sürpriz isim | " /> sürpriz isim | "/>

En Sıcak Konular

Meclis Başkanlığı için sürpriz isim

24 Temmuz 2009 08:23 tsi
Meclis Başkanlığı için sürpriz isim 

TBMM Başkanlığı yarışı iyice kızıştı. Meclis Başkanlığı için sürpriz bir isim ortaya çıktı. Adem Yavuz Arslan yazdı…

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Velev ki savcılar görevden alındı!

Deniz Baykal 'hakim savcı seçilmez' diyerek savcıların kellesini isteyen HSYK'ya zımmen destek vermiş olsa da ortada su götürmez bir gerçek var. 'Statükonun şanlı direnişi' sürüyor. Müesses nizam; "Daha dün generallere suikast hazırlığında olan subaylar tutuklansa da Ergenekon'a dokundurtmam. Faili meçhulleri deşerek geçmişin kirli ilişkilerini ortaya döktürtmem. PKK'nın belini kıran, öldürücü darbeyi indiren KCK operasyonunu yapan ekibi dağıtırım. 'Plana' uygun hareket edebileceğim hakim ve savcıları kritik görevlere atarım" diyor. Ve bunda da ölümüne diretiyor.

Kriz günlerdir sürüyor. Ama kelle isteyen HSYK üyeleri ortaya makul tek bir gerekçe koyabilmiş değil. Gerçi imdada Çiçek Albay yetişti ve Zekeriya Öz hakkında suç duyurusunda bulundu. Son dakika golü şüphesi uyandıran bu girişim ne kadar ciddiye alınır belli değil ama birileri Ergenekon sürecini bitirme hatta tersine çevirme konusunda çok kararlı.

Bir an için düşünelim. Velev ki savcılar görevden alındı, mahkeme heyeti değiştirildi. Yeni gelen hakimler ve savcılar dosyaya hakim oluncaya kadar iki yıl geçer. O da en iyi ihtimalle. Gerçi hakim olmak isterler mi o da ayrı konu. Çünkü mevcutların yerlerine atanmak istenenlerle ilgili de şüpheler var. Çok değil birkaç ay içinde tüm sanıklar birer ikişer tahliye olur. Dosya da takipsizlikle sonuçlanır. Bir dönemin Ergenekon sanıkları da irtibatlarıyla birlikte cadı avına başlar. Faili meçhullerin soruşturulması yarım kalır. Halkın adalete güveni ne olacak? PKK'nın soruşturulmasından rahatsız olanlar yarın bir gün o örgütün şehit ettiği gencecik insanların hesabını nasıl verecek?

Demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları mücadelesinin zor olduğu biliniyordu. Fakat bu sürecin bizzat hukukçular tarafından kesilmek istenmesini kimse beklemiyordu. Neyse ki hukukun üstünlüğünü ve demokrasiyi savunanlar dünkü kadar zayıf ve çaresiz değil.

Davutoğlu'nun yoğurt yiyişi

Ahmet Davutoğlu güçlü gelenekleri olan, hatta teamüllerin adeta kural haline geldiği Dışişleri'nde yeni bir tarz ortaya koyuyor. Dış politikaya bakışı ve yapacakları ayrı bir konu. Fakat üslubu kesinlikle konuşulmaya aday.

Akademik camiadan gelmiş olmanın avantajını iyi kullanıyor. Genç diplomatlarla öğrenci-hoca ilişkisini kurmuş. Hatta bakanlıkta çat kapı daireleri dolaşıp personeli dinliyor. Gecenin yarısı nöbetçi birimlere ziyarete gidiyor. En tecrübesizinden başlayarak tüm personelini dinliyor, yemeğini onlarla yiyor.

 Tabi bu durum başta yadırganmış. Ama bakana filtresiz konuşabilen personelin de hoşuna gittiği kesin. Bakan gelenekleri yıkma niyetinde değil ama personelin hareket alanını genişletmeyi hedefliyor. Geçtiğimiz günlerde anlatmıştı. Akademik yönü de olan bir diplomat bir makale kaleme almış. Onay için masasında bekliyor. Bakan 'Bu seviyeye gelmiş adam ne yazacağını bilir. Bundan sonra onaya getirmeyin' diyerek uygulamayı sonlandırmış.

Geçtiğimiz günlerde emekli diplomatları dinlemiş, 'tavsiyelerini' not almış. Bundan sonra da yapacağını söylüyor. Yoğurt yiyişindeki farklılıklarından birini de dün gösterdi. İlk kez iş dünyasından ve akademik camiadan isimleri büyükelçi atadı. Ayrıca yeni jenerasyonun önünün açıldığı görülüyor. Fakat bir şey daha oldu. Bakan kararnamedeki tüm büyükelçilerin eşlerini de arayarak 'destekleri için teşekkür etti.' Görünen o ki Davutoğlu dönemi ilginç olacak.

Meclis Başkanlığı'nın sürprizi-favorisi

Son kulvara girerken Meclis Başkanlığı yarışı kızıştı. Köksal Toptan'ın görev süresi 5 Ağustos'ta doluyor. Talipli çok, kulisler hareketli. Herkesin gözü ise Erdoğan'da. MKYK'da nabız yoklayan Erdoğan bugün de parti grubunda vekillerin tercihini görecek. Ne kimseyi işaret etti ne de kapıyı kapattı.

Peki ipi kim göğüsleyecek? Kulislerde ilginç senaryolar var. Son güne kadar her şeyin olabileceği rezervini bir kenara bırakırsak yarışın sürprizi Cemil Çiçek, favorisi Mehmet Ali Şahin denebilir.

AK Parti'de Salih Kapusuz adaylığını çoktan ilan etti. Yoğun bir kulis yapıyor. Yabana atılmamalı. Hüseyin Çelik 'adayım' demedi, üslup itibarıyla da 'demez' ama ciddiye almak lazım.

Burhan Kuzu da taliplilerden. Son günlerde ise Cemil Çiçek ismi 'sürpriz' aday olarak dolaşımda. Fakat bakanlık koltuğundan indikten sonra pek ortada gözükmeyen Mehmet Ali Şahin atağa kalktı. Yoğun bir çalışmaya giren Şahin'in parti yönetiminde işaret aldığı da konuşuluyor. Ankara kulislerini iyi takip edenler 'Sürpriz Çiçek, favori Şahin' diyor.



Bu haber 792 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,741 µs