En Sıcak Konular

Türkiye dünyanın en büyük 20'inci ithalatçısı

23 Temmuz 2009 14:15 tsi
Dünya Ticaret Örgütü’nün “Dünya Ticaret Raporu 2009 – Ticaret Politikası Taahhütleri ve Olasılıklar” başlıklı raporu yayımlandı. Rapora göre Türkiye emtia ticaretinde dünyanın 20’nci büyük ithalatçısı olurken, “AB içi t

Türkiye genel emtia ticaretinde dünyanın 20’nci büyük ithalatçısı oldu, Türkiye’nin ithalatı 2008’de bir önceki yıla göre yüzde 19 arttı. “27 AB ülkesi içi ticaret hariç” yapılan dünya ihracatçı ülkeler sıralamasında ise Türkiye 22’nci oldu.

Dünya Ticaret Örgütü’nün “Dünya Ticaret Raporu 2009 – Ticaret Politikası Taahhütleri ve Olasılıklar” başlıklı raporu yayımlandı. 196 sayfalık raporda dünyanın emtia ticaretinde önde gelen ihracatçı ve ithalatçı ülkeleri 2008 rakamlarına göre sıralandı. Genel emtia ticaretinde Türkiye ihracatçılar sıralamasında ilk 30’un dışında kalırken, ithalatçılar sıralamasında 20’nci oldu. Türkiye 202 milyar dolarlık ithalatı ile dünya ithalatının yüzde 1.2’lik bölümünü aldı, ithalatı 2007’ye göre de yüzde 19 arttı.

Önde gelen ihracatçılar listesinin birinci sırasına 1 trilyon 465 milyar dolarlık ihracatıyla Almanya yerleşti. 2008’de Almanya dünyadaki ihracatın yüzde 9.1’ini yaptı. İkinci Çin 1 trilyon 428 milyar dolar, üçüncü ABD ise 1 trilyon 301 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

En büyük ithalatçı ise ABD oldu. ABD’ye dünya ithalatından 2 trilyon 166 milyar dolarlık pay aldı, aldığı payın oranı ise yüzde 13.2 olarak hesaplandı. ABD’yi Almanya, Çin, Japonya ve Fransa izledi.

“AB HARİÇ” İHRACATTA DÜNYA 22'NCİSİ
“27 AB ülkesi içi ticaret” hesaba katılmadan yapılan dünya emtia ihracatı sıralamasına göre ise, Türkiye 22’nci oldu. Türkiye 132 milyar dolarlık ihracat yaptı, bu kategorideki ihracatın yüzde 1.1’ini gerçekleştirdi ve 2007’ye göre ise yüzde 23 artış kaydetti. Rakamlar küresel krizin başlamadığı dönemi temsil ediyor.

“AB içi ticaret hariç”, ithalatçı ülkeler sıralamasında ise Türkiye genel listeye göre dokuz sıra yukarıda yeraldı, dünya 13’üncüsü oldu.

HİZMET İHRACAT VE İTHALATI
Türkiye 2008’de “Ticari Hizmetlerde Dünya Ticaretinin Önde Gelen İhracatçı ve İthalatçıları” tablosunun sadece “İhracat” bölümünde yer alarak dünyanın en büyük 27’nci hizmet ihracatçısı oldu. 34 milyar dolarlık hizmet ihracatı yapan Türkiye bu alanda dünyada yüzde 0.9 pay aldı, hizmet ihracatı ise 2007’ye göre yüzde 22 artmış oldu.

ANTİ DAMPİNG VERGİLERİ
Raporda, 1980-2005 tarihleri arasında çeşitli ülkelerin uyguladıkları ortalama anti damping vergilerine ilişkin bir de tablo yer aldı. 25 yıllık dönemde gelişmiş ülkelerden Kanada yüzde 12.1, Avrupa Birliği ülkeleri yüzde 17.6, ABD yüzde 41.4 anti damping vergisi uyguladı. Gelişmekte olan ülkelerde ise 25 yılda uygulanan ortalama anti damping vergileri ise şöyle gerçekleşti: Çin yüzde 21.4, Meksika yüzde 89.5, Endonezya yüzde 21.5, Güney Kore yüzde 27.4, Peru yüzde 30.9, Güney Afrika yüzde 29.1, Türkiye yüzde 29.1.



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,927 µs