En Sıcak Konular

Dolardaki düşüş ne kadar sürer?

24 Temmuz 2009 09:25 tsi
Dolardaki düşüş 1.45'e kadar sürer, Merkez Bankası müdahale etmez...

Hafta başından beri 7 ayın dibinde seyreden dolar dün işlem bazında 1.4790 TL'yi gördü. Doların 1.45 TL'ye kadar indikten sonra ağustosta toparlanacağını belirten uzmanlar, Merkez Bankası'ndan bir müdahale beklemiyor.

ABD'de beklentilerin üzerinde gelen şirket kârları ile aylar sonra yeniden artan risk iştahıyla 1.48 TL'nin de altına inen dolardaki düşüş 1.45 TL'ye kadar sürecek. Son iki haftada önce 1.56 TL'yi ardından 1.50 TL'yi de kırarak dün işlem bazında 1.4790 TL'yi gören ve günü 1.4920 TL'den tamamlayan dolar bir süre daha piyasaların baş aktörü olacak. 1.48 TL'nin çok önemli bir direnç noktası olduğunu belirten uzmanlar, dolarda ibrenin 1.45 TL'yi göstermesi halinde bile Merkez Bankası'nın müdahalesini beklemiyor. Risk algılamasının düştüğünü ve gelişmekte olan ülkelere olan talebin önemli ölçüde arttığını belirten uzmanlar, piyasalardaki havanın ağustos ayında ise tersine dönmesini bekliyor.

Yaz ayları da etkili oldu
Piyasaların içeride en önemli beklentisinin Uluslararası Para Fonu (IMF) anlaşma olduğunu ifade eden uzmanlar, bu isteğin artan risk iştahı ile bastırıldığını belirtiyor. Uzmanlar, ağustos ve eylül ayı ile birlikte piyasanın yeniden IMF-Türkiye ilişkilerini ana gündemine alacağı fikrinde. Yaz aylarında artan turist sayısının da dolar kuru üzerinde etkili olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu durumun Türkiye'ye ekstradan bir para girişini sağladığını söylüyor.
Dolar kurunun 1.48 TL'yi kırması halinde 1.45 TL'ye kadar inebileceğini ifade eden Alternatifbank Döviz Masası Yönetmeni Sevgi Ayketin, "Uluslararası piyasalarda risk algılamasının azaldığı, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere talebin arttığı bir dönemden geçiyoruz. Bu durum temmuz sonuna kadar sürer. Ağustos ayı ile birlikte Türkiye-IMF ilişkileri ön plana çıkacak" diye konuştu. Doların 1.48 TL seviyelerinde kalıcı olmasını beklemeyen Aytekin, kurun 1.45 TL'ye inmesi halinde bile Merkez Bankası'ndan dolara müdahale beklemediğini söyledi.

1.40'ı konuşmak için erken
Doların teknik olarak ortalamaların çok altında seyrettiğini belirten bir bankanın pozisyon müdürü, dolardaki satış baskısının arttığını söyledi. Merkez Bankası'ndan dolara müdahale beklemediğini ifade eden bankacı, "Merkez piyasaya girmez. Çünkü Türk lirasına özel bir durum yaşamıyoruz. Ortada global bir durum var. Dolar sadece TL karşısında değer kaybetmiyor" dedi. Bankacı, önümüzdeki süreçte Türkiye ile IMF arasında bir anlaşma imzalanması halinde doların hangi seviyelerde hareket edebileceği ile ilgili şunları söyledi: "IMF beklentisi yeniden rafa kalkmış gözüküyor. Anlaşmanın detayları, alınacak olan kredinin miktarı doların hareketini belirleyecek." Doların 1.45 TL seviyesine inmesi için piyasada çok ekstra bir şey olmasına gerek olmadığını belirten bir bankacı ise yaz aylarının yaşanmasının ve turistlerin yarattığı döviz arzının da kurdaki düşüşü tetiklediğini belirtiyor. Bankacı, dolarda 1.40 TL seviyelerinin konuşulması için erken olduğunu söyledi.

Eylül sonunda 1.56 TL olur
Piyasa uzmanları arasında yapılan anketler de dolardaki düşüşün uzun sürmeyeceğini gösteriyor. Reuters'ın yabancı ve yerel ekonomistlerin katılımıyla hazırladığı ankete göre doları eylül sonunda 1.56, aralık sonunda 1.59 TL seviyesinde hareket etmesi bekleniyor. Haziran 2010 sonu itibarıyla ise kurun 1.57 TL seviyesinde seyretmesi bekleniyor.

İMKB 712 puan yükseldi
İki haftadır ABD'li şirketlerden gelen ikinci çeyrek rakamlarının verdiği moralle yükselişte olan küresel piyasaların keyfi işsizlik yardımı verilerindeki artışla bir anda kaçtı. ABD'de açıklanan işsizlik yardımı verilerine göre geçen hafta işini kaybettiği için bu yardımı alanların sayısı 30 bin kişi daha artarak 554 bin kişiye yükseldi. Ancak haziran ayında ev satışlarında yaşanan yüzde 3,6 beklentilerin üzerindeki artış dış borsalarda toparlanmaya neden oldu. İngiltere yüzde 0,97, Almanya yüzde 1,75, Fransa borsası ise yüzde 1,64 yükseldi. Dün Avrupa borsalarında yaşanan dalgalanmaya karşın faizlerdeki düşüşün devam edeceğine yönelik beklentinin yarattığı para girişi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nnda (İMKB) 712 puan artışa neden oldu. Endeks günü 38.901 puandan tamamladı. Hisse senetlerinin yüzde 1,87 değer kazandığı piyasada 1.7 milyar TL işlem hacmi gerçekleşti. Endeksin 40.000 puana kadar yükselebileceği belirtiliyor.

referans



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,014 µs