En Sıcak Konular

JİTEM korkusunu böyle siliyorlar

24 Temmuz 2009 11:12 tsi
Diyarbakır'da bir dönem Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) üssü olarak kullanılan ve insanların çekinerek, geldiği iç kalede, İl Kültür Müdürlüğü 20 tanıtım elemanı alarak kötü izleri silmeye çalışıyor. Kötü izlerin silinmesi için İl Kültür

Diyarbakır'da bulunan 5 bin yıllık tarihi iç kalede restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bir dönem Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele'nin (JİTEM) sorgu merkezi olduğu iddia edilen iç kaleye insanların gelebilmesi için İl Kültür ve Turizm Müdürü seferberlik ilan etti. Alınan 20 tanıtım elemanı yerli ve yabancı turistlere iç kalenin tarihi dokusunu anlatarak, geçmişteki izleri silmeye çalışıyor. 683 tarihi yapının bulunduğu Diyarbakır'da yerli ve yabancı turistlerin gelmesi için tarihi iç kalede çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Yaklaşık 3 milyon TL'ye mal olacak restorasyon çalışması ile arkeoloji müzesine dönüştürülecek kalede, yılda 2 milyon yerli ve yabancı turist ziyaretçi hedefleniyor.

Diyarbakır'da yıllarca Adliye Sarayı, Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı ve Saraykapı Cezaevi olarak kullanılan 5 bin yıllık tarihi İç Kale, açık müze oluyor. Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM)'in sorgu merkezi olduğu iddia edilen iç kalede, ilk çağa ait eserler sergilenecek ve yılda 2 milyon turiste hizmet verecek. Hurriler döneminde günümüzden 5 bin yıl önce kentin ilk yerleşim birimi olarak kullanılan İç Kale, kentin yönetim merkezi oldu. Milattan 3 bin yıl önceye ait yapıların da bulunduğu İç Kalede Artuklu Sarayı, 3. yüzyıldan kalma Saint George kilisesi ve Osmanlı dönemine ait çok önemli yapılar bulunuyor. Romalılar döneminde kullanıldığı varsayılan anfi tiyatro ve hamamları ortaya çıkartmak için başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor.

Diyarbakır'ın gerçek yüzünü ortaya çıkartacaklarını dile getiren, Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürü Tevfik Arıkan, "Başlatılan çalışmalar sonrası tarihi yapıların dokusu ortaya çıkacak. İç Kale sarayının dünya standartlarına uygun arkeolojik bir müze haline dönüştüreceğiz. En son Adliye sarayı, Cezaevi ve Merkez İlçe Jandarma Komutanlığı olarak kullanılan tarihi yapıların bulunduğu burası arkeolojik müzeye dönüştürülecek. Bu proje ile dünya yeni bir müzeye kavuşacaktır. Yerli ve yabancı turistlerin büyük bir ilgisini çekeceğini düşünüyoruz" dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Arıkan, İç kalenin Jitem üssü olarak kullanıldığı yönünde çıkan haberler yüzünden insanların bu tarihi mekana kuşku ile baktığını belirterek, "Biz bu kötü izleri silmek için bir takım çalışmalar başlattık. Öncelikle 20 tanıtım elemanı alarak gelen yerli ve yabancı turistlere iç kalenin tarihi geçmişi anlatılarak, geçmişteki kötü izleri silmeye çalışıyoruz" dedi.

Kente gelen turist sayısının arttırılması için temizliğin en önemli nedenler arasında yer aldığını belirten Arıkan, "Turistlerin en dikkat ettiği konuların başında temizlik geliyor. Kentimiz pırıl pırıl olmalı. Temizlik konusunda turistlerden şikayet alıyoruz. Umarım yetkililer bu yönlü çalışmalarını geliştirir. Yine gelen turistler otopark sorunu yaşıyor. Yöre halkımız gelen turistlere iyi davransın. Halkın turistlere bakış açısı değişmeli. Bu eksikliklerimizi giderirsek iyi bir sonuç alabiliriz. Bizim Mardin ve Urfa'dan fazlamız var eksiğimiz yok" şeklinde konuştu.

Geçmiş yıllarda yaşanan olaylar nedeniyle insanların bu kente farklı baktığını ancak bunun yanlış olduğunu dile getiren Arıkan, "Kentin güvenli olmadığı yönünde çıkan haberler turist sayısının azılmasına neden oluyor. Oysa ki Diyarbakır Türkiye'nin en güvenli 3 kentin biri. Yerli ve yabancı turist sayısında 2008'e göre 2009 yılının ilk 6 ayı iyi. 2008 yılında kente gelen yerli turist sayısı 15739 iken, 2009 ayının ilk altı ayında bu rakam 12312 oldu. 2008 yılında kentte gelen yabancı turist sayısında ise 12693 iken, 2009'un ilk 6 ayında 10983 kişi geldi. Hedefimiz yılda 1 milyon yerli ve yabancı turisti çekmek."dedi.

star



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,998 µs