HSYK üyesi olunuyor? | " /> HSYK üyesi olunuyor? | "/>

En Sıcak Konular

Nasıl HSYK üyesi olunuyor?

23 Temmuz 2009 20:26 tsi
Nasıl HSYK üyesi olunuyor? Türkiye yaklaşık 2 haftadır HSYK'da tıkanan kararnameyi ve bu arada HSYK üyelerini konuşuyor. Peki Adalet Bakanı ve bakanlık müsteşarı dışındaki HSYK üyelerinin nasıl seçildiğini biliyor musunuz? İşte cevabı...

7 asil ve 5 yedek üyesi bulunan HSYK üyelerinden Adalet Bakanı'yla, Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın dışındaki isimleri Cumhurbaşkanı atıyor. Ancak cumhurbaşkanının atama serbestisi bulunmuyor. Yani cumhurbaşkanı Yargıtay ve Danıştay'ın belirlediği üç isimden birini atayabiliyor.

Gözler 10 gündür HSYK ve üyelerinde.. Yaz kararnnamesinde yaşanan kriz bir anda HSYK'yı en çok konuşulan kurul haline getirdi.

7 asil ve 5 yedek üyesi bulunan HSYK'nın Adalet Bakanı ve Müsteşarı dışındaki isimleri Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Peki 5 asil ve 5 yedek üyenin atamaları nasıl yapılıyor?

Asil üyelerden 5 üyenin 3'ü Yargıtay 2'si ise Danıştay kontenjanından geliyor. Yani kritik kararları Yargıtay ve Danıştay kökenli hukukçular veriyor.

Yargıtay, HSYK üyeliği için Köşk'e 3 isim bildiriyor; ancak bu isimler Yargıtay'da seçimle belirleniyor. Yargıtay Genel Kurulu'nda yapılan seçimlerde her aday için ayrı ayrı oylama yapılıyor. Yani tek seçimle ilk 3'e giren değil; ayrı ayrı yapılan seçimle belirlenen isimler Köşk'e sunuluyor.

Cumhurbaşkanı da sıralamaya bakmaksızın bu üç isimden birini 4 yıllığına HSYK üyesi olarak atıyor. Benzer süreç Danıştay'da da işliyor; Danıştay üyeleri arasından yapılan seçimle 3 isim Köşk'e sunuluyor.

3 Yargıtay 2 Danıştay'dan gelen üyelere Adalet Bakanı ve Müsteşarının da katılımıyla 7 kişilik HSYK oluşuyor. Üyeler arasında ise Adalet Bakanı Müsteşarı kritik bir konumda. HSYK, Müsteşar olmadan toplanamadığı gibi Müsteşarın imzası olmadan da karar alamıyor.

Müsteşar dışındaki diğer üyeler toplantıya katılmadığı durumlarda yedek üyelerden biri yerine vekalet edebilirken aynı durum Müsteşar için geçerli olmuyor.

HSYK'nın şuan ki üyelerinden 3'ü Gül; 2'si ise Sezer tarafından atandı. 

samanyoluhaber



Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,243 µs