-Video | " /> -Video | "/>

En Sıcak Konular

Çevik Bir'e ne soruldu? -Video

23 Temmuz 2009 11:20 tsi
Çevik Bir'e ne soruldu? -Video 28 Şubat döneminin en kudretli paşalarından olan Çevik Bir'in, Ergenekon soruşturması kapsamında verdiği ifadenin ayrıntıları yayınlandı...

Emekli Orgeneral Çevik Bir'in Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'e verdiği ifade tutanağı olay yaratacak. Bir'e yöneltilen en çarpıcı suçlama Başbakan Erdoğan'a füzeli suikast teşebbüsü..

Geçtiğimiz ay Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'e 5.5 saat ifade vermişti. İşte o metni Kanal D Haber ele geçirdi. 68 sayfalık ifadede 'Zeytindalı' kod adlı gizli tanığın ifadeleri yenilir yutulur gibi değil.

İşte Kanal D muhabiri Ekrem Açıkel'in haberi:

AYLIK KAZANCI

İlk sayfalarda Çevik Bir'in kişisel bilgileri yer aldı. 70 Yaşındaki emekli general aylık kazanıcının 5 bin lira olduğunu söyledi. Çalık Grubu'na danışmanlık yaptığını belirtti.

Ve Ergenekon... Emekli general, "ergenekon üyesi değilim" dedi. Ardından, 28 Şubat'a ilişkin sorular geldi. Andıç da soruldu, Batı Çalışma Grubu da, Hatta, Abdullah Öcalan'la, henüz Suriye'deyken yaptığı ileri sürülen telefon konuşması da...

'BEN DE O GRUPTA GÖREVLİYDİM'

Çevik Bir, sadece Batı Çalışma Grubu'yla ilgili soruyu, "Evet vardı. Ben de o grupta görevliydim" diye yanıtladı. Diğer iddiaları ise reddetti. Asıl çarpıcı sorular ise, sonra geldi. Savcı, emekli paşaya, başbakana yönelik bir suikast planının ayrıntılarını sordu.

O soruları da, "Zeytindalı" kod adlı bir gizli tanığın ifadelerine dayandırdı. Zeytindalına göre, başbakanı öldürmesi için, Çevik Bir kendisine bir füze vermişti.

"Başbakan Erdoğan'a suikast için emekli MİT'çi Nuri Gündeş ve Çevik Bir beni görevlendirdi. Ve suikast silahı olarak bana füze verdiler."


ANKARA'DA YÜKSEK BİR BİNADA BULUŞMUŞLAR

Kendi ifadelerine göre Zeytin dalı, Nuri Gündeş'le iki kez buluşmuştu. İkinci buluşmada yanlarına Yüzbaşı Mehmet denilen bir kişi gelmişti. Zeytin Dalı ve Yüzbaşı Mehmet daha sonra Ankara'ya gitmişlerdi. Ankara'da bir gece kalmışlar, sonra yüksek bir binada Çevik Bir'le buluşmuşlardı.

FÜZE KULLANIP KULLANMADIĞIMI SORDU

"Makam odası odası gibi bir yere girdik. Bu odada Çevik Bir paşanın makamda oturduğunu gördük. Bizi gördüğünde kalktı ve 'hoş geldiniz' dedi. Konuşmalarından yüzbaşı Mehmet ile Çevik Bir Paşa'nın daha önceden tanıştıkları belliydi. Kısa bir selamlaşmadan sonra Çevik Bir Paşa bana dönerek, silah kullanıp kullanmadığını sordu. Ben de ufak silahları kullanabildiğimi söyledim. Ardından bana füze kullanıp kullanmadığını sordu."

BİR'İN ODASINDA GİTAR ÇANTASINDA FÜZE

Gizli tanık Zeytin Dalı, Çeçenistan'da Ruslara karşı savaşmıştı. O savaşta da sık sık füze kullanmıştı. Yine ifadelerine göre, Çevik Bir'in bürosunda gitar çantasına benzeyen bir çanta bulunuyordu. Çevik Bir o çantayı açtı. İçinde bir füze vardı. Çantayı Yüzbaşı Mehmet aldı.

Zeytin Dalı kod adlı gizli tanık, daha sonra Mehmet Yüzbaşı ile Çanakkale'ye gitti. Eylemin ayrıntılarını da orada öğrendi.

'YOBAZLARA DERSLERİNİN VERİLECEĞİNİ SÖYLEDİ'

"Ben bu füzeyi yurt dışında mı kullanacağımızı sorduğumda, eylemin yurt içinde, Ankara Esenboğa'da uçağın indiği esnada yapılacağını ve ülkeyi satan bu yobazlara derslerinin verileceğini söyledi. Bana hazırlanmamı ve vaktinin gelip, hazırlıkların tamanlandığında beni alacaklarını söyledi. O an eylemin Başbakan Tayyip Erdoğan'a karşı yapılacağını anladım."


FÜZE GEMLİK'TE ELE GEÇİRİLDİ

Anlayınca da eylemden vazgeçti. Füzeyi Gemlik'e götürdü, gizledi. Zaten füze, daha sonra Gemlik'te ele geçirildi. Tam da, Zeytin Dalı'nın söylediği adreste.

İDDİALARI REDDETTİ

Savcı, uzun uzun bu ifadeleri okudu. Çevik Bir de dikkatle dinledi. Ama sonra hepsini reddetti. Ankara'da çalışma ofisi olmadığını; Yüzbaşı Mehmet'i tanımadığını; dahası, kimseye füze vermediğini belirtti.

FÜZENİN FOTOĞRAFINI GÖSTERDİ

Çevik Bir'in ifade maratonu, tam 5,5 saat sürdü. O maratonun sonunda da, savcı emekli paşaya bir fotoğraf gösterdi. O füzenin fotoğrafını... Paşa, "Ben bunu daha önce hiç görmedim. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

aktif haber



Bu haber 916 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,030 µs