En Sıcak Konular

Müslüman - Katolik koalisyonu!

23 Temmuz 2009 13:52 tsi
Müslüman - Katolik koalisyonu! Kahire'nin gülü sadece Ortadoğu'da açmadı!

iyibilgi Ankara

Geçtiğimiz ay başında, yani 4 Haziran’da bütün dünyanın, özellikle de Müslüman dünyanın gözü Kahire’deydi. Hemen anımsanacağı gibi Barack Obama veya bu coğrafyada tekrarlanması pek sevilen ismiyle Barack Hüseyin Obama, Kahire’de bir konuşma yaptı.

İslam dünyasına seslendi. Tabii ardı ardına bir kaç gün, bölgedeki tüm ülkeler hatta Batı ülkeleri de Obama’nın İslam coğrafyasına verdiği mesajları tercüme etmeye çalıştı.

Ama pek fark edilmeyen, daha doğrusu “oraya bakılması pek düşünülmeyen” bir yerde de Başkan’ın konuşması dinleniyordu ve kimilerine göre en somut ve derin etki de aslında orada oldu.

ABD Katolikleri’nin eskiden beri iki temel politik görüşü var. Bunlardan biri ülke içinden: sağlık sorunlarının halledilmesi. İkincisi ise İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözüm!

Amerikan Katolikleri, ülkede ana ve hakim mezhep olan Protestanlar’dan biraz daha farklı olarak Vatikan’a gönülden bağlılar. Yani arada bir tartışma bulunmuyor.

Obama’nın Kahire konuşması elbette Vatikan tarafından da yorumlandı. Şöyle ki: “Hem Papa hem Başkan medeniyetler dialoğunun medeniyetler çatışması denen hayaleti alt etmesi konusunda hemfikirler. Katolik Amerikalılar, Başkan’ın ekonomik, bilimsel ve eğitime dair hedeflere ulaşmada dinin vazgeçilmez rolünün altını çizmesinden memnuniyet duyabilirler!”

Böylece Başkan Obama’nın Kahire konuşması ile birlikte, ABD’deki Katolikler Müslümanlarla ittifak yapmaya davet edilmiş oldular!

Bu açık bir şekilde Amerikan iç politik dinamiklerini ilgilendiren bir konu. Ancak, Ortadoğu’ya yönelik etkisi olmalı. Çünkü, ABD’de sistem böyle işliyor ve Obama’nın İsrail-Filistin sorununa getirdiği iki devletli çözüm, ABD’de şimdi Katolik ve Müslümanlar tarafından “birlikte” destekleniyor!

Tabii bunan bir eksi-enerjisinin bulunduğunu da söylemek gerekli. Hatta şart. Başkan Bush döneminin Avanjelik-Katolik koalisyonuyla (gariptir hiç Protestanlar’ın sesi çıkmıyor gibi?!) bir karşılaşma yaşanacaktır.

Ama bu seferde Barack Hüseyin Obama’nın ittifakın yanında olacağı beklenmeli!

www.iyibilgi.com



Bu haber 903 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,058 µs