En Sıcak Konular

Erdoğan 'Kürt açılımı' dedi

23 Temmuz 2009 10:08 tsi
Erdoğan 'Kürt açılımı' dedi "Söz ola kestire başı"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kürt açılımı" ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı'nın ilgili kurum ve kuruluşlarla çalışmalarını yürüttüğünü, Hükümetin çalışmaya 'nihai şeklini' vereceğini söyledi. Hükümetin, 15 Ağustos'ta 'yol haritası' açıklayacak olan Abdullah Öcalan'dan önce davranacağının da sinyalini veren Erdoğan'ın, AKP'li milletvekillerine "ifade birliği" çağrısı yaparken, Yunus Emre'den alıntı yaparak, "söz ola kestire başı" demesi dikkat çekti.

Erdoğan, Suriye'ye düzenleyeceği çalışma ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, bir gazetecinin Kürt sorununun çözümüne ilişkin son günlerde özellikle AKP'li milletvekillerinden bir dizi açıklama geldiğini hatırlatarak, 15 Ağustos öncesinde hükümetin yeni bir adım atmayacağını sorması üzerine şunları söyledi:

Kürt açılımı başlattık

"Kürt açılımı ile alakalı olarak gündeme getirilen konu bizim iktidarımız sürecisinde ele aldığımız bir meseledir. Bu, bizim partimizi kurduğumuz günden itibaren, eğer parti programımızı şöyle bir okuma imkanınız olursa, böyle bir fırsatınız olursa, orada bu konuyla ilgili çok açık, net 1.5 sayfalık bir açıklamayı göreceksiniz. Ben bunun adı üzerinde, başlık üzerinde konuşacak değilim. Buna ister 'Kürt sorunu' deyin, ister 'Güneydoğu sorunu ' deyin, ister 'Doğu sorunu ' deyin, isterse yine son olarak adlandırılan 'Kürt açılımı ' diyelim, ne dersek diyelim, bunun üzerinde bir çalışmayı başlattık. Nitekim 2005 yılında biliyorsunuz Diyarbakır konuşmam var. Diyarbakır konuşmamda bugün tartışılan bir çok mesele o zaman tarafımdan dile getirildi. O zaman eleştirenlerin hepsi sağolsunlar aynı şeyleri konuşmaya başladılar. Siyasetçisi de aynı şekilde entellektüel kesimi de hepsi bunu konuşuyor.

Kimle neyi yaptığımızı açıklamak durumunda değiliz

Biz belli mesafeler aldık. Tabii biz siyasetçiler olarak nerede neyi yaptığımızı, kimle neyi yaptığımızı, yapmakta olduğumuzu açıklamak durumunda değiliz. Biz sadece sonucu konuşuyoruz. Ortada eserlerimiz var bizim. 'Bu eserler nedir?' dediğiniz zaman, kültürel sorunlarda neleri başardık? Ne deniliyordu? İşte televizyon, radyo, şu, bu falan konuşuluyordu. İktidarımız TRT Şeş olayını gerçekleştirmek suretiyle 24 saat bölge, bölge dışı, tamamen orada artık TRT yayın yapmaktadır ve bu yayında bir zenginlik söz konusudur. Her geçen gün de bu zenginlik artarak devam etmektedir. Daha sonra radyo devreye girmiştir. Bunu daha da geliştirme çalışmaları üzerinde duruyoruz. Kürtçeyi öğrenmek isteyenler için üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri ihdas edildi. Arkadaşlar, bunlar kendiliğinden olmadı. Bunlar ilgili kurumlarla görüşmeler yapmak suretiyle atılan adımlar. Bu adımları atmaya devam edeceğiz.

Ülkeye yazık olur

Bu süreci farklı bir merkeze taşımak isteyenler ve ülkemizi bu noktada adeta ayrıştırmak, bölme gayreti içerisine girenlere de kusura bakmasınlar biz 'evet' diyemeyiz. Bizim bunu bir birlik, beraberlik içerisinde ve bu ülkede Türkiye Cumhuriyeti ortak paydasında toparlayarak götürmemiz lazım. Aksi takdirde bu ülkeye yazık olur. Bu ülkede Türkü, Kürdü, Lazı, Çerkezi, Abazası, Gürcüsü... Böyle bir ayrım yok. Hepsi birbiriyle omuz omuza vermiş, yeri gelmiş biri birinin kucağında şahadet şerbetini içmiş. Ama şimdi bunu farklılaştırmak isteyenler var. Bizim iktidarımız böyle bir iktidar değildir. Tam aksine o dayanışmayı, o birlikteliği getiren, getirmeye gayret eden bir iktidardır.

Söz ola kestire başı

Şu anda da hükümet olarak bundan bir hafta önce MGK üyesi arkadaşlarımla bu konuda bir çalışma başlattık ve bu çalışmayı başlattıktan sonra da iç güvenlikte malum bu işin sorumlusu İçişleri Bakanlığımızdır, İçişleri Bakanlığımıza bu görevi verdik ve bütün ilgili bakanlıklarla İçişleri Bakanlığımız görüşmelerini yapıyor, yapacak. Hazırlıklarını yapacak. Kurumlarla yapacak. Bunda Genelkurmay'ıydı, MİT'di, vesaire, tüm bunlarla görüşmelerini yapmak suretiyle, bunun yanında bölge milletvekilleriyle görüşmelerini yapacak. Bize olgun, bu noktada belli bir hakikaten toparlamanın olduğu bir çalışmayı getirecek ve bunun üzerinde bizler nihai değerlendirmelerimizi yapacağız ve ondan sonra da bir söylem birliği içerisinde kamuya bunu açıklayacağız. Tabii şu anda çok kişiler çıkıyor konuşuyor, konuşmalı. Demokratik bir ülkedir herkes konuşabilir. Buna diyebilecek bir şeyimiz yok. Ben şahsen partimin milletvekillerinin bu söylem birliğini zedeleyecek açıklamalarda bulunmasına da ben doğrusu hoş bakmam. Çünkü bizim bir söylem birliği içerisinde olmamız lazım. Bugüne kadar ne çektiysek bu söylem birliğini bozacak ifadelerden çektik. Çünkü ifadede bir cümle bütün birlikteliğimizi, biliyorsunuz 'söz ola kestire başı ' olur ki biz buna gitmek istemiyoruz."



Bu haber 366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,607 µs