tüyler ürperten iddia | " /> tüyler ürperten iddia | "/>

En Sıcak Konular

Temizöz ile ilgili tüyler ürperten iddia

24 Temmuz 2009 12:01 tsi
Temizöz ile ilgili tüyler ürperten iddia JİTEM cinayetleriyle ilgili davanın müdahil avukatlarından Tahir Elçi, tutuklu Albay Cemal Temizöz dönemini anlattı.

Avukat Elçi: Temizöz'le birlikte açık infaza geçildi


Tutuklu Albay Cemal Temizöz’ün Şırnak’ın Cizre ilçesinde görev yaptığı 1993-1995 yıllarında işlenen JİTEM cinayetleriyle ilgili davanın müdahil avukatlarından Tahir Elçi, o dönemde bölgede yaşananlara ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Temizöz ile üçü itirafçı altı kişi hakkında ‘faili meçhul’ cinayetler nedeniyle açılan ve ilk duruşması 11 Eylül’de yapılacak davanın dosyası üzerindeki çalışmalarını sürdüren Elçi şunları anlattı:

Kapı önünde infaz: 1992-1994 yılları arasında Cizre’de avukattım. Temizöz’ün gelmesinin ardından infazlar başladı. Diyarbakır’a yerleştim. Daha önce de infazlar vardı ama o dönemde açık infaza geçildi. İnsanları çocuklarının önünde, sokak ortasında, kapı önünde vuruyorlardı. Ölenlerin çoğu müvekkilimdi. Faillerin kim olduğunu herkes iyi biliyordu. İnsanlar evlerinden götürülüyordu. Sadece Cizre’de kısa bir sürede 50-60 kişi öldürüldü.

10 yıl rafta kaldı: O dönemi anlamak için iddianamede de yer alan bir örnek var. Süleyman Gasyak, Abdülhalim Gasyak, 14 yaşında Yahya Akman ve Ömer Candoruk araçlarında seyir halindeyken Silopi girişinde BOTAŞ arama noktasında iki JİTEM aracı tarafından, sivil giyimli subaylarca alınıp götürüldü. BOTAŞ Jandarma Karakolu’nda sorgulandı, 200 metre ileride kurşuna dizildi. İki satırlık bir belgeyle de ‘PKK’nın koruculuk kabul eden bir aşirete yönelik eylemi’ biçiminde tutanak hazırlayıp mahkemeye gönderildiler. 10 yıl boyunca dosya raflarda kaldı.

Önemli ama yetersiz: Geçmişte yaşananların açığa çıkartılması açısından bu soruşturma önemli ama yeterli değil. Bu soruşturmanın yeni soruşturmaların kapısını aralaması gerekiyor. Yeter ki cumhuriyet savcıları eldeki bilgi ve belgeleri toplasın ve incelesin.

radikal



Bu haber 1,058 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,503 µs