En Sıcak Konular

Büyükelçi: İsrail-ABD ilişkilerinde kriz yok

23 Temmuz 2009 12:26 tsi
İsrail'in Washington Büyükelçisi Michael Oren, Batı Şeria'daki yerleşim inşaatları yüzünden İsrail-ABD ilişkilerinde pürüz bulunmadığını söyledi.

Büyükelçi Oren, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, "İsrail-ABD ilişkilerinde kriz yok. Burada konuştuğumuz, çok çok özel konulardaki belli bazı uzlaşmazlıklar" dedi.

İki ülke arasında anlaşmazlıkları çözme konusunda karşılıklı iyi niyet bulunduğunu belirten Oren, "Herkesi hayal kırıklığına uğrattığım için üzgünüm, ama kriz yok" ifadesini kullandı ve "İsrail ile ABD arasında çok derin bir ittifak bulunduğunun" altını çizdi.

Oren, geçen hafta ABD Dışişleri Bakanlığına çağrılarak, kendisinden İsrail'in Doğu Kudüs'te Şeyh Cerrah mahallesindeki "Çoban Oteli" arazisi üzerinde yapmayı planladığı konut inşaatıyla ilgili açıklama istenmiş ve ona Amerikan yönetiminin bu inşaata karşı olduğu bildirilmişti.

Oren de buna karşılık, Doğu Kudüs'te İsrail tarafından hayata geçirilecek bir projenin, ülkenin diğer taraflarındaki inşaatlardan farkı olmadığını ifade etmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da İsrail'in Kudüs üzerindeki egemenliğinin tartışma konusu yapılamayacağını vurgulamış, İsrail vatandaşlarının kentin herhangi bir yerinde mülk almalarının önünde engel bulunmadığını belirtmişti.


POTANSİYEL GERİLİM UNSURU


Merkezi Tel Aviv'de bulunan Ulusal Güvenlik Etütleri Enstitüsü ise yıllık değerlendirme raporunda, İsrail-Filistin sorununun, ABD ile İsrail arasında potansiyel bir gerilim unsuru olduğunu vurguladı.

Enstitünün raporunda Netanyahu'nun, ülkenin dış politikasını ortaya koyarken yaptığı, bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik koşullu açıklamaların, Arap dünyasıyla uzlaşmazlıklarını pratik önlemlerle çözme arzusunu kanıtlamadıkça, Washington ile çatışmayı önlemek için yeterli olmayabileceğine işaret edildi.

Raporun özet bölümünde, "İsrail, Filistinliler ve Suriye ile görüşmeler için strateji belirlemeli; ayrıca İran'ın nükleer amaçlarıyla ilgili nasıl bir yol izleyeceği konusunda ABD ile 'yapıcı bir fikir alışverişinde' bulunmalıydı" denildi.

Raporda, Amerikan güçlerinin Irak'tan çekilmesi veya ılımlı Arap rejimleriyle ortaya çıkacak zorluklar gibi muhtemel bölgesel gelişmelerin, İsrail'i yeni tehditler ve istikrarsızlık kaynaklarıyla boğuşmak durumunda bırakabileceği belirtildi.

aa



Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,427 µs