En Sıcak Konular

Hukukçulardan HSYK'ya ortak tepki

24 Temmuz 2009 12:45 tsi
Türkiye'nin önde gelen hukuk dernekleri ortak bir açıklama yaparak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) tepki gösterdi.

HSYK'nin devam eden davalara müdahalesinin kabul edilemez olduğunu açıklayan hukukçular, yaşananları endişeyle izlediklerini dile getirdi. Hukukçular, ortaya çıkan pazarlıkların doğru olmasının hukuk devleti açısından önemli sorunlar olduğunun göstergesi olduğunu kaydetti. Hukukçular HSYK'nın önemli davalara açıkça müdahalesini şiddetle protesto ettiğini açıkladı.

Hukukçular Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, Çağdaş Avukatlar Derneği, Boğaziçi Hukukçular Derneği, Demokrat Hukukçular Derneği, Adalet ve Hukuk Derneği, Hukukun Üstünlüğü Derneği, Uluslararası Hukukçular Birliği, Hukuki Araştırmalar Derneği, Savunma Avukatları Derneği ortak bir açıklamaya imza attı. HSYK ile ilgili açıklamayı Hukukçular Derneği Başkanı Kamil Uğur Yaralı kamuoyuna duyurdu. Türkiye'nin HSYK krizini konuştuğunu, herkesin bu krize kilitlendiğini söyleyen Yaralı, "Bu atama kriziyle ilgili spekülasyonlar çok ileri boyutlara ulaştı. Devam eden ve geçekten Türkiye'nin karanlık geçmişini aydınlatacak olan bir çok soruşturma ve davayı etkileyecek, davanın seyrini değiştirecek, akamete uğratacak müdahalelerin bilgilerin kamuoyuna yansıyor. Bu da hukukçular olarak bizleri endişeye sevk ediyor." ifadelerini kullandı.

HSYK'nin devam eden davalara müdahalesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Kamil Uğur Yaralı, "HSYK'da yaşananlar tarafımızca endişeyle izlenmekte. Kapalı kapılar arkasında konuşulanlar ve yapılan pazarlıklar doğruysa hukuk devleti açısından sorunlar çıkacak demektir." dedi.

-HSYK'YA ÇAĞRI: 'ÖZGÜR ÜLKE ÖNÜNE MAYIN KOYMA'-

Kamil Uğur Yaralı şunları söyledi: "HSYK kurulduğu günden bu yana hakim ve savcılar üzerinde otoriter ve siyasi bir baskı aracı olarak görev yapmıştır. Siyasi içerikli her ihracın, her sürgünün, her atamanın ve hukukun ve soruşturmaların altında bu kurulun imzası bulunmaktadır. HSYK'nın Türkiye'nin son yarım yüzyılına damga vuran, sistematik hukuk ihlallerine karı en önemli dava olan Ergenekon davasının yargıçlarını değiştirmeye çalışması soruşturmayı yürüten savcıları görevden almak istemesi hukuk adına kabul edilemez.Hele bu çabalar örgüte atfedilen otel toplantılarına, davanın sanıklarıyla birlikte katıldığı ileri sürülen ve kamuoyunun tepkisine rağmen görevde kalmak için direnen bir kurul üyesinin olağanüstü gayretleriyle netice almaya odaklanmışsa ortada çok vahim bir durum vardır. Bu davada görev yapan hakim ve soruşturmaları yürüten savcılara yönelik atama önerilerinin maddi gerçeğe ulaşılmasını engelleyeceğini, davanın seyrini değiştirme ve hukuk dışı yapılanmaların karanlıkta kalması çabaları olarak gördüğümüzü beyan ediyoruz. Bizler hukuk dernekleri olarak HSYK'nın devam etmekte olan başta Ergenekon olmak üzere önemli davalara açıkça müdahale anlamı taşıyan hukuk dışı girişimleri şiddetle kınıyoruz. HSYK'ya demokratik ve özgür bir ülke olma yolunda toplumun önüne mayınlar ve engeller çıkarmaması için çağrıda bulunuyoruz."

Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Necati Ceylan, HSYK çalışmalarının ideolojik ve siyasi boyutta olduğunu söyledi. Ceylan, HSYK'nın özel mahkeme kurma planının ise İstiklal Mahkemeleri'ni hatırlattığını söyledi.

-BAROLAR GÖREVE-

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay, gelinen aşamada kaygıya düştüklerini dile getirdi. "Bu kurum yargı bağımsızlığının önünde bir engeldir" diyen Tanay, "Ali Suat Ertosun hiçbir liyakat esası yokken hükümet tarafından bu kurula atanmıştır. Korsan bir taslak var ama hakim ve savcıların atanması konusunda hükümetin hazırladığı taslağa da tepki gösteriyoruz. Ciddi bir reform ve değişiklik yapılması herkes tarafından görülmüştür. Süren bir davaya müdahale, atama tehtidi kabul edilemez. Barolar sessizliğini artık bozmalıdır. Acilen HSYK'da ciddi bir reforma gidilmesi gerektiğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

-"PROTESTO EDİYORUM"-

HSYK tarafından görevden alınan eski Başsavcısı Reşat Petek, "HSYK sadece bugünün konusu değil. Kararları yargı denetimi dışında olan bir kurum. HSYK idari görev ifade ediyor ama kararları yargı denetimine tabi değildir. Hakim ve savcılar konusundaki tasarrufları hakkında bir makama başvurulamıyor." dedi. HSYK'nın almış olduğu bazı kararları sıralayan Petek şunları dile getirdi: "Ferhat Sarıkaya hakkında kınama istenirken meslekten atıldı. Topluma ve kendisine küsmüş, ortalıkta görünmeyen bir arkadaşımız. Sacit Kayasu darbeciler yargılansın dedi, iddianamesinin akıbeti belli değil, ama kendisi meslekten atıldı. Ben eğitim hakları ellerinden alınan başörtülü öğrencileri okula almayan rektörler hakkında dava açtım, 10 gün sonra görevden alındım. Bugün ortaya çıkan yapı 10 yıl öncesinden daha vahimdir. Bugün HSYK içerisinde yargıya ikilik sokan YARSAV üyeleri bulunan HSYK aracılığıyla hakim ve savcılar kıyıma uğratılmaktadır. HSYK'daki çalışmayı protesto ediyorum kınıyorum. Bugünkü HSYK krizinin ne olduğu netleşmiştir. Ergenekon savcılarının, KCK soruşturmasını yürüten savcıların görevden alınma teklifleri kriz yaratmıştır. Hukuk dışı bütün yapılanmaları, hukuk önündeki tüm girişimleri kınıyoruz."

-SAVCILAR DEĞİŞİRSE NE OLUR?-

Hukukçular Derneği Başkanı Yaralı gelen soruları da yanıtladı. Savcılar değişirse ne olabileceği yönündeki soruya Yaralı şu cevabı verdi: "Davalar içinden çıkılmaz hale gelecektir. Dava belirli bir aşamaya geldi. Normal olarak bir davanın aynı hakim ve savcılarca götürülmesi gerekir. Yeni gelecek heyetin bu davanın altından kalkması mümkün değil. Konuya vakıf olmaları mümkün değil. Adalet Bakanı direnirse bu atamalar çıkmayacak ve devamlı erteleme olacaktır. Ortada çok vahim bir durum var. Buna izin verilmemeli. Bu süreçte HSYK'nın yapısına ilişkin bir mevzuat değişikliği gündeme gelmeli. Bu yargı reformu çerçevesinden gündemdeydi zaten."

cihan



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,536 µs