En Sıcak Konular

İstanbul trafiğini 'korsanlar' bastı

24 Temmuz 2009 08:41 tsi
İstanbul'da korsan taksilere yönelik denetimlerin yapılmaması korsan taksi sayısını patlattı. Vergi ödemeyen ve genelde ikinci iş olarak korsan taksicilik yapan kişilere uygulanan ceza miktarı caydırıcı olmuyor.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odaları Başkan Vekili ve İstanbul Esnaf Odaları Birliği Disiplin Kurulu Başkanı Mustafa Silahyürekli İstanbul'da sayıları giderek artan korsan taksilerin, 18 bin olan resmi taksi sayısını ikiye katlayarak 35 bine ulaştığını söyledi. Yükselişi bir türlü frenlenemeyen korsan taksilerin tek kuruş vergi ödemeyip haksız rekabet oluşturarak, vergisini veren resmi taksicilerin ekmeğine göz diktiğini belirten Silahyürekli, '2009 yılının Temmuz ayı sonuna kadar İstanbul'da korsan olarak çalışan bin 240 araba yakalandı. Ancak cezai yaptırımların çok hafif olması, korsanları caydırmada yetersiz kalıyor. Yakalandıklarında 500 TL para cezasını ödeyen korsan araç sahipleri, korsan olarak çalışmaya devam ediyor' dedi.

Korsan olarak çalışan taksiciler 5 -6 bin TL değerinde tedavülden kalkmak üzere olan ucuz arabalarla çalışarak aldıkları müşterilerin can güvenliğini hiçe sayıyorlar. Korsan taksilerde daha çok emekliler ikinci iş olarak çalışıyorlar.

MÜŞTERİYE ŞİFRE VERİLİYOR

'Rent a Car' şirketi adı altında bir araya gelen korsan taksiciler, İstanbul'un değişik mahallelerinde duraklar oluşturmuş. Korsanlar işlerinin yürümesi için bastırdıkları kartvizit ve ücret ta-rifelerini bulundukları bölgelerdeki apartmanlara dağıtıyorlar. Korsan taksi sahipleri yakalanmaktan kurtulmak için sürekli müşterilerine şifre niteliğinde bir numara veriyorlar. Müşteri telefonla arayıp numarasını söylediğinde korsan taksici arayan müşteriyi ve adresini rahatlıkla çıkartıyor.

ORTAK HAVUZ OLUŞTURMUŞLAR

Korsan olarak herhangi bir durağa bağlı çalışan taksiler, sırayla müşteri alıyorlar. Müşteriden dönen bir araç sıranın sonuna geçerek, sıranın kendisine gelmesini bekliyor. Korsan taksiler arasında akıl almaz bir dayanışma var. Bunun için çalıştıkları durakta bir havuz oluşturmuşlar. Her korsan taksici günlük kazandığı paradan bir miktarını bu havuza bırakıyor. Birkaç ay içinde havuzda hatırı sayılır ara birikiyor. Trafikte yakalanıp ceza yiyen ve aracı bağlanan korsan taksiciye bu havuzdan yardım yapılıyor. Aracı bağlanan taksi sahibi cebinden tek kuruş vermiyor.

Korsan taksiciyi cebinden tanırız

Korsan taksilerin resmi taksiler gibi duraklarıyla haberleşmeleri için telsiz imkanı bulunmuyor. Ancak korsanlar da teknolojinin imkanlarından yararlanmanın yolunu bulmuş. Cep telefonlarındaki 'Bas-konuş' özelliğini telsiz gibi kullanıyorlar. Duraktan çıkıp müşteriyi bıraktıktan sonra tekrar durağa boş dönmemek için müşteriyi bıraktığı yerde telefonunun bas-konuş özelliğiyle bağlı olduğu durağa 'müşteriyi bıraktım' diyerek tekrar sıraya giriyorlar. Bu sayede hem yakıttan tasarruf ediyorlar hem de İstanbul'un geneline taksi hizmeti veriyorlar. Ticari taksi sahipleri, korsan taksilerin bu denli örgütlü bir şekilde çalışmasını denetimsizliğe bağlıyorlar. Yakalanan korsan taksinin şoförünün sadece ceza ile kurtulduğunu, soruşturmaya alınmadığını, soruşturmaya alınmaları halinde durak sahiplerine kadar ulaşılıp korsan taksilerin ortadan kaldırılabileceğini savunuyorlar. Resmi taksilerde çoğunlukla 24 saat usulü çift şoför çalışıyor. Her şoför her akşam taksi sahibine 100 TL bırakmak zorunda. 100 TL'nin üzerinde kazanılan para şoförün oluyor. Ancak resmi taksi şoförleri çoğu kez mal sahibinin parasını bile çıkartamadıkları için mal sahibine borçlu kalıyorlar.

İkinci meslekleri taksicilik

Korsanların yoğunlukta olduğu ilçeler arasında Bakırköy, Bahçelievler, Güngören, Sefaköy, Küçükçekmece ve Şişli'nin geldiğini belirten Sİlahyürekli, korsan taksicilerin ikinci meslek oarak bu işi yaptıklarını belirtiyor.

yenişafak



Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,534 µs