En Sıcak Konular

İhracatçıdan MB'ye dolar çağrısı

24 Temmuz 2009 10:25 tsi
İhracatçılar, son günlerde 1.55 seviyelerinden başlayıp dün 1.48 TL’ye gerileyen dolardaki düşüşün biran önce durdurulmasını istedi.

Dolarda son günlerde yaşanan sert düşüş ihracatçıyı endişelendirdi. Merkez Bankası’ndan dolara müdahale isteyen TİM Başkanı Büyükekşi “Geçmişte kötü tecrübesini yaşadık” dedi

ihracatçılar, son günlerde 1.55 seviyelerinden başlayıp dün 1.48 TL’ye gerileyen dolardaki düşüşün biran önce durdurulmasını istedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, doların daha da aşağı düşmemesi için Merkez Bankası’nın mutlaka piyasadan bir miktar döviz alması gerektiğini belirtti.

Merkez Bankası’nın zaman zaman döviz alım ve satım ihaleleri yaparak piyasada regülatör görevi gördüğünü söyleyen Büyükekşi “Doların daha aşağı düşmemesi için Merkez Bankası’nın mutlaka piyasadan bir miktar döviz alması lazım. Döviz alıp döviz kurunu dengede tutabilmesi lazım. Bu ihracatçı açısından son derece önemli.

 Geçtiğimiz yıllarda bunun çok kötü tecrübelerini ihracatçı yaşadı” dedi. Büyükekşi, Merkez Bankası’nın geçen haftalarda faizleri 0.50 baz puan düşürdüğünü anımsatarak, bu konuda Merkez Bankası’na her zaman destek olacaklarını söylediklerini vurguladı.

YATIRIM İÇİN ÖNEMLİ

İhracatın kalkınabilmesi için mutlaka yeni yatırımlar yapılması gerektiğine işaret eden Büyükekşi, yüksek faizlerle yeni yatırımların yapılmasının çok zor olacağını vurguladı. İhracatçının ve sanayicinin rekabet edebilmesi için de rekabet edebilecek bir kur olması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Büyükekşi şunları kaydetti:

“Onun için de bu kurun ani düşüş ve çıkışlarına karşı Merkez Bankası’nın çok dikkatli olması gerektiğini düşünüyoruz. Faiz indirimleri de burada büyük katkı sağlayacaktır. Kârların ne kadar düştüğünü daha önce rakamlarla ortaya koymuştuk. İhracatçı ne zaman para kazansa o zaman Ar-Ge’ye, inovasyona kaynak aktarabilir. Ne zaman öz kaynakları güçlü olursa yeni yatırıma bütçe ayırabilir. Onun için son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.’’

1.48’e geriledi

Hafta başından bu yana yurtdışına bağlı dolardaki düşüş dün de devam etti. ABD bilanço döneminin desteklediği küresel risk iştahıyla yurtiçinde dolar, en son Kasım 2008’de gördüğü 1.48’li seviyeleri gördü. Çarşamba günü bankalararası piyasada 1.4985 seviyesinde kapanan dolar dün 1.4880 seviyesine geriledi. Bir bankacı, “TL ve TL cinsi gibi yüksek getirili yatırım araçlarına yönelik talep dünya genelinde çok canlı. Teknik olarak 1.48’in altında destek bulunmuyor. 1.48’lerin altına inişte düşüşü hızlandırır” dedi.

Yabancı sermayeyi engelliyorlar

Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, son dönemde yaşanan Türkiye’yi istikrarsızlaştırma çabalarının yabancı girişini engellediğini söyledi. Erzurum’da düzenlenen ‘Doğu Anadolu Kalkınma ve İşbirliği Köprüsü’nün ikincisine katılan Meral, Türkiye’nin krizi fırsata çevirme fırsatına sahip olduğunu söyledi. Meral “Türkiye’de son zamanlarda istikrarsızlaştırma adına atılan bazı adımlar yabancı sermayeyi bıçak gibi kesti. Demokratikleşme yolunda atılan adımlar ileride bize kazanç olarak dönecek” dedi.

 



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,591 µs