kesit bulunuyor hem bu partiler içinde bölünmeler görünüyor hem de halihazırdaki yönetimin özellikle yolsuzluk ve kayırma yaptığına ilişkin söylemler ayyuka çıkmış durumda.

Ama detaya girmeden peşin peşin söyleyeyim. Bir çok bölgesel kaynak ve yabancı gözlemci başkanlık sandığından yine Barzani’nin çıkacağını söylüyorlar. Ve bu muhtemelen doğru.

Esasen, iş bununla ilgili değil. Sandık sonuçlarından çıkacak dengelerle ilgili. Ve o dengeler, “eski” ile alakasız olabilir.

Kimi verilere göre, Erbil'de yaklaşık 850 bin, Süleymaniye'de 1 milyon’dan biraz fazla, Dohuk'da ise 500 bin kişi oy kullanacak. Bölgenin yönetim başkanlığı için 5, parlamentodaki 111 sandalye için toplam 507 aday sonuçları bekleyecek.

Bu 111 sandalyenin 100 adeti Kürtler için ayrılmış durumda. Bu 100 için 24 parti yarışacak. Bu kadar partinin adaylarının gösterdiği listeler içinde de üç tanesi özellikle önde görünüyor.

Bunlardin ilki, KDP ve KYB'nin listesi. Önde görünüyorlar.  Lideri Berham Salih. (Irak Başbakan Yardımcısı). Salih, iki parti içindeki dengeleri kollamaya uğraşıyor. Barzani ve Talabani bu listenin destekçisi olduklarından, örneği kimi milliyetçi açıklamalar ve bölgedeki muhafazakar güçlere sempatik gelecek uygulamalar onlardan çıkıyor.

KYB eski Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Mustafa'nın başını çektiği Değişim Listesi önemli. Lideri Neçirvan Mustafa ve değişim istiyor. Burada kritik olan, iki listenin “dünya görüşleri”. Çünkü bunlar aynı zamanda küresel ve bölgesel dengelerin onlara bakışını da ortaya çıkarabilir.

Mustafa, Bağdat ile ilişkilerin normalleştirilmesi, petrol hatlarının hem merkezi yönetimle hem de komşu ülkelerle uzlaşılarak değerlendirilmesi fikrinde. Değişim Listesi başta Süleymani’ye olmak üzeri kimi ufak yerlerde kendini gösterecek. Ve onun kazandığı oylar ve sandalyelerin, bugüne kadar (diğer muhalif yapılarla birlikte bugüne kadarki en yüksek orana ulaşması tahmin ediliyor. Zaten çanların çıkardığı ses bu.) fazla olması bekleniyor.

Bir diğer önemli seçim listesi ise Kürdistan İslam Birliği Partisi'nin lideri Salahaddin Bahaddin listesi. Bu bir tür ittifak listesi. Kürdistan'da İslami Hareket,  bağımsızlar ve Kürdistan Demokratik Sosyalist Partisi bulunuyor. Bu liste hayli etkili olabilir. Üstelik seçim alanlarının tamamında.

Seçimlerde azınlıkların durumuna gelince: 11 sandalye için  Türkmenler (ki bu rakam ne yazık ki çok az ve orantısız), Hıristiyanlar ve Ermeniler yarışıyor. Ancak seçimlerden sonra beraber hareket edebilirler.

Peki sonuç ne olacak? Şimdiden sandıktanr çıkacakları bilmek elbette mümkün değil ama… Görünen o ki; Barzani Başkanlığı kazanacak. Ama mecliste işler hiç öyle olmayacağı gibi eskisi gibi de olmayacak. Ciddi bir muhalefet hareketinin Barzani yönetimin sıkıştırması çok mümkün.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,272 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,935 µs