En Sıcak Konular

Koç: Katsayı düzenlemesi fırsat olsun

23 Temmuz 2009 18:47 tsi
Mesleki eğitime sonsuz destek veren Koç Holding, mesleki eğitim meselesinin, katsayı tartışmalarının gölgesinde kaldığını belirterek 'düzenleme fırsat olsun' dedi...

Koç Holding'den yapılan yazılı açıklamada, mesleki eğitim konusunun uzun yıllardır politik tartışmalara konu edilmesinin, Türkiye için talihsizlik olduğu vurgulanarak, mesleki eğitimin, desteklenmesi ve çağın gereklerine uygun şekilde sürekli yenilenerek geliştirilmesi gereken bir alan olduğu bildirildi.

Bu konuda yapılacak tüm girişimlerin ortak bir amaç çerçevesinde yapılması gerektiğine işaret edilen açıklamada, ''Bu ortak amaç da mesleki ve teknik eğitimin niteliğini artırarak, ülkemizi uluslararası alanda en rekabetçi, en dinamik, bilgiye dayanan sürdürülebilir ekonomik büyümeye sahip bir güç haline getirmek olmalıdır'' denildi.

Bu amaca hizmette birlikte çalışması gereken paydaşlar, Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM, YÖK, İşKur, Mesleki Yeterlilikler Kurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TÜSİAD ile konuya Koç Topluluğu gibi projelerle desteği olanlar olarak sıralandı.

Koç Holding'in ''Meslek Lisesi Memleket Meselesi'' Projesini 2006 yılından itibaren mesleki eğitim-sanayi işbirliği ve çalışma modeli olarak geliştirdiği hatırlatılan açıklamada, ''Şu anda Koç Topluluğu şirketleri bünyesinde geliştirip uyguladığımız modeli tüm iş dünyası ile TÜSİAD ve TOBB şemsiyesi altında paylaşmaya hazırız'' ifadesine yer verildi.

Açıklamada, katsayı konusunun, mesleki teknik eğitimin içinde dikkate alınması gereken konulardan ''sadece biri'' olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

''Konu, insanımızın meslek sahibi olmasından öteye sadece üniversiteye giriş bağlamında değerlendirilirse, mesleki eğitimin orta eğitimdeki rolü de tartışmaya açılır.

İstihdamda belli yetkinlik ve mesleki sertifikasyonun aranıyor olması, 'ne iş olursa yaparım' mantığından uzaklaşılması, kayıt dışılığın önlenmesi ve mesleki eğitim mezunlarının mesleki birikimleri ile istihdam yaratacak işletmeler kurmasının önünün açılması da, meslek liselerinin talep görmesinde önemli konulardır.''

''MESLEKİ EĞİTİM, KATSAYI TARTIŞMALARININ GÖLGESİNDE KALDI''

Türkiye'de çok yüksek olan işsizliğin bir sebebinin ekonominin yeterli düzeyde istihdam yaratamaması, bir diğer sebebinin ise eğitim sistemiyle işgücü piyasası arasındaki ilişkinin yeterince kurulamaması olduğu belirtilen açıklamada, şu görüşler yer aldı:

''Bugüne kadar mesleki eğitim, nitelik ve yapısal sorunlarının tartışılıp yapısal çözümler getirilmesi yerine, maalesef katsayı tartışmalarının gölgesi altında kalmıştır. Mesleki eğitim meselesi, katsayı konusundan çok daha derin ve bütünsel çalışmaları fazlasıyla hak eden bir meseledir.

Katsayı değişikliğine 'mesleki eğitimin önü açılmıştır' şeklinde bakmak, meslek liselerinin mevcut yapısal sorunlarını çözmekten bizleri uzaklaştırmamalıdır. Tüm paydaşları, katsayı tartışmasının sona ermesini bir fırsat olarak görerek, meslek edinme, ihtisaslaşma ve bu sayede istihdam sağlamasına yönelik stratejiler geliştirmeye davet ediyoruz.''

aa



Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,930 µs