En Sıcak Konular

12 kayıp yılın hesabı kime ait?

23 Temmuz 2009 10:43 tsi
12 kayıp yılın hesabı kime ait? Diyarbakır’da görülen JİTEM davası, Güneydoğu’da işlenen faili meçhul cinayetleri tekrar gündeme getirirken, bölgede görev yapan Astsubay Hüseyin Oğuz, Meclis Susurluk Araştırma Komisyonu’na verdiği ifadelerde faili meçhul cinayetlerin n

Diyarbakır’da görülen JİTEM davası, Güneydoğu’da işlenen faili meçhul cinayetleri tekrar gündeme getirdi. TBMM Susurluk Araştırma Komisyonuna Yüksekova çetesini ilk kez anlatan ve Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ı deşifre eden Hüseyin Oğuz’un ifadeleri Güneydoğu’daki faili meçhul cinayetlere ışık tutuyor. Oğuz, verdiği ifadelerde cinayetlerin nasıl planlandığını ve işlendiğini ayrıntılarıyla anlattı.

“MENFAATÇİ GÖREV VERİYOR, TETİKÇİ İNFAZ EDİYOR”
Oğuz’un, 18 Şubat 1997’de Susurluk araştırma komisyonuna verdiği çarpıcı ifadeler şöyle:
“Diyarbakır’daki sistem, şimdi siz hep çete diyorsunuz; fakat ben onu ayırmak istiyorum. Tetik timi ve menfaat timi diye ayırmak istiyorum. Siz menfaat timlerini şu ana kadar dinliyorsunuz. Menfaatçi tetikçiye görev veriyor, ‘Sen şunu -tespit ediyor hedefini- resmi olarak aldır’ diyor. Nasıl aldırıyor? Özel Harekat elbisesiyle aldırıyor. Polis olarak kapıyı çalıyor, alıyor, aldırıyor, ondan sonra da infaz ediyor; ama Jandarma bölgesine atıyor. Polis bölgesinden Özel Harekat elbisesiyle alıyor, götürüyor. Jandarma bölgesine atıyor. Jandarma bölgesine atarken, o karakol komutanının haberi olmuyor mu; oluyor. Ben de karakol komutanlığı yaptım. Benim bölgemde affedersiniz, kimin, neyin ne olduğunu, hepsini bilmek mecburiyetindeyim; çünkü benim görevim bu. Yani, bir bölgeden alınıp diğer bölgeye atılan bir cesedi kesinlikle bilir ve araştırmasını yaptığı zaman, bilgi sahibidir diyorum ben.”

“YÜZBAŞI ELBİSESİYLE CİNAYET İŞLENDİ”
“Ben gece Veli Albayla (Küçük) görüştüm. Dedim komutanım, Doğan Erşahin buraya gelmiş diyorsunuz, Doğan Erşahin burada yok. Bu arada Doğan Erşahin’in uğrayacağı Tekin var Baddalgazi’de oturuyor, hatırladığım kadarıyla Coşkun olması lazım soyadı, kendisiyle de görüştüm, sürekli onunla irtibata giriyordu, daha sonra Doğan Erşahin aynı şekilde firar ederken yüzbaşı elbisesiyle geldi ben Jandarma komutanıyım diye Baddalgazi’de bir vatandaşı öldürdü gitti. Veli Küçük bana telefonda ‘oraya geldiğini biliyoruz biz; hatta Gülbahar Ateş’le de görüştüm ben’ dedi.”

“TERÖRE YARDIM ETMESE BİLE KÜRTSE ADAM HEDEFTİR”
“İnfaz edilecek, kaçırılacak kişiler tespit edilir. Şöyle tespit edilir: Terör yanlısı mı değil mi, gerçi bütün birimler bunu hedef olarak almazlar. Şimdi öldürülecek dediği zaman kim öldürülecek? Yalnız sözde terör örgütlerine yardımcılık yaptığı değerlendirilir; ancak terör örgütüne yardım etmese dahi orijini Kürtse bu adam hedeftir. Şimdi bunların içinde orijini Kürt olan isterse ülkeyi bizden fazla sevsin o birimlerde çalışanlar eğer onu hedef göstermişlerse kesinlikle infaz edilir. Müzahir(destekleyici) olanla gidilir konuşulur, Kürt olanla gidip konuşulmaz. Oraya da bir netlik getireyim. Müzahir olan Kürt değilse kulağı çekilir, sen böyle yanlış yapıyorsun, sakın yapma, evine ailesine de gidilir.”

“DEVLET YANLISI BİRİ BAŞKASI İÇİN PKK’LI DESE HEMEN ALINIR”
“Orada Diyarbakır’da biri devletin yanındaymış gibi gözükse, dese ki –Başkanım kusura bakmayın- Mehmet Elkatmış PKK yanlısı dediği zaman hemen alınır; yani hiç değerlendirmeden alınır. Alındığı zaman zaten yapılan bir işlemle örgüte yönlendirilir o. Yani kötü niyetle yönlendirilir, yapılan baskı, işkence şeyinde o şahıs istemese dahi, kesinlikle artık örgüte karşı bir yol çizmek mecburiyetinde kalır.”

“TETİĞİ ÇEKENLER DE İNFAZ EDİLİR”
“Resmi elbiseyle infaz edilecek şahısların alındığını, infazdan sonra zaten zaten fazla kişinin infaza katılmadığını biliyorum en fazla 3 kişi katılır. Pişmanlık yasasından yararlananlar var. Onlar her zaman zor durumda bırakılması için onlara tetik çektirirler. Bu zaten faili meçhullerin çıkacağına ben inanmıyorum; çünkü neticesinde tetiği çekenler de infaz edilir.”

Zaman



Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,255 µs