En Sıcak Konular

İsrailli aydınlardan Gazze için kampanya

23 Temmuz 2009 15:26 tsi
İsrailli aydınlardan Gazze için kampanya İsrail'in önde gelen fikir adamları ve sanatçıları, Gazze'de işlenen savaş suçlarının araştırılması için kampanya başlattı.

İsrail'in dünyaca tanınan yazar, akademisyen ve sanatçılarının da aralarında bulunduğu bir grup aydın, Gazze saldırılarında İsrail ordusu tarafından gerçekleştirilen 'savaş suçlarının' araştırılması için kampanya başlattı.

"Breking the Silence" (Sessizliği Kırmak) örgütü tarafından yayınlanan ve İsrailli askerlerin Gazze'de yapılanları itiraf ettikleri 112 sayfalık kitapçığın basında yer almasının ardından başlatılan kampanyaya yüzlerce isim destek verdi.

Gazze'de işlenen suçların bağımsız bir soruşturma ile ortaya çıkarılmasını isteyen İsrailli aydınlar arasında yazar Amos Oz ve David Grossman ile sol parti Meretz üyesi avukat Yossi Sarid, akademisyenler, sanatçılar, müzisyenler ve sivil toplum örgütü liderleri bulunuyor.

İsrailli aydınların imza attığı bildiride şu ifadeler yer aldı:

"İsrail vatandaşları olan bizler, bizim adımıza, bizim paramızla ve bizim sevdiklerimizin hayatını tehlikeye atarak yürütülen savaşta yaşanan gerçekleri bilmeyi talep ediyoruz. İsrail'in askeri gücü, sadece İsrailliler'in hayatını değil, İsrail'in yaşam tarzını ve toplumun tüm katmanlarında paylaşılan değerleri de korumak anlamına gelir."

İtirafları yayımlanan askerlerin sözlerinin de hatırlatıldığı bildiride, İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamaların "gerçekle alakası olmadığı" ifadesine yer verildi.

Geçen hafta ortaya çıkan İsrailli askerlerin itiraflarında, sivillerin hedef alındığı, Filistinliler'in canlı kalkan olarak kullanıldığı, beyaz fosfor bombalarının saldırının bir parçası olduğu gerçekleri bir kez daha doğrulanmıştı.

İsrail ise, neredeyse tüm insan hakları örgütleri tarafından belgelenen, Filistinli ve İsrailli görgü tanıklarının ifadeleriyle doğrulanan "savaş suçlarını" reddetmeye, BM'in başlattığı soruşturmaya da engel olmaya devam ediyor.

Dünya Bülteni



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,541 µs