talebi sıkıntı yaratacak' | " /> talebi sıkıntı yaratacak' | "/>

En Sıcak Konular

'Türkiye'nin talebi sıkıntı yaratacak'

23 Temmuz 2009 13:24 tsi
'Türkiye'nin talebi sıkıntı yaratacak' The Guardian gazetesi’nin Nabucco ile ilgili bir yorumunda “Türkiye’nin, taşınan gazın yüzde 15’ini indirimli fiyatlarla alma taleplerinin, anlaşmada yer verilmemiş ise de, gelecekte büyük bir açmaz oluşturması bekleniyor özellikle

Türkiye’nin, Nabucco boruhattı ile taşınacağı gazın yüzde 15’ini indirimli fiyatla alma talebinin gelecekte ciddi bir sorun yaratacağı öne sürüldü. The Guardian gazetesi’nce yayımlanan bir yorumunda “Türkiye’nin taşınan gazın yüzde 15’ini indirimli fiyatlarla alma taleplerinin, anlaşmada yer verilmemiş ise de gelecekte büyük bir açmaz oluşturması bekleniyor. Özellikle AB, Türkiye’nin üyelik olanağını tıkanmayı sürdürürse” görüşü dile getirdi. Yorumda “Türkiye’nin artan stratejik öneminin Fransa ve Kıbrıs (Rum Kesimi) gibi ülkelerin tutumunu değiştirmeye yeterli olmayacağı” da savunuldu.

İngiliz The Guardian gazetesinre İan Bancroft imzası ile yayımlanan yorumda AB’nin Nabucco boruhattı projesinin, hükümetlerarası anlaşmasının imzalanmasıyla önemli bir ivme kazandırıldığını belirterek, Nabucco ve rakibi Rus projesi Güney Akım boruhattının sadece Avrupa’nın uzun vadeli enerji güvenliği açısından değil, aynı zamanda Balkanlardaki strateji denge ve AB’nin genişleme gündeminin karşılaştığı baskılar açısından da önemli sonuçları doğuracağı öne belirtildi.

Nabucco projesinin, Türkiye ile AB ve Türkiye ile Azerbaycan arasındaki sorunlardan olumsuz etkilendiği öne sürülen yorumda “Türkiye’nin taşınan gazın yüzde 15’ini indirimli fiyatlarla alma taleplerinin, anlaşmaya yer verilmemiş ise de, gelecekte büyük bir açmaz oluşturması bekleniyor, özellikle AB, Türkiye’nin üyelik olanağını tıkanmayı sürdürürse” denildi.

İan Bancroft, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nabucco’nun Türkiye’nin Avrupa enerji güvenliği açısından çok önemli bir konuma getireceğine vurgu yaparken Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun “Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerde yeni bir dönem”den söz ettiğine dikkat çekerek şöyle devam etti: “AB’nin enerji başlığını açmasına yönelik artan çağrılara karşın, Türkiye’nin artan stratejik öneminin, Fransa ve Kıbrıs (Rum Kesimi) gibi ülkelerin tutumlarını, Türkiye’nin AB’ye yakında katılması olasılığını kabul etme yönünde değiştirmeye yeterli olması çok kuşkulu.”

The Guardian’da yayınlanan yorumda Rusya’nın Güney Akım projesinin gerçekleşmesinde Nabucco’ya göre finansman ve gaz arzı konularında daha az engellerle karşı karşıya bulunduğu da savunuldu.

“NABUCCO, TÜRKİYE’NİN ÜYELİK HEDEFİ NEDENİYLE PAZARLIK ARACI OLACAK”
Avrupa çevrelerinde Nabucco’nun gerçekleşmesi genel olarak beklense de karşılaştığı engellerin nedeniyle projenin hedeflerinin hedeflerinin yerine getirilmesi için mücadele verilmesi gerekeceği belirtilen yorumda, “Türkiye, Avrupa’nın enerji güvenliği için stratejik önemi olan bir konuma getirileceği için AB üyelik hedefleri nedeniyle Nabucco, bir pazarlık aracı dönüşecek. Böylece de AB’nin genişleme gündemi daha da karmaşıklaştırılacak” görüşü öne sürüldü.

Yorumun son bölümünde de “Sırbıstan’ı kilit bir enerji merkezi durumuna getirecek olan Güney Akım, başarıyla gerçekleşmesinde daha az engeller karşılaşırken, enerjinin, Balkanlardaki göreli güç dengesi ve nüfuz açısından önemli etkileri olacak.”



Bu haber 721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,489 µs