En Sıcak Konular

Erdoğan'a suikast planı için ne dedi?

23 Temmuz 2009 08:54 tsi
Erdoğan'a suikast planı için ne dedi?

Emekli Orgeneral Çevik Bir’in 21 Haziran’da Ergenekon soruşturması kapsamında Savcı Zekeriya Öz’e verdiği 5.5 saatlik ifadenin ayrıntıları ortaya çıkıyor. İşte Çevik Bir'in ifadesi:

CNN Türk’ün haberine göre 28 Şubat’ın güçlü ismi Çevik Bir, 68 sayfalık ifadesinde Batı Çalışma Grubu, Abdullah Öcalan’la görüşmesi, Ergenekon sanıkları ve Başbakan Erdoğan’a suikast iddiasıyla ilgili tüm soruları tek tek yanıtlıyor. İşte Savcı Öz’ün soruları ve Çevik Bir’in Levent’teki adliye binasında verdiği yanıtlar:

Önce kişisel sorular

Savcı Zekeriya Öz, emekli Orgeneral Bir’e ilk olarak kişisel bilgilerini soruyor. 70 yaşındaki Bir de emekli orgeneral olduğunu ve aylık kazancının 5 bin lira olduğunu belirtiyor.

Sonra Ergenekon soruları

Bir Paşa’ya Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan ya da tutuklanan onlarca isim tek tek okunuyor ve onları tanıyıp tanımadığı soruluyor. Çevik Bir zanlılardan sadece Şener Eruygur, Hurşit Tolon’u meslekdaş olarak; Tuncay Özkan ve Merdan Yanardağ’ı da televizyondan tanıdığını söylüyor. Ergenekon Terör Örgütü’ne üye olup olmadığı özellikle sorulunca da Bir, “Ergenekon üyesi değilim” yanıtını veriyor. İfade tutanaklarından Çevik Bir’in telefonlarının da dinlendiği anlaşılıyor. Özellikle 28 Şubat’ın “andıç” soruları Bir’e bir kaç kez soruluyor.

İşte o sorular ve Çevik Bir’in yanıtları:

SORU: Tuncay Özkan’a ait 691 nolu CD’de yapılan incelemede “emekli generaller.doc” isimli word belgesinin içeriğinde; “emekli Orgeneral Çevik Bir: Andıç Operasyonu’nu düzenlerken ’düzmece belgeler’düzenlemiş, PKK’nın önemli adamlarından Şemdin Sakık’ın ifadelerine ’maksada uygun’eklemeler yapmış. Hatta söylenmemiş şeyler için suç duyurusunda bulunarak iftiralar atmış olduğu ortaya çıktı” şeklinde isminizin geçtiği tespit edilmiştir. Belirtilen hususlar doğru mudur?

YANIT: Ben Şemdin Sakık’a böyle bir tehditte bulunmadım.

SORU: Batı Çalışma Grubu nedir ve grupla bağlantınız var mıdır? Var ise; bu grup legal olarak mı faaliyet göstermektedir? Bu grubun kuruluş amacı nedir?

YANIT: Batı Çalışma Grubu MGK kararlarıyla kuruldu. Resmi görevli olarak burada çalıştım.

İfadelerde Savcı Öz, daha sonra PKK ve Abdullah Öcalan üzerine yoğunlaşıyor. Yıllarca şehir efsanesi gibi ortalarda dolaşan çok ciddi bir iddia da Bir’e soruluyor.

SORU: Ümit Oğuztan isimli şahıstan elde edilen “Hanefi Avcı” isimli belgede; “Genelkurmay’ın dava açmasından bir müddet önce Avcı, gazetecilere ’Genelkurmay’dan çok üst düzey bir yetkilinin PKK elebaşı Apo ile Kanada üzerinden cep telefonu ile konuştuğunu’da tesbit ettiğini söylemişti. Kendisine çok yakın gazetecilere Apo ile sık sık konuşan kişinin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir oldugunu söyleyen Avcı, bu konuşmaların kendisinde dinleme kasetleri olduğunu da belirtti..” şeklinde isminiz geçtiği tespit edilmiştir. Belirtilen hususlar doğru mudur?

YANIT: Hanefi Avcı’nın tutuklanması ve emekli olması ile hiçbir alakam yoktur. Kimse ile pazarlık yapmadım. Ben Öcalan ile hiçbir şekilde görüşmedim. Böyle bir şey yoktur...

BAŞBAKAN ERDOĞAN’A SUİKAST PLANI DA SORULDU

‘Yüzbaşı Mehmet’i tanımam kimseye füze vermedim...’

ÇEVİK Bir’i Ergenekon savcısının karşısına oturtan gerekçenin de aslında Zeytin Dalı rumuzlu bir gizli tanığın ifadesi olduğu öğrenildi. Zeytin Dalı’nın iddiası da çok çarpıcı: “Başbakan Erdoğan’a suikast için emekli MİT’çi Nuri Gündeş ve Çevik Bir beni görevlendirdi ve suikast silahı olarak bana füze verdiler...”

Kendi ifadelerine göre Zeytin Dalı, Nuri Gündeş’le iki kez buluşmuştu ve ikinci buluşmada yanlarına Yüzbaşı Mehmet denilen bir kişi gelmişti. Zeytin Dalı ve Yüzbaşı Mehmet daha sonra Ankara’da yüksek bir binada Çevik Bir’le buluşmuşlardı. Zeytin Dalı’nın ifadesinde, buluşmayı şöyle anlattığı öğrenildi: “Makam odası gibi bir yere girdik. Çevik Bir Paşa makamda oturuyordu. Bizi görünce kalktı ve ’Hoş geldiniz’dedi. Konuşmalarından Yüzbaşı Mehmet ile önceden tanıştıkları belliydi. Kısa bir selamlaşmadan sonra Paşa bana dönerek, silah kullanıp kullanmadığımı sordu. Ben de ufak silahları kullanabildiğimi söyledim. Ardından bana füze kullanıp kullanamadığımı sordu.”

Çeçenistan’da Ruslara karşı savaşan ve orada sık sık füze kullandığı bildirilen Zeytin Dalı ifadesinde ”Çevik Bir Paşa’-nın Yüzbaşı Mehmet’e verdiği gitar çantasına benzeyen çantada bir füze vardı“ diyor.

Daha sonra Mehmet Yüzbaşı ile Çanakkale’ye giden Zeytin Dalı’nın, ifadesinde eylemin ayrıntılarını da şöyle anlattığı iddia edildi:

”Ben bu füzeyi yurt dışında mı kullanacağımızı sorduğumda, eylemin yurt içinde, Ankara Esenboğa’da uçağın indiği esnada yapılacağını ve ülkeyi satan bu yobazlara derslerinin verileceğini söyledi. Bana hazırlanmamı ve vaktinin gelip, hazırlıkların tamamlandığında beni alacaklarını söyledi. O an eylemin Başbakan Erdoğan’a karşı yapılacağını anladım.”

İşin aslını anlayınca eylemden vazgeçen füzeyi Gemlik’-te gizlediğini belirten Zeytin Dalı’nın verdiği adreste o füzenin ele geçirildiği öğrenildi.

Savcı Öz, bu ifadeleri okuduktan sonra iddiaların hepsini reddeden Çevik Bir’in Ankara’da ofisi olmadığını; Yüzbaşı Mehmet’i tanımadığını ve kimseye füze vermediğini söylediği öğrenildi. Paşa’nın savcının gösterdiği füze fotoğrafı için de, “Daha önce hiç görmedim. Suçlamaları kabul etmiyorum” dediği de iddia edildi.

vatan



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,704 µs